Ο "Σκληρός Λόγος" που καλεί στην ελευθερία και την ωριμότητα

Για την αντίδραση ακολούθων και μαθητών του Ιησού, όταν Εκείνος ταύτισε το ψωμί και τον οίνο με το σώμα και το αίμα του, όταν δίδαξε, πως, όπως η τροφή ενσωματώνεται και αναπτύσσει έναν οργανισμό, έτσι και ο Θεός μπαίνει μέσα μας και μας εξυψώνει, έναν λόγο, που πολλοί αποκαλεσαν "Σκληρό Λόγο", καθώς ο Ιησούς μιλούσε ξεκάθαρα για τη Θεϊκή του φύση, μιλά σήμερα ο πατέρας Γιάννης Μαραγκός.

«Τελικά, το να αποδεχτεί κανείς τη ζωή και τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού και να την κάνει δικιά του, είναι ένα πρόβλημα ελευθερίας. Και ο Ιησούς Χριστός το θέτει ξεκάθαρα, όταν ρωτά τους μαθητές του “Μήπως κι εσείς θέλετε να φύγετε;”. Τους βάζει μπροστά σε ένα δίλλημα. “Θα κάτσετε μαζί μου ή θα φύγετε μακριά;”.

Η επιλογή γίνεται μεταξύ του “Να κάνω το θέλημά μου; Δηλαδή να ακολουθώ το ένστικτό μου και τη διαίσθησή μου; Να κάνω ό,τι μου αρέσει και μου φαίνεται σωστό; Έχοντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι το καλό και το κακό εξαρτώνται από την κρίση μου; Ή να είμαι σε Κοινωνία ζωής με τον Ιησού, να προσπαθώ να μοιραστώ τη ζωή μαζί Του και να βαδίζω μαζί Του προς τον Θεό, για τη στιγμή εκείνη, που αυτός ο Θεός, ο Πατέρας, θα είναι τα πάντα σε όλους;”

Αυτή η κοινή πορεία με τον Ιησού, συμβολίζεται και πραγματοποιείται από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Το ένστικτο πρέπει να υπακούει στη λογική. Και η λογική να ακολουθεί το Θεό.»