Η εορτή των Ιερών Κατακομβών στη Μήλο

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη των Αγίων Πάντων στις Κατακόμβες της Μήλου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Πάντων από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής στον αύλειο χώρο των Κατακομβών, όπου όπου τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β'.

Τη λιτανευτική πομπή συνόδευσαν η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, ο ιερός Κλήρος, οι Ηγούμενοι της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου, Αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος Φραγκουλάκης και Βρύσης Σίφνου, Αρχιμ. Ιωαννίκιος, ο Έπαρχος Σίφνου- Μήλου Νικόλαος Μπενάκης και ο Δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Κατακομβών Μήλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μήλου, ο Λιμενάρχης Μήλου, ο Υποδιοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Υπεύθυνος του Τάγματος Εθνοφυλακής Μήλου και εκπρόσωπος του Συνδέσμου των απανταχού Μηλίων.

Τη λιτανεία συνόδευσαν και αρκετοί πιστοί με αναμμένους πυρσούς σε μια συμβολική πορεία από το παρελθόν στο παρόν.  Αμέσως μετά στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής, παρουσιάστηκε Πνευματική και Καλλιτεχνική Εκδήλωση, με απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος και τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΜΗΛΙΩΝ ΤΕΧΝΑΙ", καθώς και παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο "ΜΑΜΑΛΙΣ".

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προβολή των Κατακομβών. Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β` τόνισε ότι "πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το δώρο του Θεού και της Ιστορίας προς τη Μήλο και να αφυπνίσουμε προς τούτο όσο το δυνατόν περισσότερες συνειδήσεις".

Σημειώνεται ότι η επισκεψιμότητα των Κατακομβών το περασμένο έτος ανήλθε στους 25.000 επισκέπτες.

Μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά

Το επόμενο πρωί, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε με τη συμμετοχή όλων των ιερέων της νήσου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρυπητής. Στην ομιλία του, ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις, που θέτει ο Κύριος σε κάθε πιστό, προκειμένου να γίνει συνοδοιπόρος του, καθώς και στη μνήμη των 8.000 ενταφιασθέντων στις ιερές Κατακόμβες. Προέτρεψε δε τους Μηλίους να αναδείξουν όσο το δυνατόν περισσότερο το μοναδικό αυτό Μνημείο και τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, που διαφυλάσσει το νησί και το καθιστά πόλο έλξεως χιλιάδων επισκεπτών -προσκυνητών, η παρουσία των οποίων συμβάλλει στην ανάπτυξη της ιεράς νήσου Μήλου.