Ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου στην καθιερωμένη συνάντηση νέων Επισκόπων στη Ρώμη

Ενημέρωση για το έργο της ποιμαντικής διακονίας

Στην ετήσια συνάντηση των νεοεκλεγέντων Επισκόπων στο Βατικανό με τίτλο “Προσκύνημα στον Τάφο του Αγίου Πέτρου” παρευρέθηκε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Σεβασμιώτατος π. Πέτρος Στεφάνου.

Στη φετινή συνάντηση, συνολικής διάρκειας δέκα ημερών (9-18 Σεπτεμβρίου 2014) συμμετείχαν περί τους 140 Επισκόπους από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου, οι οποίοι είχαν τη ευκαιρία να ενημερωθούν για τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία, αλλά και να προετοιμαστούν για τα νέα καθήκοντά τους.

Προσευχή, αλλά και προσκύνημα στην Ασίζη, τη γενέτειρα πόλη του Αγίου από τον οποίο διάλεξε το όνομά του ο Πάπας Φραγκίσκος, ήταν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της πνευματικής επίσκεψης στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι Επίσκοποι ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν στο έργο τους, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία σήμερα.

Τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης

Επίσκοποι και Καρδινάλιοι ανέπτυξαν διάφορες ενότητες, όπως η κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας στις ημέρες μας, η πνευματικότητα του Επισκόπου, ο οικουμενισμός, η παρουσία των Εκκλησιών στις Ανατολικές χώρες, η ποιμαντική της οικογένειας και πολλά ακόμα σημαντικά ζητήματα.

Τα απογεύματα, οι Επίσκοποι χωρισμένοι σε ομάδες είχαν την ευκαιρία να συνομιλούν, να ανταλλάσσουν απόψεις και να εκφέρουν τη γνώμη τους για όλα αυτά που απασχολούν έναν λειτουργό, ο οποίος υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, χαίρεται με τη χαρά του, θλίβεται με τον πόνο του και τον βοηθά να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο της Πίστεως.

Η Συνάντηση έχει ως στόχο την πλήρη ενημέρωση των νέων Επισκόπων, οι οποίοι, κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, είναι έτοιμοι να ενημερώσουν αντίστοιχα τους ιερείς και να τους καθοδηγήσουν.

Η πίστη ενώνει

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος Στεφάνου τόνισε τη μεγάλη σημασία της Συνάντησης, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα για γνωριμία με Επισκόπους από όλο τα μήκη του πλανήτη. “Στα διαλείμματα, στις μεταξύ μας συζητήσεις μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα, πληροφορείσαι, βλέπεις πώς είναι η κατάσταση σε άλλα μέρη του κόσμου, διαπιστώνεις ότι τα προβλήματά σου δεν είναι τόσο μεγάλα ή ότι άλλοι έχουν λάβει κάποιες πρωτοβουλίες που θα ήταν χρήσιμες και για τη δική σου Επισκοπή” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στις Επισκοπές υπάρχουν ισχυροί δεσμοί, οι οποίοι προέρχονται από κάτι κοινό, την πίστη.

Επιπλέον, οι Επίσκοποι είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ρωμαϊκής Συνόδου και φυσικά με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Σημειώνεται ότι στη Συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο νεοεκλεγμένος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε χρέη διερμηνέα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι δεν είχε προβλεφθεί κάποιος μεταφραστής.