Απολογισμός δράσεων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄ για τα πεπραγμένα και το πλούσιο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

Ανύστακτη μέριμνα για τους ανθρώπους

Ομιλία του διακεκριμένου Συριανού επιστήμονα, Στέφανου Χανδακά στην εκδήλωση κοπής της αγιοβασιλειάτικης πίτας

Πλαισιωμένος από τα πιο αισιόδοξα χαμόγελα των παιδιών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ απηύθυνε εγκάρδιες και πατρικές ευχές προς τους παρευρισκομένους αλλά και προς όλους τους νησιώτες για την υποδοχή του νέου έτους, ευλογώντας την αγιοβασιλειόπιτα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε γνωστό ξενοδοχείο της Ερμούπολης.

Παρουσία των πολύτιμων συνεργατών του, με τους οποίους από κοινού επιδιώκουν να αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο το ήδη πλούσιο και πολύτιμο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης στο σύνολο των νησιών που η ίδια αγκαλιάζει, ο κκ. Δωρόθεος Β΄, προχώρησε στον αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων κατά το περυσινό έτος, προλογίζοντας αλλά και ονοματίζοντας ακολούθως, τα πρόσωπα που στηρίζουν ποικιλοτρόπως και δη σε οικονομικό επίπεδο τις δράσεις της Μητρόπολης Σύρου, ανακουφίζοντας πολλές κοινωνικές ομάδες και συνανθρώπους μας.

Στην καθιερωμένη εκδήλωση, παρέστη ο διακεκριμένος Συριανός επιστήμονας, Στέφανος Χανδακάς, ο οποίος πραγματοποίησε μία άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα “Η σύγχρονη παρακολούθηση της εγκυμοσύνης”, με την κόρη του ίδιου, τη μικρή Αλεξάνδρα, να συνοδεύει στη συνέχεια τον Σεβασμιώτατο στην κοπή της αγιοβασιλειόπιτας, όπως συνηθίζει κάθε “αυγή” νέου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, πέραν των συνεργατών του κκ. Δωροθέου Β΄, αρκετών συμπολιτών μας, εκπροσώπων Συλλόγων και φορέων καθώς και πολλών ιερέων, στην εκδήλωση που συντόνισε ο γρ., Αλέξανδρος Μαρκουίζος, χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, αλλά και ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Παπαμανώλης, οι οποίοι κι εξήραν εν γένει, την αξιομίμητη δραστηριότητα της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Επιπρόσθετα, με θερμά λόγια ευχήθηκε για το νέος έτος και η υπεύθυνη των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή.

Σημειώνεται πως, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τρεις μουσικούς που διάνθισαν το απόγευμα με παραδοσιακή μουσική, αλλά και με τον κκ. Δωρόθεο Β΄ να μοιράζει δώρα στα παιδιά.

Αδιακρίτως, παρούσα η φιλανθρωπική δράση

Κόντρα στις συνεχείς δυσκολίες που θέτει στο προσκήνιο η σημερινή εποχή, η Εκκλησία πολλαπλασιάζει την αντοχή της και παλεύει ώστε να υπηρετήσει τις ανάγκες πολλών συνανθρώπων μας, αφού ο ρόλος της, δεν περιορίζεται πλέον στο βασικό κηρυκτικό και λειτουργικό έργο της. Το σύνολο των δράσεων και δραστηριοτήτων της, όπως οι σημαντικότερες εξ αυτών θα αναφερθούν παρακάτω βάσει του απολογισμού από τον κκ. Δωρόθεο Β΄, αποδεικνύουν τη μεγάλη αγκαλιά που έχει ανοίξει η Ιερά Μητρόπολη Σύρου σε όλα τα νησιά που απλώνεται η παρουσία της.

“Να ξέρετε ότι είναι ανύστακτη ανθρωπίνως η μέριμνά μου για το έργο το οποίο η Εκκλησία μου έχει αναθέσει στην πολύνησο αυτή Ιερά Μητρόπολη. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πονούν, άνθρωποι μόνοι τους, άνθρωποι που αναζητούν λόγον παρηγορητικόν, ότι υπάρχουν άνθρωποι άρρωστοι, άνθρωποι εμπερίστατοι, μικρά παιδιά που στερούνται ακόμη και τα αναγκαία και δεν θλίβομαι απλώς, αλλά πονώ μέσα στην ψυχή μου και προσπαθώ με την βοήθεια των συνεργατών μου, κάθε μέρα να επιλύω αυτά τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, ώστε να είναι όσο γίνεται λιγότερα ή τουλάχιστον πιο ήπια” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, προσθέτοντας ωστόσο, πως, “Δεν είναι η Ιερά Μητρόπολης και η Εκκλησία, ο θαυματοποιός που λύνει όλα τα προβλήματα των ανθρώπων” καθώς “Η Εκκλησία κυρίως έχει λειτουργικό και κηρυκτικό έργο να επιτελέσει”. Δεδομένης της διαμορφωθείσας σημερινής σκληρής πραγματικότητας όμως, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Η φιλανθρωπική της δράση είναι μία εντολή του Κυρίου της αγάπης προς τους διπλανούς μας” λέγοντας στη συνέχεια πως, “Αυτούς τους δύσκολους καιρούς απλώνουμε αυτήν την στοργή και την αγάπη σε κάθε άνθρωπο, αδιακρίτως χρώματος, φυλής, γλώσσης. Όποιος κι αν χτυπήσει την πόρτα μας, προσπαθούμε με κάθε τρόπο και στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του και να ανακουφίσουμε τον πόνο του”.

Αξιομίμητο έργο με επίκεντρο τον άνθρωπο

Προτού ο Σεβασμιώτατος ευχηθεί το 2016 “να είναι ένα έτος που θα προβληματίσει όλους μας αναφορικά με το πώς μπορούμε πράγματι να βρούμε λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα” ευχόμενος παράλληλα, “όπλο” μας να είναι “η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της αγάπης του ενός για τον άλλον”, απαρίθμησε μία προς μία τις ενέργειες που συνθέτουν αλλά και συνέθεσαν το σπουδαίο έργο της Ιεράς Μητρόπολης κατά το έτος που παρήλθε.

Στο πλαίσιο της εικοσάλεπτης αναφοράς του, αφού ευχαρίστησε ονομαστικά τους συνεργάτες του και όσους σπεύδουν να συνδράμουν τη Μητρόπολη, έκανε μνεία στο κεντρικό φιλόπτωχο ταμείο, από όπου κι ενισχύονται φοιτητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και καταβάλλονται ενοίκια ή και αποπληρώνονται οφειλές φαρμάκων. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη, στη λειτουργία του παιδικού σταθμού “Η παλάμη του Θεού” και την προσθήκη και λειτουργία του νηπιαγωγείου, στο γηροκομείο στην περιοχή των Ταλάντων, στην 6όροφη φοιτητική εστία της Μητρόπολης στην Αθήνα στην οδ. Αχαρνών, στον ξενώνα δωρεάν φιλοξενίας συνοδών των ασθενών από τα Κυκλαδονήσια (Το σπίτι του ταξιδιώτη), καθώς και στη λειτουργία των κατασκηνωτικών κέντρων σε Σύρο, Τήνο και Άνδρο. Παρά τη μείωση των εσόδων και της φορολογίας που έχει επιβληθεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κκ. Δωρόθεος Β΄, επεσήμανε πως η αρωγή προς ανέργους, αρρώστους και οικογένειες με μικρά παιδιά που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πιο απλές ανάγκες τους, είναι δεδομένη. Ως εκ τούτου, η αναφορά του εστιάστηκε στο πρόγραμμα “Είμαστε μία οικογένεια”, αλλά και στο πρόγραμμα φοιτητικής μέριμνας με την εφάπαξ χορήγηση επιδόματος σε σπουδαστές και φοιτητές από τα νησιά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη συμπαράσταση της Εκκλησίας σε όλα τα κοινωνικά δρώμενα των νησιών και της Σύρου, καθώς και στα σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και τους εργαζόμενους.

Πέραν του προσκεκλημένου του, κ. Χανδακά, τον οποίο κι ευχαρίστησε θερμά, ο Σεβασμιώτατος προς το τέλος, μνημόνευσε το έργο των ενοριών και των ιερέων, ενώ μίλησε για τις δράσεις της Μητρόπολης, μέσω των οποίων γίνεται γνωστό το σοβαρό έργο της από το οποίο και ωφελούνται πολλοί άνθρωποι, καθώς επίσης μεταφέρονται και τα μηνύματα πίστεως προς όλους.

Υπογραμμίζεται πως, την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου θα εορτασθεί η συμπλήρωση της 15ετούς ποιμαντορίας του.