«Μη φοβάσαι, μικρό μου ποίμνιο»

  • Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2019 - 11:04

Τη σημασία του ποιμνίου, είτε αυτό είναι μικρό είτε μεγάλο, τονίζει ο Ιησούς μέσα από το σημερινό Ευαγγελικό Απόσπασμα, το οποίο αναλύει ο π. Γιάννης Μαραγκός, όταν αποκαλεί τους μαθητές του «μικρό μου ποίμνιο».

Οι προφήτες αποκαλούσαν τους λίγους Ισραηλίτες που είχαν καταφέρει να μείνουν πιστοί μετά από διάφορες δοκιμασίες στην παραδοσιακή μονοθεϊστική θρησκεία τους ως το υπόλοιπο του Ισραήλ, του οποίου το χαρακτηριστικό είναι η υπομονή, η επιμονή, η ψυχική αντοχή να μείνει πιστό στο Θεό.

Παρ’ όλους τους διωγμούς και τις δοκιμασίες. Η έκφραση μικρό ποίμνιο υπογραμμίζει ότι ο μικρός αριθμός των μελών του ποιμνίου δεν είναι σημαντικός για να είναι το ποίμνιο μεγάλο. Εκείνος που μετράει είναι το πνεύμα που ζωογονεί αυτό το μικρό ποίμνιο και το κάνει μεγάλο. Το πνεύμα της πιστότητας στο Θεό και της ορθής πρακτικής που πηγάζει από την ορθή πιστότητα στο Θεό. Έτσι η ζωή του μικρού ποιμνίου είναι σημαντική όχι για τον αριθμό, αλλά για τη μαρτυρία που δίνει στους άλλους ανθρώπους είτε είναι καλής θελήσεως είτε όχι.