Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

Προσέγγιση της ταυτότητας του Ιησού μέσα από την αφήγηση του Βαπτίσματος...

  • Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2016 - 11:12

“Η αφήγηση του βαπτίσματος του Ιησού που η σημερινή λειτουργία μας προσκαλεί να μελετήσουμε έρχεται να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα της πίστεώς μας “Ποιός είναι ο Ιησούς””, αναφέρει αρχικά ο π. Ιωάννης Μαραγκός στη σημερινή διαδικτυακή παρουσία του στο πλαίσιο των καθιερωμένων μηνυμάτων της Καθολικής Εκκλησίας προς τους πιστούς.

Σχετικά με αυτό το κρίσιμο ερώτημα, ο ίδιος προσθέτει πως, “Στο πέρασμα της ιστορία δόθηκαν χιλιάδες απαντήσεις που μαρτυρούν τις προσπάθειες των ανθρώπων και των πιστών ιδιαίτερα να πλησιάσουν και να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το μυστήριο του Ιησού. Ο σκοπός της σημερινής ευαγγελικής περικοπής δεν είναι να καλύψει την περιέργειά μας με περιγραφικές λεπτομέρειες για τα γεγονότα και το πώς συνέβη το βάπτισμα του Ιησού, αλλά να μας προσφέρει μία βοήθεια να προσεγγίσουμε την ταυτότητα την ίδια του Ιησού”.

Ξεκινώντας την ανάγνωση της ευαγγελικής περικοπής από το Ευαγγέλιο κατά Λουκά προσθέτει: “Εκείνο τον καιρό ο λαός ζούσε σε αναμονή και όλοι σκέπτονταν μέσα τους για τον Ιωάννη μήπως είναι αυτός ο Χριστός. Εκείνος απαντούσε σε όλους κι έλεγε: Εγώ σας βαπτίζω με νερό. Έρχεται όμως αυτός, που είναι πιο ισχυρός από εμένα κι εγώ δεν είμαι άξιος να λύσω το λουρί από τα υποδήματά του. Αυτός θα σας βαπτίσει με άγιο πνεύμα και φωτιά. Όταν όλοι βαπτίστηκαν, βαπτίστηκε με άγιο πνεύμα και ο Ιησούς και την ώρα που προσευχόταν, άνοιξε ουρανός και κατέβηκε σε αυτόν το άγιο πνεύμα με ορατή μορφή σαν περιστέρι. Τότε ήρθε και μία φωνή από τον ουρανό που έλεγε: Εσύ είσαι ο αγαπημένος μου Υιός, εσύ είσαι ο εκλεκτός”.