Ένας Βασιλιάς "ιδιόμορφος"

Το συμβολισμό της συνάντησης του Ιησού, με τον Πόντιο Πιλάτο αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός, με αφορμή το Ευαγγελικό Απόσπασμα της Κυριακής, που υμνεί τον Ιησού, ως τον Βασιλέα του Σύμπαντος.

Με τη συνάντηση των δύο ανδρών, έρχονται αντιμέτωπα τα δύο βασίλεια. Η επίγεια βασιλεία – που τη δεδομένη ιστορική περίοδο ανήκε στους Ρωμαίους και εκπροσωπείται από τον Πόντιο Πιλάτο – και η Βασιλεία των Ουρανών, που πρεσβεύει ο Χριστός.

Όπως αναφέρει ο π. Γιάννης, «ας σκεφτούμε λίγο την αντίθεση των δύο Βασιλειών, που αποκαλύπτεται σε όλο το εύρος της, όταν ο Πιλάτος, ο εξουσιαστής, ρωτά τον υπόδικο: «Είσαι, λοιπόν, εσύ βασιλιάς;». Με αυτή την κατηγορία, οι αρχές συνέλαβαν τον Ιησού και τον παρέδωσαν στον Πιλάτο. Η ερώτηση, είναι περιττή, αλλά θέλει να κρατήσει τα προσχήματα μίας δίκαιης διαδικασίας. Ο κρατούμενος, μέσα από την απόλυτη αδυναμία, εξουθένωση και εξαθλίωση, την οποία εκείνη τη στιγμή βρίσκεται, δε διστάζει να απαντήσει: «Ναι, είμαι». Όμως, διευκρινίζει και κάτι: «Η Βασιλεία Μου, δεν είναι αυτού του κόσμου. Εγώ γι’αυτό γεννήθηκα και γι’αυτό ήρθα στον κόσμο. Για να φανερώσω την Αλήθεια. Όποιος αγαπά την Αλήθεια, καταλαβαίνει τα λόγια Μου». Δηλαδή, ταυτίζει τη Βασιλεία, με την Αλήθεια και τη φανέρωση αυτής της Αλήθειας. Και αυτό το κάνει, την ώρα που βρίσκεται στην κατώτερη – θα λέγαμε – σκάλα δύναμης. Στην εσχάτη αδυναμία. Συνηγορεί ο ίδιος και υποστηρίζει ότι είναι Βασιλεύς, ενώ κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του, κάθε φορά που υπήρχε έστω και η παραμικρή υπόνοια, ότι του αποδίδονταν τιμές, ή ο τίτλος του Βασιλιά, έκανε το παν για να το αποφύγει».