10η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Θρησκευτικών Ηγετών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η θρησκεία συμφιλιώνει τους λαούς

  • Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε στη 10η Ευρωπαϊκή Συνάντηση με τους Θρησκευτικούς Ηγέτες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', ως τακτικό μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Οι εργασίες της φετινής συνάντησης με θέμα “Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης” διεξήχθησαν στον 13ο όροφο στην αίθουσα “ORTOLI” στο κτίριο Berlaymont υπό την Προεδρία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso.

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Βρυξέλλες Σεβ. Μητρ. Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, των Ευαγγελικών, των Προτεσταντών, Ραβίνων, Μουσουλμάνων και Ινδουιστών.

Εποικοδομητικός διάλογος

Ο κ. Barroso, προσφωνώντας τους Εκπροσώπους που έλαβαν μέρος,αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Εκκλησίες στην προσπάθεια μετριασμού της κρίσεως. “Η θρησκεία μπορεί να παίξει ρόλο στη συμφιλίωση των λαών, η προσπάθειά της για την ειρήνη στην κοινωνία δεν ήταν απλά μία συμβολή αλλά ένα ουσιαστικό γεγονός”, τόνισε. Θεώρησε μάλιστα τις συναντήσεις αυτές που πραγματοποιούνται επί 10 και πλέον χρόνια ουσιαστικό γεγονός και ευχήθηκε οι νέοι επικεφαλής των θεσμικών ευρωπαϊκών οργάνων να συνεχίσουν τον διάλογο, σύμφωνα και με το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

“Ο άνθρωπος είναι ο θεμελιώδης λίθος του Ευρωπαϊκού ιδεωδους”, δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, προσθέτοντας πως “οι κάτοικοι των χωρών της Ευρώπης δεν είναι απλά πολίτες, είναι και άνθρωποι και θέλουν το δίκαιον και το καλόν. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η αγάπη είναι αξίες που ξεπερνούν αυτήν την συζήτηση”.

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος κατά την ολιγόωρη παραμονή του στις Βρυξέλλες επισκέφθηκε το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος όπως και το ομόλογο Γραφείο της Εκκλησίας της Κύπρου όπου τον υπεδέχθη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.

Την πρόθυμη αρωγή και τις πολύτιμες συμβουλές του προσέφερε προς τον Σεβ. κ. Δωρόθεο Β’ ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Σύμβουλος του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.