Το «χαροποιόν πένθος» του Δεκαπενταύγουστου βιώσαν κάτοικοι και επισκέπτες των Κυκλάδων, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Ενωμένοι σε ένα προσκύνημα

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε στις Κυκλάδες η Υπεραγία Θεοτόκος, στήριγμα, ελπίδα και παρηγοριά για χιλιάδες Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Παραμονή και ανήμερα της κορυφαίας Θεομητορικής εορτής της Χριστιανοσύνης, πλήθος πιστών συνέρρευσε στους Ιερούς Ναούς των νησιών για να προσκυνήσουν τη χάρη Της και να προσευχηθούν με συγκίνηση και ευλάβεια.

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Τήνο

Εστία πνευματικής τροφής και ψυχικής ανάτασης αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας Τήνου, όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο προσκύνημα στη χώρας μας, την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, που έχει ονομαστεί και «Μικρό Πάσχα» της Ορθοδοξίας, τελέστηκαν με κάθε επισημότητα, παρουσία επισκεπτών που κατέκλυσαν τον Ναό για να παρακαλέσουν την Παναγία ή να την ευχαριστήσουν για κάποια ευεργεσία της.

Σημειώνεται ότι, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά από όραμα της Μοναχής Πελαγίας. Στον αύλειο χώρο προ του Ναού της Ευρέσεως, σε ειδικά ευπρεπισμένη εξέδρα, τελέστηκε η τελευταία Παράκληση προς την Παναγία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ με τη συμμετοχή των Ιερέων του Ιερού Ιδρύματος.

Προηγουμένως, η αγία Εικόνα λιτανευτικώς και με εκκλησιαστική τάξη, με επικεφαλής την Φιλαρμονική του Ιερού Ιδρύματος, διεκομίσθη από τον Πανίερο Ναό προς τον χώρο της τελέσεως της Ιεράς Ακολουθίας.

Στο πρόσωπο της Παναγίας, στην επίγεια πορεία της, αλλά και στην παρουσία της στη ζωή των ανθρώπων τόσο στις ευχάριστες όσο και στις δυσάρεστες στιγμές τους, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος. Ειδική αναφορά έκανε στα πρόσωπα των συμμετεχόντων, του Μεγάλου Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ιεράς Νήσου Τήνου, πλοιοκτήτου κ. Αθανασίου Μαρτίνου και του Ενδοξοτάτου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Σταματίου Ράπτη.

Στις λειτουργικές εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, ο Λιμενάρχης Τήνου, Βασίλειος Αποστολόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τήνου, ο Διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Τήνου, ο επί τιμή Νομάρχης κ. Δημήτριος Μπάιλας και πιστοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας για την αναμετάδοση της Ιεράς Ακολουθίας σε όλο τον κόσμο.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλιανού Κοντακιώτη.

Κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο της «Έλλης»

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έριξε στεφάνι στο Αιγαίο στο σημείο που δέχθηκε την τορπίλη το καταδρομικό «Έλλη», υπό τους παιάνες του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού και την παρουσία του Τιμητικού Αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού.

Στεφάνι κατέθεσαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νίκος Τσούνης, ο  Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου Ιωάννης Σιώτος και ο Αντιπρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας.

Σε ομιλία του από την εξέδρα των επισήμων, ο Υφυπουργός σημείωσε πως ο φετινός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συνέπεσε με ένα εξίσου πολύ σπουδαίο γεγονός για εμάς τους Έλληνες, την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που πάτησαν το χώμα της Πατρίδας μας, στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

«Φαντάζομαι, ότι στους περισσότερους διαχέεται η βεβαιότητα ότι η απελευθέρωση των δύο παλικαριών συνδέεται με θαύμα της Παναγίας. Εξάλλου αυτό αναφέρει στο μήνυμά του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ. Θεόδωρος. Παράλληλα όμως, μπορούμε να μιλήσουμε και για ένα θαύμα των κοσμικών, αναφερόμενος στο εξαιρετικό αποτέλεσμα της αθόρυβης Ελληνικής Διπλωματίας.

Από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο κ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, μέχρι και προχθές, ήταν εργώδεις οι διεργασίες της Ελληνικής Διπλωματίας που ηγείται ο κ. Νίκος Κοτζιάς, με πολύ λεπτούς, αλλά και δύσκολους χειρισμούς, που κατέληξαν στο να τελειώσει η άδικη κράτηση των δύο Στρατιωτικών μας στις φυλακές της Ανδριανούπολης».

Σύμφωνα με τον κ. Κουίκ, η αθόρυβη Διπλωματία που ασκήθηκε, γίνεται πάντοτε εκεί που χρειάζεται, και με απτά θετικά αποτελέσματα.

«Νωρίτερα σήμερα το πρωί, με τον Αρχηγό του Ναυτικού και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ανοιχτά της Τήνου, έριξα από την τορπιλάκατο «Σιμιτζόπουλος» στεφάνι στο σημείο που τορπιλίστηκε η «Έλλη» και χάθηκαν τα στρατευμένα Ελληνόπουλα. Ευχηθήκαμε, να αναπαύεται αιώνια η ψυχή τους, έχοντας πέσει στο καθήκον στην ευλογημένη Ελληνική θάλασσα του Αιγαίου», κατέληξε.

Ζωντανή η παρουσία της Παναγίας εδώ και 195 χρόνια

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ τελέσθηκε το βράδυ της Τρίτης, στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας ο Μέγας Εόρτιος Τρισαρχιερατικός Εσπερινός.

Στον Εσπερινό παρευρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Έπαρχος Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τριών Όπλων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πολιτευτές των Κυκλάδων και ο επί τιμή Νομάρχης Κυκλάδων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, αφού καλωσόρισε με λόγους αδελφικούς τους Αρχιερείς εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής, τόνισε ότι, «η Παναγία ως καλή Οικοδέσποινα μας επέτρεψε απόψε να εισοδεύσουμε στον Παρθενώνα της αυτόν και να τελέσουμε την Ιερά Πανήγυρη», προσθέτοντας ότι από το 1823 μέχρι και σήμερα, η παρουσία της παραμένει ζωντανή στον ιερό αυτό χώρο.

Τον θείο λόγο κήρυξε διδακτικότατα και με απόλυτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στον λόγο του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου προς το πρόσωπο της Παναγίας. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο για την πρόσκληση, ενώ συνεχάρη το Ιερό Ίδρυμα για το σπουδαίο έργο που προσφέρει.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος τέλεσε την Ακολυθία του Μικρού Εσπερινού στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου.

Τη φρεγάτα «Γαύδος», την οποία εμβόλισαν οι Τούρκοι πριν από μερικούς μήνες, έστειλε συμβολικά ανήμερα της Παναγίας το Λιμενικό Σώμα στην Τήνο.

Με αφορμή την επέτειο της φρεγάτα Έλλης τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 το Λιμενικό στέλνει κάθε χρόνο στην Τήνο φρεγάτες για να τιμήσει την ημέρα. Φέτος η φρεγάτα, Γαύδος που χτυπήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου την ώρα που έκανε περιπολία στην περιοχή των Ιμίων, στάλθηκε συμβολικά στο νησί.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στην Εκατονταπυλιανή

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε και στην Πάρο, για το ιερό προσκύνημα της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα πανελληνίως. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες των ανθρώπων από τις πυρκαγιές. «Με τη βοήθεια της Παναγίας, και με όπλα το πείσμα την υπομονή και την επιμονή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Κυβέρνησης, αλλά και με την συμπαράσταση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων, είχαμε το γεγονός της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Τουρκία», δήλωσε σε ένα ενωτικό μήνυμα με την ευκαιρία της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Σημειώνεται μάλιστα, πως μετά τη λιτανεία της Αγίας Εικόνος χθες το πρωί, ο Υπουργός επισκέφτηκε τον Δήμο Πάρου και συνομίλησε με μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπων φορέων.

Στην Πάρο παρευρέθηκε και ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης.

Λαμπρός εορτασμός στην Ερμούπολη

Σύσσωμο το χριστιανικό πλήρωμα της Σύρου συμμετείχε και φέτος στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ερμούπολης.

Παραμονή της κορυφαίας εορτής του Θεομητορικού κύκλου, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροσταντούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα, τον οποίο πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού Αρχιμ. Αλέξανδρος Τσιούχαρης και Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Κοντός.

Στο λόγο του, ο κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στο πλήθος ονομάτων που αποδίδονται στην Παναγία, όπως Θεοτόκος, καθώς γέννησε τον Θεό, «Γρηγορούσα», καθώς σπεύδει να βοηθήσει τους πιστούς, «Ελεούσα» και «Γοργοεπίκοος», γιατί πάντοτε μας ελεεί και ακούει γρήγορα τις προσευχές μας. Όπως τόνισε, η Παναγία αποτελεί την "κραταιά προστασία" μας σ' αυτήν την ζωή, στις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις μας. Όταν μας κυκλώνουν "τα νέφη των λυπηρών, ώσπερ μέλισσαι κηρίον". Πρόσθεσε μάλιστα, πως και στην άλλη ζωή, Εκείνη θα είναι η οδηγήτριά μας προς την αγκαλιά του Υιού της. «Αυτή, που η γαστέρα της έγινε "πλατυτέρα ουρανών" και εχώρεσε τον Αχώρητον Θεόν, η Χώρα του Αχωρήτου, ας ικετεύσουμε να έχει και για μας μια θέση στην αγκαλιά της απευθύνοντάς της την ικεσία: "Θεοτόκε πύλη επουράνιε άνοιξον ημίν την θύραν του ελέους σου"!

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς εικόνος της Θεομήτορος στην παραλιακή οδό της Ερμούπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, ο οποίος έσπευσε με ευλάβεια να προσκυνήσει τη χάρη της Παναγίας.

Την Εικόνα συνόδευσαν οι Πρόσκοποι, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Σύρου - Ερμούπολης, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Alice Labarche και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και ακολούθησε Ιερά Παράκληση.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Μετά το πέρας της λιτάνευσης, η Εικόνα επέστρεψε στο Ιερό Ναό για την καθιερωμένη παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Μύκονος: Σε κλίμα κατάνυξης και χαρμολύπης

Με την ευχή η Παναγία η Τουρλιανή να σκεπάζει και να προστατεύει τη Μύκονο και όλη την Ελλάδα, εορτάστηκε η μεγάλη χριστιανική εορτή στο γειτονικό νησί των Κυκλάδων.

«Η σκέψη μας στα θύματα της πρόσφατης εθνικής τραγωδίας και η προσευχή μας για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται» δήλωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, προσθέτοντας: «στο ίδιο κλίμα κατάνυξης και χαρμολύπης, δεν μπορούμε να κρύψουμε την ικανοποίησή μας για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που ως εκ θαύματος συνέπεσε με τους εορτασμούς για την Κοίμηση της Θεοτόκου».

Παραδοσιακός πανηγυρικός εορτασμός στα Κουφονήσια

Στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Άνω Κουφονήσι, όπου βρίσκεται όλο το χρόνο πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Κουφονησιώτισσας, τελέστηκε ο Εσπερινός, παραμονή της θεομητορικής εορτής.  Ανήμερα της Παναγίας, έγινε η περιφορά της εικόνας στα σοκάκια του νησιού, καταλήγοντας στο λιμάνι όπου περίμεναν τα ψαροκάικα να την μεταφέρουν με τους δεκάδες πιστούς στο εκκλησάκι της, στο Κάτω Κουφονήσι.