"Κύριε, δίδαξέ μας να προσευχόμαστε"

  • Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2019 - 11:09

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή από το Ευαγγέλιο κατά Λουκά είναι μια μικρή κατήχηση γύρω από την προσευχή που ο ευαγγελιστής δίνει σε εκείνον που είτε ακούν το ευαγγέλιό του είτε το διαβάζουν.

Αρχίζει λοιπόν λέγοντας: «Εκείνον τον καιρό ο Ιησούς βρισκόταν σ' ένα τόπο και προσευχόταν, όταν τέλειωσε, ένας απ' τους μαθητές του, του είπε: "Κύριε, δίδαξέ μας να προσευχόμαστε, όπως κι ο Ιωάννης δίδαξε τους μαθητές του".

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός, το παράδειγμα του Ιησού παρακινεί τους μαθητές του να τον μιμηθούν. Αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο. Γι’ αυτό ζητούν την φώτισή Του.

Και ο Ιησούς έρχεται σε συνάντηση της επιθυμίας τους και λέει όταν προσεύχεστε, να λέτε, «πατέρα ας αγιασθεί το όνομά σου, ας έλθει η βασιλεία σου, δίνε μας κάθε ημέρα τον άρτο που έχουμε ανάγκη και συγχώρεσέ μας τις αμαρτίες διότι κι εμείς συγχωρούμε τον κάθε οφειλέτη μας και μη μας δοκιμάσεις με πειρασμό».

Η προσευχή αυτή είναι μια πιο σύντομη εκδοχή του «Πάτερ ημών». Αυτό μας δείχνει ότι ο Ιησούς δεν θέλησε να δώσει μια προσευχή παγιωμένη, σκληρή, αμετάβλητη, αλλά ένα σενάριο προσευχής. Έναν τρόπο για να προσανατολιστεί ο κάθε μαθητής σύμφωνα με τις δικές του ευαισθησίες, τη δική του κουλτούρα και τις δικές τους ανάγκες. Ο Ιησούς δίνει περισσότερο ένα πνεύμα το οποίο πρέπει να διαπνέει τον προσευχόμενο όταν αποφασίσει να προσευχηθεί.