“Aν κάποιος θέλει να είναι πρώτος, ας είναι τελευταίος απ' όλους και υπηρέτης όλων”

Τη διδαχή του Ιησού, για την ταπεινότητα και την προσφορά υπηρεσίας, όσων θέλουν να λέγονται και να αποκαλούνται “πρώτοι”, αναλύει σήμερα, ο π. Γιάννης Μαραγκός, στα πλαίσια της Ευαγγελικής Περικοπής αυτής της Κυριακής.

Ταξιδεύοντας, ο Ιησούς αντιλαμβάνεται μία συζήτηση των μαθητών του, σχετικά με το ποιος μπορεί να θεωρείται “πρώτος” ή ανώτερος, ανάμεσά τους. Θέλοντας να τους δώσει να κατανοήσουν, πως ο τρόπος ζωής, που πρεσβεύει Εκείνος, ουδεμία σχέση έχει με τον τρόπο ζωής, που έως τώρα είχαν συνηθίσει, τους λέει, πως “αν κάποιος θέλει να είναι πρώτος, ας είναι τελευταίος απ' όλους και υπηρέτης όλων”.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης, “η υπόληψη και το κύρος του ανθρώπου γενικά – και του μαθητή του Ιησού ειδικά – δεν εξαρτάται από το ποια εργασία κάνει, δεν εξαρτάται από την κοινωνική θέση που κατέχει, δεν εξαρτάται από την ικανότητά του να κερδίζει, δεν εξαρτάται από το γόητρο που εκπέμπει κ.ο.κ., αλλά από την ανθρωπιά που έχει και τη δείχνει. Όχι μόνο αυτό, αλλά και την αναγνωρίζει και εκτιμά και στους άλλους την ίδια ανθρωπιά, όπως και ο Ιησούς, ο Δάσκαλος”.