Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας"

  • Κυριακή, 8 Απριλίου, 2018 - 14:04

Με τον καλό ποιμένα των προβάτων παρομοιάζει ο Ιησούς τον εαυτό Του στο σημερινό ευαγγέλιο, κατά Ιωάννη.

Όπως υπογραμμίζει ο π. Γιάννης Μαραγκός, αυτή η εικόνα, υπάρχει κίνδυνος να μας παρασύρει σε γλυκανάλατες ρομαντικές ερμηνείες.

«Ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να αποφύγουμε έναν τέτοιο κίνδυνο είναι να αναζητήσουμε την περίπτωση που έδωσε την ευκαιρία στον Ιησού, μιλώντας στο πλήθος, να χρησιμοποιήσει αυτή την εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ιησούς βρίσκεται στον περίβολο του ναού της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της ετήσιας εορτής, με την οποία οι ευσεβείς Ιουδαίοι κάνουν ανάμνηση της επανακαθιέρωσης του ναού που τον είχε βεβηλώσει ο Βασιλιάς Αντίοχος της Συρίας. Ο ναός ως γνωστόν είναι ο τόπος όπου ο Ιουδαίος πιστεύει ότι ο Θεός είναι παρών ανάμεσα στο λαό του και αν θέλει να έρθει σε επαφή μαζί του, πρέπει να επισκεφτεί τον ναό και αν είναι εύκολο να προσφέρει και μια θυσία. Είναι ο χώρος, μέσα στον οποίο ο άνθρωπος επικοινωνεί με το Θεό.

Ο Ιησούς κάθεται στον περίβολο απέναντι στην ονομαζόμενη προβατική πύλη. Με αυτή την ευκαιρία, λέει στον λαό ότι εκείνος είναι η πύλη μέσα από την οποία περνούν τα πρόβατα για να πάνε στο ποιμνιοστάσιό του. Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας θα είναι «εγώ είμαι ο καλός ποιμένας».