Ο Θεός δεν κρίνει τον άνθρωπο από τα υλικά πλούτη

Για το νόημα των υλικών αγαθών, του πλούτου και της απόκτησης άψυχων αντικειμένων, μιλά σήμερα στο διαδικτυακό της ραντεβού με τους πιστούς, η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Αρχικά, η κ. Φετουρή αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή των δύο ιατρών της Ορθοδοξίας, των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, οι οποίοι πήραν το όνομά τους, καθώς εξασκούσαν το λειτούργημά τους, χωρίς χρηματική αμοιβή, χωρίς αργύρια (Αν-άργυροι). Όπως μας εξήγησε, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, ήταν αδέρφια, γιοι της Θεοδότης, οι οποίοι μεγάλωσαν με χριστιανικές αρχές, που κράτησαν και έθεσαν σε εφαρμογή, ακόμη και όταν πήραν την εξαιρετική μόρφωσή τους, φοιτώντας στην Αθήνα, για να γίνουν γιατροί. Οι Άγιοι Ανάργυροι είχαν το χάρισμα της ίασης, που τη χάριζαν στους νοσούντες ψυχή τε και σώματι, χάρι στον μεγαλύτερο γιατρό όλων των εποχών, τον Χριστό.

Έπειτα, η κ. Φετουρή κάνει αναφορά στην παραβολή του Ιησού, «ο Πλούσιος και ο Λάζαρος». Ο Ιησούς επιλέγει για ακόμη μία φορά να πει ένα μύθο, μία ιστορία, προκειμένου να περάσει στους μαθητές του το νόημα που πρέπει και αυτό είναι η ματαιότητα του υλικού κόσμου. Ο Λάζαρος, ήταν ένας φτωχός άνθρωπος, που ζούσε στον περίγυρο του σπιτιού ενός πλουσίου, ο οποίος δεν διευκρινίζεται καν αν ήταν καλός ή κακός, ούτε ακόμη και το όνομά του. Ο Λάζαρος τρεφόταν από τα αποφάγια του πλούσιου, ενώ ο τελευταίος, ζούσε με κάθε πολυτέλεια στο μεγάλο σπίτι του, προφυλαγμένος από όλες τις κακοτοπιές. Κάποια στιγμή, ο θάνατος ήρθε και για τους δύο. Η ψυχή του Λαζάρου μεταφέρθηκε, σχεδόν με τιμές, στον κόλπο του Αβραάμ, όπου και ησύχασε. Αντίθετα, η ψυχή του πλουσίου διεκδικήθηκε από δυνάμεις τρομερές, που τον παρέσυραν στην κόλαση.

Με αυτή την παραβολή, ο Ιησούς θέλει να περάσει το μήνυμα, ότι μετά το θάνατο, όλοι οι άνθρωποι, είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί, θα κριθούν βάσει της πνευματικής τους κληρονομιάς και όχι της υλικής. Θα κριθούν βάσει της αγάπης και της προσφοράς τους και όχι βάσει της ποσότητας των υλικών αγαθών που κατείχαν όσο ήταν ζωντανοί. Όπως άλλωστε έχει διακηρύξει ο Χριστός, η Βασιλεία των Ουρανών ανήκει στους ταπεινούς.

Σύμφωνα με την κ. Φετουρή, «ο Χριστός δεν βλέπει τον άνθρωπο μέσα σε κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια. Δεν τον τοποθετεί εκεί ο Θεός τον άνθρωπο. Εξετάζει μόνο την ποιότητα της ζωής του, με κριτίρια καθαρά πνευματικά