Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

Γάμος: Όταν η αγάπη γεννά την ενότητα και την αρμονία χαρακτήρων, φύλων και γενεών

  • Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2015 - 11:51

Τη θέση του Ιησού στη διένεξη μεταξύ δύο ομάδων Φαρισαίων σχετικά με το διαζύγιο και σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται, αναδεικνύει η ευαγγελική περικοπή αυτής της εβδομάδας, όπως την εξηγεί μέσα από τη διαδικτυακή του παρουσία ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Το ταξίδι του Ιησού προς την Ιερουσαλήμ συνεχίζεται, οι συζητήσεις μεταξύ του Ιησού και των μαθητών δε σταματούν και οι επαφές με τους κατοίκους που συναντούν στο δρόμο είναι ευκαιρίες για να διδάξει ο Ιησούς. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που πηγαίνουν με κακό πνεύμα, επιθυμώντας να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, αλλά εκείνος τα καταφέρνει και τους ξεπερνά. Ποτέ δεν εμπλέκεται στα δίχτυα μιας ερώτησης που έχει σκοπό να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Στην προκειμένη περίπτωση, δύο ομάδες Φαρισαίων προσπαθούν να το μπλέξουν σε μία διένεξή τους με θέμα το διαζύγιο.

Ακολουθεί η σχετική περικοπή του Ευαγγελιστή Μάρκου

«Οι Φαρισαίοι πλησίασαν τον  Ιησού, οι οποίοι, θέλοντας να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, τον ρωτούσαν αν επιτρέπεται στον άντρα να χωρίσει τη γυναίκα του. Ο Ιησούς τους αποκρίθηκε λέγοντας: «Τι σας πρόσταξε ο Μωυσής;» Εκείνοι είπαν: «Ο νόμος του Μωυσή επιτρέπει στον άντρα να δίνει γραπτό διαζύγιο και να χωρίζει τη γυναίκα του». Κι ο Ιησούς τους απάντησε: «Ο Μωυσής σάς έδωσε αυτή την εντολή, γιατί είστε σκληρόκαρδοι. Από την αρχή όμως της κτίσεως ο Θεός τούς δημιούργησε άντρα και γυναίκα. Γι’ αυτό ο άντρας θα εγκαταλείψει τον πατέρα και τη μητέρα του, θα ενωθεί με τη γυναίκα του και θα γίνουν οι δύο ένας άνθρωπος. Συνεπώς δεν είναι δύο πια αλλά ένας άνθρωπος. Ό,τι λοιπόν συνένωσε ο Θεός δεν πρέπει να το χωρίζει ο άνθρωπος».

Για το θέμα αυτό τον ρωτούσαν πάλι οι μαθητές στο σπίτι. Κι ο Ιησούς τους έλεγε: «Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία απέναντι στην πρώτη. Επίσης η γυναίκα που χωρίζει τον άντρα της και παντρεύεται άλλον διαπράττει μοιχεία».

Έφεραν στον Ιησού παιδιά για να τα ευλογήσει· οι μαθητές όμως μάλωσαν αυτούς που τα είχαν φέρει. Όταν το είδε ο Ιησούς αγανάκτησε και τους είπε: «Αφήστε τα παιδιά να έρχονται σ’ εμένα. Μην τα εμποδίζετε. Γιατί η βασιλεία του Θεού ανήκει σε ανθρώπους που είναι σαν κι αυτά. Σας βεβαιώνω πως όποιος δε δεχτεί τη βασιλεία του Θεού σαν παιδί, δε θα μπει σ’ αυτήν». Τότε πήρε τα παιδιά στην αγκαλιά του και τα ευλογούσε βάζοντας τα χέρια του πάνω τους.