Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

“Η γέννηση του Χριστού, η κάθοδος της χαράς στον κόσμο”

Το νόημα που δίνουν στην ανθρώπινη πορεία και ζωή οι έννοιες της ουσιαστικής χαράς και της αισιοδοξίας πραγματεύεται το σημερινό διαδικτυακό ραντεβού της υπεύθυνης του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρας Φετουρή με τους πιστούς, στο πλαίσιο των Μηνυμάτων Πίστεως της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

“Η ενσάρκωση του Θεού δίνει απάντηση στον ακαταπόνητο αναζητητή άνθρωπο της χαράς” σημειώνει αρχικά η κ. Φετουρή, θέτοντας παράλληλα, ερωτήματα αναφορικά με την έννοια της χαράς. “Τί είναι αυτή η χαρά; Μήπως μία ευχάριστη κατάσταση της ψυχής μας; Μία ανακούφιση που μπορεί να σε απαλλάξει από το φόβο του αύριο του θανάτου; Από τις δυσάρεστες καταστάσεις; Είναι μία αίσθηση άνεσης κι ελευθερίας;”

Την απάντηση τη δίνουν οι πατέρες της Εκκλησίας, προσθέτει χαρακτηριστικά, “οι οποίοι μας βεβαιώνουν ότι μόνο ένας πνευματικός άνθρωπος μπορεί να είναι βαθιά χαρούμενος”. Και συνεχίζει, αναφέροντας, “Τί εννοούμε όταν λέμε ότι θα ήθελα η ζωή να είναι παράδεισος; Από τότε που ο άνθρωπος έχασε τον παράδεισο είναι “αγκαλιά” με τη λύπη, τη δυστυχία και με τον φόβο του θανάτου κυρίως. Όταν ο άνθρωπος έφυγε από τον παράδεισο ακούσθηκε μία φωνή δυνατή να λέει, “Αδάμ, Αδάμ που είσαι;”. Αυτή η φωνή αναζητούσε τον κρυμμένο Αδάμ. Σε αυτό το συγκλονιστικό ερώτημα, κρύβεται όλη η ουσία για το δράμα του ανθρώπου. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναζητηθεί και η έλλειψη, η απουσία της χαράς από τη ζωή μας. Ο Θεός όμως εξακολουθεί να ζητά τον άνθρωπο. Να τον αναζητά για να του δώσει αυτήν τη χαρά. Ο άνθρωπος όμως που μέσα στην ολιγοπιστία και την απιστία κρύβεται από τον Θεό – τον αποφεύγει – έχασε τον Θεό. Κι όταν χάνει τον Θεό του, χάνει και τη χαρά. Γι αυτό η Εκκλησία, επαναλαμβάνει και μας θυμίζει την ενσάρκωση του Θεού, γιατί εκείνος, γι αυτό ήρθε κι έρχεται και φωνάζει κάθε ημέρα. Αναζητά τον άνθρωπο να του δώσει αυτή τη χαρά που έχει χαμένη. Το Ευαγγέλιο είναι όλο χαρά. Αρχίζει με τη διακήρυξη της χαράς. “Ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαρά μεγάλη(...)”.