Με ευλάβεια και πλήθος παρευρισκομένων, γιορτάστηκε για ακόμη μια χρονιά η πολιούχος της Σίφνου

Μεγαλοπρεπής εορτασμός της Παναγιάς Χρυσοπηγής

  • Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2015 - 06:20

Με λαμπρότητα και με τα χρώματα των τοπικών εθίμων και θρησκευτικών παραδόσεων, η Σίφνος τίμησε τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως και την ετήσια ανάμνηση των θαυμασίων της Παναγίας Χρυσοπηγής στο λαό της Σίφνου.

Όπως κάθε χρόνο, από νωρίς το απόγευμα, η ιερά εικόνα της Παναγίας επιβιβάστηκε στο πλοίο Speedrunner IV, με τον Πλοίαρχο και το πλήρωμα να αποδίδουν τιμές εν πλω. Παράλληλα, ενώ το πλοίο περιέπλεε τη Σίφνο, τελέστηκε Αγιασμός, αλλά και η Ακολουθία της Αποδόσεως του Πάσχα.

Μπροστά στον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής, η ιερά εικόνα επιβιβάστηκε σε σημαιοστολισμένο πλοιάριο, το οποίο τη μετέφερε στην ακτή, απ’ όπου, με λιτανευτική πομπή, την οποία συνόδευσε με εμβατήρια η Φιλαρμονικη του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), η εικόνα ενθρονίστηκε στον ναό της Πολιούχου της Σίφνου. Σημειώνεται, πως η Φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ, βρέθηκε στο νησί, για τη συγκεκριμένη θρησκευτική εκδήλωση.

Στη συνέχεια, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών, κ. Δαβίδ, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο, με συγχοροστάτες τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κ. Μάξιμο, αλλά και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Σίφνου, κ. Δωρόθεου Β’, παρουσία του ιερού Κλήρου, του Δημάρχου Σίφνου, κ. Ανδρέα Μπαμπούνη και του Δημάρχου Κιμώλου, κ. Βεντούρη, των επί τιμή Αρχηγών του Λιμενικού Σώματος, κ.κ. Συρίγου και Δελιμιχαήλ, της πολιτευτού για τον νομό Κυκλάδων, κ. Μονογιού, του Επάρχου Σίφνου, κ Νίκου Βενάκη, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του Προέδρου απανταχού Σιφνίων, Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, του Αστυνομικού Διευθυντή Κυκλάδων, κ. Βελέντζα, αλλά και πλήθους πιστών, τόσο από τη Σίφνο, όσο και από τα γύρω νησιά.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, παρετέθη από τον Πανηγυρά παραδοσιακή δοχή προς όλους τους παρευρεθέντες.

Η ιστορία της Μονής της Παναγίας Χρυσοπηγής

Ο βράχος της Χρυσοπηγής, ξεπροβάλλει στο δρόμο, που οδηγεί στον Πλατύ Γιαλό, ένα από τα ωραιότερα και πιο φημισμένα τοπία της Σίφνου, καθώς η νησίδα συνδέεται με το υπόλοιπο νησί με μια μικρή γέφυρα, ενώ πάνω στο βράχο, δεσπόζει η Μονή του 16ου μ.Χ. αιώνα.

Στο εσωτερικό της Μονής, η οποία χρονολογείται από το 1523, φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου.

Όπως θέλει η λαϊκή παράδοση, κατά τα χρόνια των Κουρσάρων, στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής, ζούσαν καλόγριες, οι οποίες διέμεναν στη μονή και σε μια επιδρομή στο νησί, ενώ οι περισσότερες από τις καλόγριες πρόλαβαν να φύγουν μακριά από τους πειρατές, μια εξ΄ αυτών έμεινε πίσω στο χώρο του μοναστηριού.

Καταδιωκόμενη από τους Κουρσάρους, η καλόγρια παρακάλεσε την Παναγιά την Χρυσοπηγή να την σώσει. Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα, η Παναγιά χώρισε τον όρμο στα δύο δημιουργώντας ένα σχίσμα, ρίχνοντας τους επιδρομείς στην θάλασσα. Το σχίσμα αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Χρυσοπηγής όπου μια λωρίδα θάλασσας χωρίζει τον όρμο από τη στεριά.

Η Παναγία Χρυσοπηγή έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα του νησιού από το 1964 μ.Χ. και στην Παναγία αποδίδονται πάνω από 35 θαύματα.

Η κύρια εκκλησία είναι μια βασιλική με κυλινδρικό θόλο και εσωτερικούς τοίχους που σχηματίζουν μια ημικυκλική αψίδα. Το δάπεδο είναι μαρμαρόστρωτο και φέρει μια επιγραφή με τη χρονολογία 1818 μ.Χ.

Επίσης διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Κανονικά εορτάζει την Πέμπτη μέρα μετά το Πάσχα, όμως στη Σίφνο η Παναγιά η Χρυσοπηγή τιμάται πανηγυρικά την ημέρα της Ανάληψης του Κυρίου, δηλαδή 40 μέρες ύστερα από το Πάσχα.

Ετικέτες: