Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Όταν έχεις μάτια και δεν βλέπεις και αυτιά και δεν ακούς

  • Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2016 - 10:26

Την παραβολή του πλούσιου που διασκεδάζει και αγνοεί έναν φτωχό, τον Λάζαρο που στέκεται στην εξώπορτά του, μελετά η εκκλησία στη Θεία Λειτουργία αυτής της Κυριακής.

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός, το θέμα της παραβολής είναι συνέχεια της περασμένης Κυριακής και αφορά στη χρήση των αγαθών εκ μέρους των μαθητών του Ιησού Χριστού. Ο Ιησούς περιγράφει δυο κόσμους που ενώ ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον δεν επικοινωνούν. Μία πραγματικότητα που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με άλλες μορφές αλλά πάντοτε υπάρχει και είναι έντονη παρούσα.

Ακολουθεί η σχετική περικοπή από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο.

«Κάποιος άνθρωπος ήταν πλούσιος, φορούσε πολυτελή ρούχα και το τραπέζι του κάθε μέρα ήταν λαμπρό. Κάποιος φτωχός όμως, που τον έλεγαν Λάζαρο, ήταν πεσμένος κοντά στην πόρτα του σπιτιού του πλουσίου, γεμάτος πληγές. Αυτός προσπαθούσε να χορτάσει από τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του πλουσίου. Έρχονταν και τα σκυλιά και του έγλειφαν τις πληγές. Πέθανε ο φτωχός, και οι άγγελοι τον πήγαν κοντά στον Αβραάμ. Πέθανε κι ο πλούσιος και θάφτηκε. Στον Άδη που ήταν και βασανιζόταν, σήκωσε τα μάτια του και είδε από μακριά τον Αβραάμ και κοντά του το Λάζαρο. Τότε φώναξε ο πλούσιος και είπε «πατέρα μου Αβραάμ, σπλαχνίσου με και στείλε το Λάζαρο να βρέξει με νερό την άκρη του δακτύλου του και να μου δροσίσει τη γλώσσα, γιατί υποφέρω μέσα σε αυτή τη φωτιά». Και ο Αβραάμ του απάντησε: «παιδί μου θυμήσου ότι εσύ απόλαυσες την ευτυχία στη ζωή σου, όπως και ο Λάζαρος τη δυστυχία. Τώρα όμως αυτός χαίρεται εδώ, κι εσύ υποφέρεις. Και εκτός από όλα αυτά, υπάρχει ανάμεσά μας μεγάλο χάσμα, ώστε αυτοί που θέλουν να διαβούν από εδώ σε εσάς, να μην μπορούν, ούτε οι από εκεί να περάσουν σ΄ εμάς». Είπε πάλι ο πλούσιος: «τότε σε παρακαλώ, πατέρα, στείλε τον στο σπίτι του πατέρα μου, να προειδοποιήσει τους πέντε αδερφούς μου, ώστε να μην έρθουν και αυτοί σ΄ αυτό τον τόπο των βασάνων». Ο Αβραάμ του είπε: «έχουν τα λόγια του Μωυσή και των προφητών˙ ας υπακούσουν σ΄ αυτά». Εκείνος τότε του είπε: «όχι πατέρα μου Αβραάμ˙ αν όμως κάποιος από τους νεκρούς πάει σε αυτούς, θα μετανοήσουν». Τότε είπε ο Αβραάμ: «αν δεν υπακούνε στα λόγια του Μωυσή και των προφητών, δε θα πειστούν ούτε και αν αναστηθεί κάποιος από τους νεκρούς».

Στη συγκεκριμένη παραβολή, υπάρχουν τρεις πρωταγωνιστές, ένας φτωχός, ένας πλούσιος και ο Αβραάμ. Ο φτωχός παρόλο που έχει όνομα, μια ύπαρξη συγκεκριμένη είναι σιωπηλός και περιμένει τη βοήθεια των άλλων. Τελικά, όλοι τον έχουν εγκαταλείψει εκτός από τα σκυλάκια. Ο πλούσιος ασχολείται μόνο με την καλοπέρασή του και δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του Λαζάρου, τον οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει ως εξυπηρετητή. Είναι ανώνυμος, δηλαδή έχει μια ύπαρξη ελλειμματική σύμφωνα με τη βιβλική παράδοση. Πάντοτε στο κέντρο του ενδιαφέροντος του είναι το εγώ του. Ο Αβραάμ αγαπά και τους