Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

"Με την υπομονή θα σώζετε τη ζωή σας"

  • Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, 2016 - 11:26

Το νόημα των πραγμάτων που ζούμε καθημερινά μελετά η σημερινή ευαγγελική περικοπή, όπως παρουσιάζεται από το π. Γιάννη Μαραγκό.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά,  το νόημα στη ζωή μας δε βρίσκεται στα πράγματα που μπορούμε να αποκτήσουμε ούτε στις πράξεις μας, όσο μεγαλειώδεις κι αξιομνημόνευτες είναι, ούτε στις κοινωνικές σχέσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε και να δημιουργήσουμε. Το νόημα βρίσκεται εκεί όπου όλα αυτά είναι προσανατολισμένα. Η ανθρώπινη ιστορία είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας, που δεν είναι τελικά αυτοσκοπός, αλλά κάπου αποβλέπουν.

Ακολουθεί η ευαγγελική περικοπή:

«Μπροστά στο ναό έλεγαν μερικοί πώς είναι τόσο ωραία στολισμένος με εκλεκτούς λίθους και αφιερώματα. Τότε τους είπε αυτά που βλέπετε όλα θα γκρεμιστούν. Θα έρθουν μέρες που δεν θα μείνει πέτρα πάνω σε πέτρα. Τον ρώτησαν τότε διδάσκαλε πότε θα γίνουν όλα αυτά και ποιο θα είναι το σημάδι που όταν θα έρθει η ώρα θα τα προμηνύσει; Εκείνος απάντησε, προσέξτε και μη ξεγελαστείτε γιατί θα έρθουν πολλοί και θα χρησιμοποιούν το όνομά μου και θα ισχυρίζονται εγώ είμαι ο Μεσσίας και ο καιρός έφτασε, να μην τους ακολουθήσετε όμως. Όταν πάλι ακούσετε για πολέμους και αναστατώσεις μην τρομοκρατηθείτε γιατί αυτά πρέπει να γίνουν πρώτα, δεν θα ακολουθήσει όμως ακόμα το τέλος, τους έλεγε ακόμα θα σηκωθείτε ένα έθνος εναντίον του άλλου, το ένα βασίλειο εναντίον του άλλου, θα γίνουν μεγάλοι σεισμοί σε διάφορα μέρη και θα παρουσιαστούν επιδημίες και πείνες, θα συμβούν φοβερά πράγματα και θα φανούν μεγάλα σημάδια στον ουρανό. Πριν όμως γίνουν όλα αυτά, θα σας συλλάβουν και θα σας καταδιώξουν και θα σας παραδώσουν στις συναγωγές, θα σας κλείσουν στις φυλακές και θα σας οδηγήσουν μπροστά σε ηγεμόνες και βασιλιάδες εξαιτίας μυ. Όλα αυτά θα σας δώσουν την ευκαιρία να δώσετε μαρτυρία για μένα. Νιώστε το καλά. Ότι δεν χρειάζεται να ετοιμάζεστε από πριν για την απολογία σας, γιατί εγώ θα σας δώσω λόγια σοφίας και σε αυτά δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν ή να τα αντικρούσουν οι αντίπαλοί σας. Θα παραδοθείτε από γονείς και αδέρφια, από συγγενείς και φίλους και μερικούς από σας θα σκοτώσουν. Όλοι θα σας μισήσουν εξαιτίας μου. Δεν θα χαθεί όμως μία τρίχα από το κεφάλι σας. Με την υπομονή σας θα σώσετε τη ζωή σας.»

Σύμφωνα με τον π. Γιάννη Μαραγκό, η περικοπή αυτή προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα σε εκείνους που την ακούν. Μερικοί θα αισθανθούν φόβο, τόσο μάλιστα που κάποιοι προσπαθούν με βάση και την Αγία Γραφή να ανιχνεύουν το πότε και πώς θα γίνει αυτό το τέλος και έτσι να προετοιμαστούν. Άλλοι πάλι θα την αντιμετωπίσουν με χαμόγελο συμπόνοιας για όλους εκείνους τους απλοϊκούς που τα πιστεύουν. Από την πλευρά τους Χριστιανοί επειδή πιστεύουν στο ευαγγέλιο είναι σίγουροι ότι αυτή η καταστροφή δεν τους αφορά ως προς το νόημα της ζωής τους.