Κιβωτός της Συριανής ιστορίας
- Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:10
Στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο υποδέχτηκαν τους συμμετέχοντες τόσο του Διεθνούς Συνεδρίου Ιστορικών Πόλεων της ICOMOS, όσο και του 5ου Διαπανεπιστημιακού Σεμιναρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Και Πολιτισμού, η Καθολική Επισκοπή Σύρου και το Ινστιτούτου Σύρου.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Συριανό Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ. Ιωσήφ Στεφάνου για το έργο αποκατάστασης και επισκευής του Εκκλησιαστικού Συγκροτήματος, στην κορυφή του μεσαιωνικού οικισμού, καθώς και να ξεναγηθούν στους χώρους του.
Την εκδήλωση άνοιξε η Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Κυπουργού, ο οποίος είναι και ο ίδιος μέλος του Ινστιτούτου Σύρου. Στην ομιλία του, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες και την πολυετή προεργασία για τη συντήρηση και αποκατάσταση του ναού, αποκαλύπτοντας σημαντικά ιστορικά γεγονότα από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα.
«Το ανοιχτό βιβλίο της Σύρας»
Όπως τόνισε, «ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι απλά η Μητρόπολη της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, αλλά η κιβωτός στην οποία φυλάσσεται όλη η ιστορία του νησιού». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι σοβαρές φθορές και αλλοιώσεις που είχε υποστεί στο παρελθόν, δεν του επέτρεπε να μιλάει τη γλώσσα για την οποία οικοδομήθηκε. «Ήταν το ανοιχτό βιβλίο της Σύρας το οποίο πρέπει όλοι να διαβάσουμε. Αυτή ήταν η επιδίωξη των μελετητών που ανέλαβαν το συγκεκριμένο έργο και νομίζω ότι το κατάφεραν. Ο Άγιος Γεώργιος σήμερα μπορεί όχι απλώς να μιλάει, αλλά να ψέλνει, να τραγουδά και να υμνεί πραγματικά τον Κύριο» σημείωσε ο κ. Στεφάνου, διευκρινίζοντας ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρώην Καθολικό Επίσκοπο Σύρου και σημερινό Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη.
«Η προσπάθεια που καταβάλλαμε ήταν να ξαναφέρουμε τον Άγιο Γεώργιο στην αρχική του μορφή. Το έργο είχε αρχίσει κανονικά από το 2012 και παραδόθηκε τώρα τον Αύγουστο 2015. Όμως η προεργασία είχε ξεκινήσει από το 2003 με μία μόνωση των θόλων και στη συνέχεια μια λεπτομερή μελέτη και διερεύνηση του ιστορικού και της παθολογίας του κτιρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε δε να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στην μελετητική ομάδα, η οποία αγάπησε το έργο από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Στο πλαίσιο των εργασιών αποκαταστάθηκαν και συντηρήθηκαν επτά τμήματα: ο Ναός, ο πρόναος, το Βαπτιστήριο, το οποίο είναι και το αρχαιότερο στοιχείο ολόκληρου του Συγκροτήματος (1703), το εσωτερικό, η Σχολή, το καμπαναριό, το Επισκοπικό Μέγαρο και τέλος, μία ερειπωμένη κατοικία. Το τελευταίο τμήμα, εντάχθηκε στον προϋπολογισμό ώστε να γίνει ένα Κέντρο Έρευνας της Καθολικής Εκκλησίας επάνω στα θέματα του Συριανού Πολιτισμού.
«Πλούσιος διάκοσμος που εκπλήσσει και εντυπωσιάζει»
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κ. Γιώργος Παυλόπουλος, χάρη στον οποίο εξασφαλίστηκε η επέκταση του προγράμματος χρηματοδότησης ΕΣΠΑ με στόχο την αποκάλυψη του συνολικού διακόσμου.
«Είμαστε τυχεροί που βρεθήκαμε σε ένα τέτοιο μνημείο και μας δόθηκε η δυνατότητα να αποκαλύψουμε αυτό τον πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο. Αν και στην αρχή ήμασταν υποψιασμένοι ότι σε ένα τέτοιο μνημείο δεν μπορεί να υπάρχει μία μονοχρωμία καφέ και μία χαμηλής απόδοσης –φτωχή καλλιτεχνικά απομίμηση μαρμάρου που διακρινόταν στους κίονες και στα προσκυνητάρια-εντούτοις, κατά τη διάρκεια των εργασιών κι εμείς εκπλαγήκαμε από τον πλούσιο διάκοσμο που έκρυβε ο ναός» τόνισε, ευχαριστώντας θερμά τόσο τη μελετητική ομάδα του κ. Στεφάνου όσο και τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου για τη συμβολή και την αποφασιστικότητά του.
Σκέψεις για δημιουργία αναβατορίου
Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφάνου κατέστησε γνωστό ότι οι επισκέπτες του ναού έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από τις ειδικές πινακίδες πληροφόρησης που βρίσκονται σε όλους τους χώρους του εκκλησιαστικού συγκροτήματος σε αγγλικά και ελληνικά, ενώ ένας από τους μελλοντικούς στόχους είναι η δημιουργία ενός αναβατορίου, το οποίο θα διευκολύνει τη μετακίνηση του κόσμου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε και μία ψηφιακή εφαρμογή μέσα από την οποία το οικοσύστημα του Σαν Τζώρτζη θα αναδειχθεί ως φορέας γνώσης και παράδοσης μέσα από τον συνδυασμό παραδοσιακών μεθόδων, αλλά και καινοτόμων προτάσεων.
Τέλος, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου ευχαρίστησε τόσο τον Σεβαμιώτατο π. Φραγκίσκο για την πολύτιμη προσφορά του, όσο και όλους όσοι εργάστηκαν για να την επιτυχία αυτού του μεγάλου έργου. Αμέσως μετά, παραδόθηκαν αναμνηστικά βραβεία στα μέλη της μελετητικής ομάδας, μεταξύ των οποίων ο Συριανός Αρχιτέκτονας Μιχαήλ Προβελέγγιος και η Σμαράγδα Πετράτου–Φραγκιαδάκη.
Μετά το πέρας της παρουσίασης, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους του εκκλησιαστικού συγκροτήματος καθώς και στην έκθεση Ιστορικού Αρχείου της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, η οποία φιλοξενείται στην Αίθουσα του Κέντρου Ιστορικών Μελετών (ΚΙΜΚΕΣ).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Πάπας Φραγκίσκος αισθάνεται πως πλησιάζει στον θάνατο
18 Φεβ. 2025 - 13:38 - Ο Μητροπολίτης Σύρου για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
27 Ιαν. 2025 - 18:26 - Ο Πάπας Φραγκίσκος έπαθε θλάση στο χέρι του μετά από πτώση
16 Ιαν. 2025 - 14:56 - Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Παραμένει διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση
11 Ιαν. 2025 - 15:19 - Ματαιώνεται η επίσκεψη του Μητροπολίτη Δωρόθεου Β' για ευχές στα καταστήματα της Ερμούπολης
10 Ιαν. 2025 - 8:41