Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Ενάντια στην εθνική και πνευματική σκλαβιά

  • Σάββατο, 26 Μαρτίου, 2016 - 11:48

“Δε νομίζετε ότι η Ελλάδα μας έχει ανάγκη ευαγγελισμού για να ξαναβρεί την περηφάνια της και την ταυτότητά της;” αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Αλεξάνδρα Φετουρή, υπεύθυνη των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής μιλώντας σήμερα, τόσο για το μήνυμα της εθνικής επετείου που εορτάστηκε χθες, όσο όμως και για τα μηνύματα που δέχονται οι πιστοί διανύοντας την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Στο πλαίσιο των καθιερωμένων Μηνυμάτων Πίστεως που η Ιερά Μητρόπολη Σύρου απευθύνει προς όλους μέσω της διαδικτυακής εκπομπής του Σαββάτου, η ίδια τονίζει προλογικά τα εξής:

“Δεύτερη Κυριακή των νηστειών, δεύτερη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το ταξίδι μας προχωρά και μας στέλνει συνεχώς μηνύματα παιδαγωγικά, πως ακριβώς θα δεχθούμε αυτήν τη μεγάλη εορτή των Παθών του Χριστού και το Άγιο Πάσχα.

Πριν όμως έναν σχολιασμό για την εθνική επέτειο που εορτάστηκε χθες. Η 25η Μαρτίου είναι διπλή εορτή, εθνική και θρησκευτική. Το μήνυμα είναι ένα: Ελευθερία. Γιορτάζουμε λοιπόν τα μεγαλεία του Θεού για την επέμβαση που έκανε ως προς την ψυχή του ανθρώπου, να ελευθερωθεί και να βρει τη σωτηρία της ψυχής και την ελευθέρωση των σκλαβωμένων Ελλήνων. Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα χαράς. Χαιρόμαστε σαν Έλληνες, χαιρόμαστε σαν Χριστιανοί. Και η χαρά αυτή είναι με το ίδιο μήνυμα. Υπόδουλοι Έλληνες 400 ολόκληρα χρόνια και πλέον... Άκουσαν σήμερα το μήνυμα της χαράς. Σαν κι αυτό που άκουσε σήμερα η Παναγία την ημέρα του Ευαγγελισμού. “Χαίρε Ελλάς. Ο Κύριος μετά σου”. Κι από τότε, ήρθε το φως, έφυγε το σκοτάδι της σκλαβιάς. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα αυτά τα 400 χρόνια άναβε το καντήλι της ελπίδος. Ότι κάποια ημέρα θα έρθει η λευτεριά. Ποιος φρόντιζε για να ανάψει; Η Εκκλησία. Ας λένε ό,τι θέλουν οι εχθροί της πίστης μας. (...) Αν δεν υπήρχε η Εκκλησία, δεν θα υπήρχε η Ελλάδα όπως είναι τώρα. (...) 25η Μαρτίου, σημαντική ημέρα γιατί έχει σχέση με την ελευθερία.