Βασιλεύω σημαίνει αγαπώ και θυσιάζω τη ζωή μου

  • Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, 2016 - 10:47

Τις διαφορές, μεταξύ της ανθρωπίνως αντιληπτής βασιλείας και της Βασιλείας του Ιησού, εξηγεί ο π. Γιάννης Μαραγκός, ενόψει της τελευταίας Κυριακής του λειτουργικού έτους.

Η Ευαγγελική Περικοπή αυτής της Κυριακής, βρίσκει τον Ιησού επάνω στο σταυρό, να περιτριγυρίζεται από κακοποιούς και με τον κόσμο να χλευάζει το γεγονός, ότι παραδέχτηκε πως είναι ο Βασιλέας των Ιουδαίων.

Ενώ οι Ρωμαίοι και οι προύχοντες από κάτω του προσφέρουν ξύδι και τον προκαλούν, αν είναι όντως ο Μεσσίας και ο Βασιλεύς των Ιουδαίων, να σώσει τον εαυτό του, όπως είχε σώσει άλλους ανθρώπους παλαιότερα, ένας ληστής, γυρίζει προς αυτόν και τον παρακαλεί: «Θυμήσου με Κύριε όταν έρθεις στη Βασιλεία Σου».

Με μία φράση που ξεκαθαρίζει πως η Βασιλεία του Ιησού δεν είναι κάτι που θα συμβεί σε βάθος χρόνου, αλλά είναι αέναη στο τώρα και στο πάντα, ο Ιησούς απαντά, «σήμερα κιόλας, θα είσαι στον Παράδεισο».

Ο π. Γιάννης σημειώνει, πως αντίθετα με την κοινή αντίληψη ενός Βασιλέα, από τους ανθρώπους, ο Ιησούς δεν θέλει ούτε να υποδουλώσει, ούτε να ανέβει ψηλότερα από το λαό του. «αντίθετα, θέλει να γίνει δεκτός από τους συνανθρώπους Του, από αγάπη, όπως Εκείνος έδειξε με όλη Του τη ζωή, πως αγαπάει τους ανθρώπους. Με μία αγάπη, που δεν ήταν απλώς συναίσθημα, δεν ήταν απλώς συμπόνοια, αλλά ήθελε να είναι και ένα σημείο της παρουσία του ευσπλαχνικού Θεού στον κόσμο».