Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Τα Βάγια της Δόξας και ο Σταυρός της Ευσπλαχνίας

  • Κυριακή, 21 Απριλίου, 2019 - 11:12

Την Κυριακή των Βαΐων η Εκκλησία διαβάζει το πάθος του Κυρίου και φέτος από το Ευαγγέλιο κατά Λουκά.

Ο κάθε ευαγγελιστής αφηγείται τα επεισόδια και τη διδασκαλία του Ιησού όχι στο σύνολό τους, αλλά σε εκείνα τα σημεία, στα οποία ο ίδιος πείστηκε ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν ο Σωτήρας του κόσμου και χάρηκε. Αυτή την πεποίθηση και τη χαρά θέλει να τη μεταδώσει σε εκείνους που θα τον διαβάσουν ή θα τον ακούσουν.

Το ίδιο συμβαίνει και στην αφήγηση των παθών του Κυρίου. Ο κάθε Ευαγγελιστής έχει τις ευαισθησίες του και επιλέγει ορισμένα επεισόδια για τον ίδιο χαρακτηριστικά.

«Εμείς από το σύνολο των μαρτυρίων των τεσσάρων ευαγγελιστών κάνουμε μια γενική εικόνα του Ιησού», σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο πάθος του Ιησού τονίζει ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια ων Παθών ο Ιησούς συνεχίζει να είναι ο ίδιος που ήταν και κατά τη διάρκεια της δημόσιας ζωής του. Όλα αυτά σιγά-σιγά ολοκληρώνονται, φτάνουν στο πλήρωμά τους, η αγάπη του για τους συνανθρώπους τους φτάνει στο αποκορύφωμα με το να θυσιάσει τη ζωή του για χάρη των φίλων του.

Εμείς θα στρέψουμε την προσοχή μας σε ορισμένα επεισόδια από την αφήγηση του Πάθους που μόνο ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει και ξεκινούμε από τη συνάντηση του Ιησού με τις γυναίκες της Ιερουσαλήμ που τον βλέπουν και κλαίνε.