Απολογισμός του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

“Προσεύχομαι οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν τα λάθη τους”

Ένα σύντομο απολογισμό του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου, που επιτελέστηκε κατά το απελθόν έτος στους κόλπους της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, έκανε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' στην καθιερωμένη τελετή για την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στο Επισκοπείο Ερμουπόλεως.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου, παρουσία όλων των εφημερίων του νησιού και του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου. Στο λόγο του, ο Μητροπολίτης Σύρου επεσήμανε την υποχρέωση της τοπικής εκκλησίας συνεχίσει για μία ακόμη χρονιά το έργο αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι υποφέρουν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Έργο αγάπης προς τους συνανθρώπους μας

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Έρανος Αγάπης και Φιλαδελφίας για την ανακούφιση ασθενών κοινωνικά συμπολιτών μας και στα 12 νησιά της Μητρόπολης. Εξίσου σημαντική ήταν η συνεισφορά του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, το οποίο κατά το νόμο καταβάλλει στην Ιερά Μητρόπολη το 2% από τα έσοδά του. “Είναι το μικρότερο ποσοστό που δίνεται νομοθετημένα ενώ άλλοι θεσμοί και φορείς εισπράττουν περισσότερα χρήματα”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Τη στήριξη των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέλαβε για τρίτη και τελευταία χρονιά η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στην οποία ζητήθηκε από τη Μητρόπολη να συνεχίσει την ενίσχυση του παιδικού σταθμού και του Γηροκομείου της, δια της προσφοράς του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ενημέρωσε πως το οικονομικό έτος 2015 ξεκινάει για την Ιερά Μητρόπολη Σύρου με ένα μικρό πλεόνασμα της τάξεως των 5.000€ . “Ο Θεός θα το ευλογήσει και θα το επαυξήσει με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων μας για να καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας” σημείωσε.

Μεγαλόψυχη δωρεά

Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στη μεγαλόψυχη δωρεά επιχειρηματία από τη Μύκονο, ο οποίος προσέφερε 40.000 € για την υλοποίηση του Προγράμματος Φοιτητικής Μέριμνας. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα έχουν καταθέσει αιτήσεις 50 φοιτητές, οι οποίοι θα ενισχυθούν με μία επιταγή των 600 € για την κάλυψη μέρους των εξόδων τους.

Ευχαριστίες απηύθυνε, μεταξύ άλλων και στους υπεύθυνους της ΔΕΗ Σύρου, οι οποίοι μετά από παράκληση της Μητρόπολης βοήθησαν ώστε να μη διακοπεί το ρεύμα σε 100 οικογένειες του νησιού, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν εξοφλήσει λογαριασμούς τριών τελευταίων ετών.

“Όταν δοκιμάζεσαι χωρίς να ευθύνεσαι, ο Θεός ξέρει”

Καταλήγοντας, ο κ. Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις δοκιμασίες που καλείται ένας άνθρωπος να αντιμετωπίσει ξαφνικά στη ζωή του. “Η δοκιμασία όταν προέρχεται από αιτίες άδικες είναι σωστή δοκιμασία για τον άνθρωπο, η δοκιμασία που προέρχεται από δοκιμασίες που εσύ προκάλεσες είναι δίκαια. Όταν λοιπόν δοκιμάζεσαι χωρίς να ευθύνεσαι, το επιτρέπει ο Θεός για λόγους που Εκείνος γνωρίζει. Να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε πίκρα ούτε θλίψη έχω στην καρδιά μου για τίποτε και κανέναν άνθρωπο, προσεύχομαι και παρακαλώ τον Θεό οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν πού είναι το σωστό και πού το λάθος”, υπογράμμισε.