«Τετέλεσται»

Το νόημα, πίσω από την τελευταία λέξη του Ιησού πριν παραδώσει το πνεύμα του στον Πατέρα Του, αναλύει στη σημερινή διαδικτυακή του παρέμβαση, ο πατέρας Γιάννης Μαραγκός, καθώς βαδίζουμε προς την κορύφωση του Θείου Δράματος.

«Παρέδωσε το πνεύμα, όχι αυτό που λέμε εμείς “ξεψύχησε”, αλλά παρέδωσε τη ζωή του, που ήταν μια ζωή αγάπης, για να ζωοποιηθούμε όλοι εμείς. Η σημερινή τελετή στους ναούς μας θέλει να μας βοηθήσει να συλλογιστούμε, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει “Αγάπη” και Αγάπη ενός εσταυρωμένου μέσα από την οποία αποκαλύπτεται και το μυστήριο του Θεού, της ζωής, του ανθρώπου», αναφέρει ο π. Γιάννης, ο οποίος στη συνέχεια δίνει την ερμηνεία, πίσω από τον τελευταίο λόγο του Ιησού στον σταυρό: «Τετέλεσται».

«Η μία ερμηνεία μπορεί να ήταν ότι όλα τελείωσαν, δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνω, τίποτε άλλο να προσθέσω. Αν αυτό ήταν το νόημα της λέξης “τετέλεσται”, μπορούμε να δούμε μια ευγενική και ειλικρινή διαπίστωση, ότι το Δράμα κλείνει. Ο Ευαγγελιστής όμως, με τον τρόπο που παραθέτει αυτό το γεγονός, του δίνει ιδιαίτερη επισημότητα, που αυτή η εκδοχή δεν τη δικαιολογεί. Μια άλλη εκδοχή θα ήταν, ότι όλα έγιναν. Μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Σύμφωνα με το μυστηριώδες σχέδιο της Αγάπης του Θεού. Αλλά ακόμη και για αυτό, αν μείνουμε μόνο εκεί, είναι πολύ λίγο. Φτωχό», αναφέρει.

Ο π. Γιάννης εξηγεί: «Το τέλος, δεν σημαίνει “τέρμα”, αλλά ότι ο σκοπός στον οποίο βαδίζαμε κατακτήθηκε, ολοκληρώθηκε. Τα πάντα ολοκληρώθηκαν, έφτασαν στο αποκορύφωμα, ο σκοπός επετεύχθη. Ιδού, λοιπόν, το νόημα του τελευταίου λόγου του Ιησού: Η αγάπη εκδηλώθηκε στην τελειότητά της».