Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος Β’ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, βρέθηκαν στη Μύκονο για τον εορτασμό προς τιμήν του πολιούχου της Αγ. Αρτεμίου

«Όχι υψωμένες γροθιές αλλά χέρια ενωμένα»

Επίτιμοι δημότες του Δήμου Μυκόνου οι επικεφαλής Κράτους και Εκκλησίας

Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι πιστοί της Μυκόνου, στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, κ. Ιερώνυμο Β’, ο οποίος βρέθηκε στο νησί, μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλο, στο πλαίσιο των εορτασμών του πολιούχου της, Αγίου Αρτεμίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος έφτασε στο νησί της Μυκόνου το πρωί της Τετάρτης, 19 Οκτωβρίου, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ενώ η επίσημη υποδοχή του, έγινε στα προπύλαια του Ι.Ν. του Αγίου Αρτεμίου, σε ειδική εξέδρα, που είχε στηθεί, παρουσία του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, κ. Β. Λεβέντη, του βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δ, κ. Γ. Βρούτση, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχου Σ. Ράπτη, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ν. Αιγαίου, Υποστράτηγου, Κ. Τσαρντινάκη, του Διευθυντή Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού Λ. Σ. Αρχιπλοίαρχου Α. Λαγουρού, του Διοικητή 6ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κ. Χ. Αϊβαλιώτη, του Ταξίαρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Διοικητή της 6ης ΜΣΕΠ Μυκόνου, του Λιμενάρχη και του Αερολιμενάρχη Μυκόνου, του Διοικητή Α.Τ. Μυκόνου, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Σ. Μπρίγγου, του Επάρχου Τήνου κ. Γιαγιά, των Αντιδημάρχων και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, της Περιφερειακής Συμβούλου, κ. Χανιώτη, και άλλων σημαντικών εκπροσώπων της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ την επομένη στο νησί βρέθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλής.

Παρουσία στην επίσημη υποδοχή του Μακαριώτατου, είχαν μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Μυκόνου, νέοι και νέες με παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και αντιπροσωπεία μελών του Προσκοπικού Σώματος από τη Σύρο και τη Μύκονο.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος.

«Ο Μυκονιάτης αγαπά την Εκκλησία»

Έπειτα από την τέλεση της δοξολογίας και κατά την τελετή της υποδοχής του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, τονίζεται, πως είναι ο πρώτος επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που επισκέπτεται το νησί, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κουκάς, τον καλωσόρισε, ενώ σημείωσε, πως «ο Μυκονιάτης είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος. Γνωρίζει να εκκλησιάζεται και να τιμά προσηκόντως τα θεία, διότι είναι φορέας της υπερδισχιλιετούς αποκεκαλυμμένης αλήθειας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και διατηρεί μέσα στην καρδιά του άσβεστη τη φλόγα της πίστης όπως το καντήλι στα δυσαρίθμητα παρεκκλήσια του νησιού μας. Ο Μυκονιάτης αγαπά την Εκκλησία διότι αισθάνεται σάρκα από την σάρκα της. Αγαπά άλλωστε και σέβεται τους θεσμούς που στήριξαν το έθνος, δηλαδή την ίδια την ορθοδοξία, στις πλέον αντίξοες συνθήκες, της ιστορίας του. Τιμά και αναγνωρίζει τη σπουδαία προσφορά του ράσου το χρώμα του οποίου πορφυρωσε από τα μαρτυρικά αίματα των πολυάριθμων κληρικών που έδωσαν τη ζωή τους για να ζήσει τούτο το ευσεβές Γένος».

Μάλιστα, ο κ. Κουκάς, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου την Εκκλησία «διότι μας χάρισε έναν σοφό Ποιμενάρχη, που εν μέσω κυμάτων και αγέρηδων, με σύνεση, ανιδιοτέλεια και άοκνο ενδιαφέρον ποιμαίνει επιμελώς και επιτυχώς την καταγάλανη Πατρίδα μας».

Πιστοί σε πείσμα των «Μήδων»

Στο ίδιο κλίμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Μυκόνου και Δήλου, Δωρόθεος Β’, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, σημείωσε, πως «το νησί αυτό των ανέμων και του φωτός, υποδέχεται σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Σας καλωσορίζουμε, Mακαριώτατε σε ένα νησί, οι κάτοικοι του οποίου, παρά τις χιλιάδες των κατ’ έτος εκ περάτων γης επισκεπτών του, εξακολουθουν να αντιστέκονται στις αλλότριες επιδράσεις και επιρροές, να παραμένουν πιστοί στα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα και να επιμένουν να φρουρούν τις Θερμοπύλες της μεγάλης Ελληνορθοδόξου Παραδόσεώς μας, σε πείσμα όσων ομοεθνών και αλλοεθνών Μήδων, που απειλούν, πλην ματαίως, να την αποκόψουν από τις καρδιές των παιδιών μας και από τις ζείδωρες ρίζες της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος και αφού ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στην εν Μύκονω εκκλησιαστική δράση, έκλεισε καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλο, «στη Μύκονο, ένα νησί, τα αίτια της μεγάλης ανάπτυξης του οποίου μπορούν και πρέπει να μελετηθούν και να υλοποιηθούν από όλους τους Έλληνες, ώστε να ξεφύγουμε από τα σημερινά πολλαπλά αδιέξοδα: ομόνοια και συνεργασία, αξιοποίηση κάθε φυσικού κάλλους, με σεβασμό προς το Δημιουργό του, εμμονή στην τήρηση των πατρώων παραδόσεων, συσπείρωση γύρω από την Εκκλησία, κριτική αποδοχή και δημιουργική αφομοίωση κάθε νέου στοιχείου και ενδιαφέρον ειλικρινές για την πρόοδο του τόπου».

«Η Εκκλησία τους αγκαλιάζει όλους»

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εξέφρασε το θαυμασμό του για τη Μύκονο, ενώ στην ομιλία του υπογράμμισε, πως «και η Εκκλησία και η Πολιτεία αναφέρονται στον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Χωρίς ανθρώπους δεν έχει λόγο ύπαρξης ούτε η Εκκλησία, ούτε η Πολιτεία. Με μια, όμως, διαφορά: Η Εκκλησία δεν διώχνει κανένα, δε χωρίζεται από κανένα, αλλά τους αγκαλιάζει όλους. Και η προσφορά Της, ιδιαίτερα τα τελευταία δύσκολα χρόνια, είναι συνάρτηση της προσπάθειας όλων, της ευρύτερης οικογένειας, που φροντίζει τα αδύναμα μέλη της», καταλήγοντας, πως «σήμερα δεν χρειάζονται υψωμένες γροθιές, αλλά χέρια ενωμένα, ενότητα και πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας».

Στη συνέχεια, τελέστηκε ο Πρωθιεραρχικός Εόρτιος Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου Β', με τη συμμετοχή των Εφημερίων της νήσου και της Ιεράς Μητροπόλεως, του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη και του Α' Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιερωνύμου Νικολόπουλου.

Τόπος υπόμνησης χρέους και καθήκοντος

Στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου σε Επίτιμους Δημότες Μυκόνου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Υπουργού  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη, εκπροσώπων του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θρησκευτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, αυτοδιοικητών αρχών και πλήθους κόσμου.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε, πως «εφεξής, πολύ περισσότερο από πριν, η Μύκονος θα με συνοδεύει ως τόπος υπόμνησης χρέους και αντίστοιχου καθήκοντος», ενώ έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας, πως «ως Επίτιμος πλέον Δημότης της Μυκόνου θέλω –κι αφού σας ευχαριστήσω εκ νέου για την εξαιρετική τιμή που μου επιφυλάξατε- να σας διαβεβαιώσω ότι κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων μου θα με καθοδηγεί, εφεξής, το χρέος που απορρέει τόσο από την παγκόσμια ακτινοβολία του Νησιού σας όσο και από τις εθνικές παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

«Για όλους εμάς, η σημερινή τελετή δεν αποτελεί μια τυπική τιμητική διαδικασία, αλλά  μια ουσιαστική πράξη αναγνώρισης της διαδρομής, του ήθους και της προσφοράς δύο σημαντικών Προσωπικοτήτων της χώρας μας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, προσθέτοντας πως «στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα και ο λαός μας, έχουμε μεγάλη ανάγκη από το συνετό και δίκαιο λόγο των τιμώμενων, τις νουθεσίες, τις παρεμβάσεις και την ενωτική τους παρουσία».

Δύο πίνακες συμβολικής σημασίας προσέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων στον ΠτΔ  και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, τιμώντας εκ μέρους της Περιφέρειας τον Πολιτικό και Θρησκευτικό Ηγέτη της χώρας.

Δωρίζοντας πίνακα που απεικόνιζε δύο περιστέρια στον Μακαριώτατο, ο κ. Λεονταρίτης ευχήθηκε την επικράτηση ενός πολιτισμού ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ ανθρώπων και  λαών, ενώ απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ΠτΔ, προσφέροντάς του πίνακα στον οποίο απεικονίζονται αρχαίοι πολεμιστές, ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε «να μην παραδώσουμε τα όπλα, να κερδίσουμε τη μάχη την οποία δίνει καθημερινά η χώρα μας και να ανακτήσουμε το γόητρο και την εθνική μας υπερηφάνεια»