"Το μεγαλείο βρίσκεται στην ανθρωπιά"

Για τα όσα μας διδάσκει η πορεία και η στάση της Μητέρας του Ιησού, της Παναγίας, μέσα από την ωδή στη Μαριάμ, το «Manificat», όπως συνηθίζεται να λέγεται, ένας από τους ωραιότερους ύμνους της εκκλησίας μας, εξηγεί σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Μέσα από τον ύμνο, μαθαίνουμε ότι η Παναγία, κατά την επίσκεψή της στην Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή, προκειμένου να μοιραστεί τα καλά νέα, αναφέρει τη φράση: «Έκανε σε εμένα ο Δυνατός μεγαλεία».

Όπως εξηγεί για την επιλογή της Μαριάμ από το Θεό, για αυτή την ύψιστη τιμή, ο π. Γιάννης, «μέσα από αυτή τη δράση η ίδια ανακάλυψε και με χαρά διακηρύττει ότι ο Θεός έχει ιδιαίτερη προτίμηση στους αδύνατους, στους φτωχούς, στους ταπεινούς, σε εκείνους που δεν είναι “επιφανείς”. Είναι η ίδια η παρουσία Του, η ζωή μαζί τους, που τους κάνει μεγάλους. Ο Άγιος Αυγουστίνος, μιλώντας για το μεγαλείο του Θεού, και για τα μεγαλεία που κάνει σε εμάς τους πιστούς Του, είχε γράψει: “Μην τα ζητάτε έξω από εσάς, ή μακριά από εσάς. Είναι μέσα σας, εκεί αναζητήστε τα”. Πράγματι, ο άνθρωπος είναι μεγάλος, αν έχει μεγάλη καρδιά. Μία καρδιά, που να στάζει αγάπη, φροντίδα και έλεος. Δε χρειάζεται να είσαι κάποιος φωστήρας της επιστήμης, ή να κατέχεις τη δύναμη και την εξουσία, πάνω σε εκατομμύρια ανθρώπους, ή να κάνεις πράγματα, που οι άλλοι τα θαυμάζουν, για να είσαι μεγάλος. Εκείνο που χρειάζεται για να είσαι μεγάλος, είναι η ανθρωπιά. Το μεγαλείο βρίσκεται στην ανθρωπιά. Και η ανθρωπιά βρίσκεται εκεί που είμαστε στην υπηρεσία των άλλων και όχι του “Εγώ” μας. Όταν η όποια γνώση που απόκτησε κάποιος, τη βάζει σε πράξη, κοιτώντας το κοινό καλό, όταν κάνει πράγματα μεγάλα ή ταπεινά, αλλά με καθαρή καρδιά χωρίς υστεροβουλίες και δεύτερες σκέψεις, όταν είναι έτοιμος με ταπεινοφροσύνη και υπακοή να ακούσει και να αποδεχθεί το Λόγο του Θεού, απ’ όπου αυτός του έρχεται και όπως του έρχεται, αυτός είναι ο μεγάλος»