Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Η Βασίλεια του Θεoύ είναι η μεγάλη ευκαιρία του ανθρώπου

  • Σάββατο, 29 Ιουλίου, 2017 - 09:55

Οι παραβολές του Ιησού κάνουν την καθημερινότητα των μαθητών διάφανη. Του επιτρέπουν να ανακαλύψει πίσω από τα φαινόμενα και της εμπειρίες της ζωής του, την παρουσία το Θεού μέσα στην προσωπική του ιστορία. Το σημερινό ευαγγέλιο κατά Ματθαίον παρουσιάζει μερικές ακόμα παραβολές με θέμα τη βασιλεία του Θεού.

«Τον καιρό εκείνο ο Ιησούς συνέχισε την διδασκαλία του λέγοντας: Μοιάζει η βασιλεία των ουρανών με θησαυρό κρυμμένο σ' ένα χωράφι, που όταν τον βρήκε ένας άνθρωπος τον έκρυψε. Κι απ' τη χαρά του πηγαίνει και πουλά όλα όσα έχει και αγοράζει εκείνο το χωράφι.

Μοιάζει, πάλι, η βασιλεία των ουρανών με έναν έμπορο που αναζητά όμορφα μαργαριτάρια, κι’ όταν βρει ένα πολύτιμο μαργαριτάρι, πηγαίνει και πουλεί όλα όσα έχει και το αγοράζει.

Μοιάζει, πάλι, η βασιλεία  των  ουρανών  με  ένα δίχτυ  που ρίχθηκε στη θάλασσα κι έπιασε κάθε λογής ψάρια. Όταν γέμισε το δίχτυ, το έσυραν στο γιαλό και κάθισαν και μάζεψαν τα καλά ψάρια σε δοχεία, ενώ τα άχρηστα τα πέταξαν έξω. 'Έτσι θα γίνει και στο τέλος του κόσμου. Θα βγουν οι άγγελοι και θα χωρίσουν τους κακούς απ' τους δίκαιους και θα τους ρίξουν στο καμίνι της φωτιάς. Εκεί θα είναι ο θρήνος και το τρίξιμο των δοντιών.            

 «Τα καταλάβατε όλα αυτά;». " Του λένε: "Ναι". Κι εκείνος τους είπε: "Γι' αυτό, κάθε γραμματέας που διδάχθηκε για τη βασιλεία των ουρανών, μοιάζει με έναν οικοδεσπότη, ο οποίος βγάζει από το θησαυρό του νέα και παλαιά" ».

Όπως υπογραμμίζει ο π. Γιάννης Μαραγκός, οι  δύο  πρώτες   σημερινές  παραβολές ‘ του κρυμμένου θησαυρού ’  και  του «πολύτιμου μαργαριταριού», είναι παρόμοιες και σκοπό έχουν να εμφυτεύσουν στον ακροατή μήνυμα ότι η Βασιλεία του Θεού, κάποια στιγμή, όταν εκείνη πάει σε συνάντηση κάποιου, - θα λέγαμε αντιπροτείνεται σε κάποιο το χωράφι στο οποίο κάποιος ανακαλύπτει το  θησαυρό -, εκείνος που την αναζητά τη βρίσκει, «που αναζητά όμορφα μαργαριτάρια, κι όταν βρει ένα πολύτιμο μαργαριτάρι», απαιτεί μια άμεση και ολοκληρωτική απόφαση. Απόφαση, που αφορά όλη τη μέχρι τότε ύπαρξή του: να αντικαταστήσει μια προηγούμενη αντίληψη ζωής με μια καινούρια ανώτερη από την προηγουμένη. Χειρονομία που μπορεί να εκτιμήσει μόνο εκείνος που ‘συνάντησε’, ‘εκτίμησε’ και ‘αποδέχθηκε’, τη Βασιλεία. Διαφορετικά, από τους πολλούς κρίνεται παράλογη.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης - αποδοχής  της Βασιλείας, είναι η χαρά που προκαλεί στον αποδέκτη. Η βασιλεία του Θεού είναι απαιτητική, αλλά όταν κάποιος την κάνει δεκτή τον ανταμείβει, γι’ αυτό και αξίζει τον κόπο κάποιος να επιμένει στην αναζήτησή της και των θυσιών για την αποδοχή της.