Μηνύματα Πίστεως από την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

Η μετάνοια είναι ο δρόμος για την ψυχική μας σωτηρία

  • Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, 2016 - 11:00

Στην περικοπή του Ευαγγελιστή Λουκά για τη συνάντηση του Ιησού Χριστού με τον αρχιτελώνη Ζακχαίο, μια ιστορία που χαρίζει στις καρδιές του ανθρώπου αισιοδοξία, θάρρος και βεβαιότητα για την ψυχική του σωτηρία, δείχνοντας τον αληθινό δρόμο της μετάνοιας, παρουσιάζει στα σημερινά Μηνύματα Πίστεως η κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Οι Τρεις Ιεράρχες

Στον πρόλογο της εκπομπής, η κ. Φετουρή αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή των Τριών Ιεραρχών, που τιμά σήμερα η Εκκλησία μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης Χρυσόστομος θεωρούνται τα μεγάλα προπύργια της εκκλησίας, οι οικουμενικοί διδάσκαλοι, τρεις πολύφωτοι αστέρες με μεγάλο συγγραφικό, θεολογικό, επιστημονικό, κοινωνικό, φιλοσοφικό. Αποτελούν το χρυσό οδηγό για κάθε άνθρωπο που θέλει να είναι πνευματικός.

Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Μέγας Βασίλειος συνέθεσαν τις δύο θείες λειτουργίες που τελεί η εκκλησία μας. Ο Μέγας Κωνσταντίνος το 1042 αποφάσισε να γιορτάζονται και οι τρεις μαζί για να μην αδικηθεί κανείς. Και βέβαια, δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1843 αποφάσισε να είναι η γιορτή αυτή των ελληνικών γραμμάτων. Οι τρεις αυτοί πνευματικοί πατέρες, αναγνωρίζονται από όλους ως οι πιο αντιπροσωπευτικοί τύπου που συνέδεσαν τον χριστιανισμό με τον ελληνισμό. Η πολιτεία τους είναι ένα πολύ φωτεινό παράδειγμα. Συνέδεσαν ένα σπάνιο φαινόμενο μέσα στην ιστορία. Ένωσαν τη σοφία με τη δραστηριότητα και την αγιοσύνη. Πέτυχαν να είναι μεγάλοι Ιεράρχες, πολύ δραστήριοι και πολύ εργατικοί. Έτσι τα συγγράμματά τους είναι μια βαθιά φιλοσοφία, μια ύψιστη θεολογία, μια σωστή ψυχολογία και μια σωστή αστρολογία.

Εύρεση της Ιεράς εικόνος της Παναγίας

Επιπλέον, σήμερα 30 Ιανουαρίου η τοπική εκκλησία γιορτάζει την εύρεση της Θαυματουργού εικόνος της Μεγαλόχαρης στην Τήνο. Τόσο στο γειτονικό νησί, όσο και στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στα Καμίνια της Σύρου θα τελεστεί απόψε μεγάλη λιτανεία της εικόνος, κατά την οποία συμμετέχουν πιστοί κρατώντας φαναράκι.

Αμέσως μετά, η κ. Φετουρή αναφέρθηκε στη συνάντηση του Ιησού Χριστού με τον αρχιτελώνη Ζακχαίου, που μας διδάσκει πως όταν αρχίσουμε και φιλοξενούμε το Θεό μέσα μας, τότε συμφιλιωνόμαστε και με τους άλλους ανθρώπους.