Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Προσευχή, νηστεία και πίστη

  • Σάββατο, 9 Απριλίου, 2016 - 08:51

Με προσευχή, νηστεία και πίστη καλεί η Εκκλησία να πορευθούν όλοι οι άνθρωποι έως και τη συμπλήρωση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οπότε και οδηγούνται οι πιστοί στο να ακολουθήσουν τη νέα ζωή που ανέτειλε μέσα από τον πανάγιο τάφο.

Στο σημερινό μήνυμα που απευθύνει η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, η υπεύθυνη των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή αναφέρεται στην 4η Κυριακή των Νηστειών, αναλύοντας τη σχετική περικοπή σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος αγωνίζεται για να συντρίψει την αμαρτία.

Προλογικά, η ίδια σημειώνει, “4η Κυριακή των Νηστειών και το πνευματικό μας ταξίδι φτάνει στο τέλος και το τέλος αυτού του ταξιδιού είναι το λιμάνι μας. Λιμάνι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα.

Αν πραγματικά πήραμε βοήθεια από τις ζωογόνες ακτίνες του σταυρού που προσκυνήσαμε προχθές, τώρα πια δεν περπατάμε, αλλά τρέχουμε για να φτάσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο λιμάνι της μεγάλης Εβδομάδος.

Όπως θυμάστε, όταν ξεκίνησε το Τριώδιο τότε είπαμε ότι ξεκινά ένα πνευματικό σχολείο. Όλες αυτές τις εβδομάδες ακούσαμε πάρα πολλά πνευματικά μηνύματα. Δε νομίζετε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία πνευματική δικαιολογία μη τυχόν και ναυαγήσουμε όταν φθάνουμε στο λιμάνι της Μεγάλης Εβδομάδας;”.

Και προσθέτει στη συνέχεια πως, την 4η Κυριακή των Νηστειών “Για να καταλάβουμε την περικοπή του ευαγγελίου αυτής της ημέρας που μας την αναφέρει ο απόστολος Μάρκος είναι ανάγκη να δούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο διαδραματίζονται τα γεγονότα στα μάτια των μαθητών του Ιησού Χριστού. Επειδή τα γεγονότα της 4ης Κυριακής των Νηστειών εξελίσσονται δραματικά σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ότι υπήρξε η μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού και το δεύτερο επίπεδο είναι ότι ένας πατέρας πολύ πονεμένος με ένα παιδί πολύ βαριά άρρωστο, το έφερε στους μαθητές του Χριστού για να το θεραπεύσουν. Ο Κύριος έλλειπε και οι μαθητές δεν μπόρεσαν να το βοηθήσουν. (...)”.