«Η πίστη: Βλέπω με νέα μάτια τη ζωή»

Στο σημερινό ραντεβού του με τους πιστούς, ο π Γιάννης Μαραγκός, εξηγεί πώς ο Ιησούς, πραγματοποιεί την τελευταία θαυματουργή πράξη του, πριν εισέλθει στην Ιερουσαλήμ, όπου θα λάβει χώρα το Θείο Πάθος.

Πρόκειται για τη συνάντηση του Ιησού, κατά την έξοδό του από την Ιεριχώ, με έναν τυφλό ζητιάνο, ο οποίος, μόλις αντιλαμβάνεται, ότι Αυτός που περνά είναι ο Ιησούς ο Ναζωραίος, βγάζει μία τρομερή φωνή, που ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος – δεχόμενος τον Ιησού ως Μεσσία – «Υιέ του Δαυίδ, σπλαχνίσου με!».

Ο Ιησούς αφήνει τον εκ γενετής τυφλό να πλησιάσει και αφού πέταξε το πανωφόρι του και πλησίασε, ο τυφλός ζητά από τον Χριστό να του χαρίσει το φώς. Τότε ο Ιησούς, αντιλαμβανόμενος, ότι τα λόγια του ζητιάνου είναι αληθινά, του απαντά «Πήγαινε, η πίστη σου σε έσωσε». Αμέσως, ο τυφλός ξεκίνησε να βλέπει. Και από τότε, ακολουθούσε το Χριστό στην πορεία του.

«Το πρώτο θαύμα που τέλεσε ο Χριστός, στην αρχή της δημόσιας δράσης του, ήταν στη Συναγωγή της Καπερναούμ. Ήταν η θεραπεία ενός δαιμονισμένου. Το τελευταίο, αυτό που σήμερα μελετούμε, λίγο πριν την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να δείξει, ότι μέσω Εκείνου, που είναι ο Θεός, μπήκε στην ιστορία των ανθρώπων, για να τους απελευθερώσει από το κακό, που συμβολίζει το δαιμόνιο και από την τυφλότητά τους, δηλαδή να τους κάνει να γνωρίσουν το Θεό, να τον καταλάβουν, να καταλάβουν την αγάπη που έχει για τους ανθρώπους, να αλλάξουν νοοτροπία, να μετανοήσουν και έτσι να σωθούν».