Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Η Εκκλησία αρχίζει την πορεία της μέσα στην ιστορία"

  • Σάββατο, 18 Ιουνίου, 2016 - 10:10

Η γιορτή της Πεντηκοστής σηματοδοτεί το ξεκίνημα της πορείας της Εκκλησίας, διαμέσου της ιστορίας προς συνάντησή της με τον ίδιο τον Δημιουργό.

Όπως σημειώνει μέσα από τη διαδικτυακή παρουσία του ο π. Γιάννης Μαραγκός, ο  Αναστημένος χριστός οδηγεί τους μαθητές του μέσα από την καθημερινή ζωή να συνειδητοποιήσουν και να κατανοήσουν τι θα πει ζωή μαζί Του, ζωή χριστιανική μέσα στην ανθρώπινη ιστορία.

Ως εκ τούτου, εγκαινιάζεται ο καιρός της Εκκλησίας, η κοινότητα των μαθητών του Ιησού Χριστού, η μία Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Εκκλησία είναι ο λαός που ο Θεός κάλεσε μέσω του Υιού του, τον οποίο συγκρότησε σε σώμα Του και τον οποίο ζωοποιεί και αγιάζει το Άγιο Πνεύμα.

Ο ρόλος αυτού του Πνεύματος μέσα στην εκκλησία είναι καθορισμένος. Όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο κατά Ιωάννη, ο Ιησούς Χριστός έλεγε στους μαθητές του: «Κι εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα να σας δώσει άλλον Παράκλητο, το Πνεύμα της Αλήθειας, ώστε να είναι για πάντα μαζί σας. Το Πνεύμα το Άγιο, ο Παράκλητος, που θα στείλει ο Πατέρας στο όνομά μου, εκείνος θα σας διδάξει τα πάντα και θα φέρει στη μνήμη σας όλα όσα σας έχω πει εγώ». Με τα λόγια αυτά, ο Ιησούς περιγράφει σύντομα το έργο του Αγίου Πνεύματος μέσα στον καιρό της Εκκλησίας που δεν θα είναι καθόλου ήσυχος, έναν καιρό που θα είναι γεμάτος ερωτηματικά γύρω από την πίστη στον Ιησού, γύρω από την ταυτότητα και το έργο του Ιησού, γύρω από την ταυτότητα των μαθητών του, γύρω από την ταυτότητα της διδασκαλίας των μαθητών.

Σε αυτούς του καινούριους καιρούς, στους οποίους πρέπει να ζήσει η εκκλησία, χωρίς τον δάσκαλο ορατό ανάμεσά της, το Άγιο Πνεύμα καλείται να την εμψυχώσει για να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Αυτή η παρουσία που υπόσχεται ο Ιησούς στους μαθητές του έχει σκοπό να κρατήσει την κοινότητα ανοιχτή και ευαίσθητη στην ακρόαση και τη διαφύλαξη του λόγου του Ιησού, να ζωογονεί το βίωμα του λόγου του Θεού που πηγάζει από την τήρηση των εντολών του και να υποστηρίζει την με παρρησία μαρτυρία μαθητών του Ιησού ώστε μέσα από τη ζωή τους να δείχνουν ότι είναι πιστοί στο λόγο που παρέλαβαν, ότι σωστά τον κατανόησαν, με χαρά τον βιώνουν και σε όλα αυτά θέλουν να κάνουν μέτοχους και τους άλλους συνανθρώπους τους.