Έρανος Αγάπης και Φιλαδελφίας από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Χειρονομίες ειλικρινούς αγάπης

Την έναρξη του Εράνου Αγάπης και Φιλαδελφίας για το 2014 ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ αναφερόμενος στο πολυσήμαντο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης, το οποίο ανακουφίζει εμπερίστατους συμπολίτες μας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.

Σχετικά με το “έργο αγάπης” της Εκκλησίας το οποίο συνεχίζεται και φέτος, παραχώρησε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου, από το χώρο της Βιβλιοθήκης στα γραφεία της Γραμματείας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, επισημαίνοντας πως ο στόχος του Εράνου παραμένει υψηλός προκειμένου να ενισχυθεί το φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης για τη στήριξη παιδιών, φοιτητών και ηλικιωμένων.

Σημειώνεται επίσης ότι στο έργο αγάπης και φιλανθρωπίας που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα “Είμαστε μία Οικογένεια”, μέσω του οποίου κατά το περυσινό έτος ενισχύθηκαν 300 οικογένειες στα δώδεκα νησιά της με το ποσό των 245.768,89 ευρώ.

Πνευματικό και κοινωνικό έργο

Ειδικότερα, ο κκ Δωρόθεος Β΄ απηύθυνε εκ νέου παρακλητικό μήνυμα προς όλους τους πιστούς προκειμένου να συμμετάσχουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στον Έρανο και τη φετινή χρονιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, “απευθύνω αίτημα παρακλητικό προς το λαό μας με την ευκαιρία της έναρξης και πάλι εφέτος του Εράνου Αγάπης και Φιλαδελφίας ο οποίος έχει ως σκοπό την ενίσχυση του φιλοπτώχου ταμείου της Ιεράς Μητρόπολης για την αντιμετώπιση των πολλών και ποικίλων προβλημάτων που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο λαός μας, και η Εκκλησία σαν φιλόστοργη μητέρα έχει κληθεί να συνεισφέρει σε αυτό”.

Ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε δε, πως το έργο της Εκκλησίας είναι κυρίως έργο πνευματικό και έργο σωτηρίας, ωστόσο στη σημερινή περίοδο συνεισφέρει σημαντικά μέσα από τον πολυδιάστατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό ρόλο της στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού. Όπως εξήγησε μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι που “με πολλή διάκριση οι περισσότεροι και συστολή πλησιάζουν και ζητούν την ανακούφισή τους ενώ υπάρχουν και άλλοι που τους αναζητά η Ιερά Μητρόπολη ώστε να θεραπεύσει τις πληγές τους.

“Είμαστε μια οικογένεια”

“Αυτή είναι και η κύρια προσπάθειά μας και η προτροπή μας και στα 12 νησιά της Μητρόπολης να είμαστε κοντά στους ανθρώπους και να μπορούμε με κάθε τρόπο να διαπιστώνουμε πού είναι οι ανάγκες και με πολλή ποιμαντική διάκριση και αγάπη στον άνθρωπο, στην ελευθερία του, στην προσωπικότητά του, στην αξιοπρέπειά του να σπεύδουμε να τις θεραπεύουμε”.

Ο κκ Δωρόθεος Β΄, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Αυτό το έργο έχει σαρκωθεί στο πρόγραμμα “Είμαστε μια οικογένεια” που τα τελευταία 4 χρόνια με μεγάλη επιτυχία η Ιερά Μητρόπολη επιτελεί και στα 12 νησιά μας” στο πλαίσιο του οποίου “προσφέρονται πακέτα τροφίμων σε 360 οικογένειες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στη Σύρο που είναι το μεγαλύτερο και πιο πολυάνθρωπο αστικό κέντρο από τα άλλα νησιά μας”.

Στήριξη φοιτητών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Στη συνέχεια, τόνισε πως στην εν λόγω προσπάθεια ενισχυτικό ρόλο έχουν “οι Ναοί με τις εισφορές τους, οι ιερές μονές, τα ιερά προσκυνήματα, το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, οι οποίοι αυτοπροαίρετα έρχονται και ζητούν να συνεισφέρουν σε αυτή μας την προσπάθεια”.

Υπενθύμισε ακόμα πως εκτός από την παροχή τροφίμων σε οικονομικά αδύνατες οικογένειες, η Ιερά Μητρόπολη προσέφερε στην αρχή του νέου έτους την επιταγή των 600 ευρώ σε 45 φοιτητές για την κάλυψη μέρους των εξόδων τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η βοήθεια που παρέχεται σε μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των μονάδων, ενώ η Μητρόπολη εξακολουθεί να αναλαμβάνει την αποπληρωμή φαρμάκων ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα αυτά.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Δωρόθεος ζήτησε από τους κατοίκους των νησιών, τους τοπικούς φορείς και τις επιχειρήσεις να στηρίξουν τον Έρανο Αγάπης και Φιλαδελφίας που διεξάγεται με κουπόνια από τους ιερείς και τους εντεταλμένους συνεργάτες της Μητρόπολης και στα 12 νησιά της, σημειώνοντας ότι “ακόμα και τα 2 ευρώ μπορούν να μεταμορφωθούν σε έργα αγάπης, ανακουφίζοντας τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη”.