Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εκπροσώπησε την κυβέρνηση

Αρχαιολογική και ιστορική προσέγγιση των Κατακομβών

Την ιστορική, θρησκευτική και αρχαιολογική σημασία των Κατακομβών της Μήλου τόνισαν οι εισηγητές της γ΄ επιστημονικής ημερίδας με τίτλο “Κατακόμβες της Μήλου παλαιοχριστιανικό μνημείο μοναδικής πολιτιστικής αξίας”, η οποία έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο “Γεώργιος Ηλιόπουλος” το πρωί του Σαββάτου.

Κατά τη διάρκεια των τριών ωρών που διήρκεσε η ημερίδα και αφού χαιρέτησαν τους παρευρισκομένους ο Μακαριώτατος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, ο δήμαρχος Μήλου καθώς και ο πρόεδρος της εταιρείας S & B Βιομηχανικά Ορυκτά, ακολούθησε η παρουσίαση των ομιλιών. Πρώτος μίλησε ο Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας και Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Μπαμπούνης του οποίου το θέμα αποτέλεσε, “Η νήσος Μήλος αγάλλου, εν σοι κατέχουσα, τας σεπτάς Κατακόμβας”. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η εισήγηση του Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινολογίας του Universite de Louvain, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, o οποίος ανέπτυξε το θέμα “Οι κατακόμβες ως τόποι λατρείας” ενώ στη συνέχει υπήρξε αρχαιολογική και θεολογική προσέγγιση για τις “Κατακόμβες και τα παλαιοχριστιανική μαρτύρια” από την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννας Στούφη – Πουλημένου. Εξίσου αξιόλογη υπήρξε η ομιλία της προϊσταμένης της Β΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Δελλαπόρτα, η οποία ανέλυσε τα αρχαιολογικά δεδομένα για τις Κατακόμβες της Μήλου.

Εν κατακλείδι, τοποθετήθηκε και ο διευθυντής βιώσιμης ανάπτυξης της S & B Βιομηχανική Ορυκτά Α.Ε., Θωμάς Ανδρουλιδάκης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το θέμα “Εξόρυξη, διαχρονικός πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης της Μήλου”.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως οι εργασίες της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της ανωτέρω εταιρείας που δραστηριοποιείται και στη Μήλο και η οποία φέτος συμπληρώνει 80 έτη ζωής.

Ετικέτες: