Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν τη χάρη της Παναγίας και βίωσαν στιγμές θρησκευτικής ανάτασης στους εορτάζοντες ναούς των Κυκλάδων

Το πνευματικό στολίδι της Ορθοδοξίας

Πλημμυρισμένοι από ελπίδα, κατάνυξη και χαρά για τη μετά του τάφου αιώνια ζωή, που προμηνύεται από την αγία Μετάσταση της Θεοτόκου, κάτοικοι και επισκέπτες των Κυκλάδων γιόρτασαν το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Το πνευματικό μύρο της Παναγίας, η οποία μετέβη από τη φθορά στην αφθαρσία, ευωδίασε όχι μόνο την Εκκλησία, αλλά και τις καρδιές χιλιάδων πιστών που συνέρρευσαν σε κάποιον από τους ναούς της για να προσκυνήσουν την εικόνα Της και να λάβουν τη χάρη Της.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, της μητέρας της Ορθοδοξίας, που τον κόσμο ευλογεί και τα σύμπαντα αγιάζει, εορτάστηκε με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια στα νησιά του νομού.

Το ιερό προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη

Το μεγαλύτερο προσκύνημα πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Τήνο, όπου ο εορτασμός της Παναγίας καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου. Κάθε χρόνο προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό επισκέπτονται τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας προκειμένου να φέρουν ένα τάμα, να κάνουν μια παράκληση ή να ευχαριστήσουν την Μεγαλόχαρη για την ευεργεσία της.

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ τελέστηκε παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στο νησί της Τήνου. Προηγήθηκε το -κατά το έθος- Τρισάγιο στο Μαυσωλείο της «Έλλης», που ξυπνάει τις μνήμες από τη 15η Αυγούστου 1940, όταν το αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τήνου, καταδρομικό Έλλη που συμμετείχε στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βυθίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο. Στο μνημείο κατατέθηκαν στεφάνια από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Τήνου Γιάννη Σιώτο, τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος και τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ.

Το «παρών» στην Ακολουθία του Εσπερινού έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, ο Έπαρχος Τήνου Ιωάννης Γιαγιάς, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου Ταξίαρχος Ιωσήφ Κανακουσάκης, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Κυκλάδων Αντιπύραρχος Χριστόδουλος Παπαμιχαήλ, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πολιτευτές των Κυκλάδων, Προϊστάμενοι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας στην Περιφέρεια και στο Νομό Κυκλάδων.

Στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τόσο στα δώδεκα νησιά της Μητροπόλεως, όσο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά, το όνομα της οποίας συνδέεται με ένα θαύμα ή την ιστορική καταγραφή κάποιου γεγονότος, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Παναγία –προστάτιδα των χριστιανών- περιμένει σαν στοργική μητέρα να κλείσει στην αγκαλιά της κάθε πιστό, που αναζητά στο πρόσωπό Της δύναμη και κουράγιο. Πρόσθεσε, επίσης, πως από το 1823 μέχρι και σήμερα το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας συνεχίζει τη λειτουργική, κηρυκτική και μεγάλη φιλανθρωπική δράση του στην Τήνο, στις Κυκλάδες, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανακουφίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους και ενισχύοντας ιδιαιτέρως σπουδαστές και φοιτητές.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έδωσε ακοίμητη λαμπάδα στον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Φανερό, ο οποίος την άναψε μπροστά στην Εικόνα της Παναγίας για τους απόδημους Έλληνες, αλλά και για τους ασθενείς και μοναχικούς συνανθρώπους μας, με την ευχή η φλόγα της να σκορπίζει στη ζωή όλων ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι χοροί των ιεροψαλτών του Πανίερου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλιανού Κοντακιώτη.

«Διπλή εορτή» του Ελληνισμού

Ανήμερα της Θεομητορικής εορτής, εκατοντάδες πιστοί περίμεναν υπομονετικά στο δρόμο της Μεγαλόχαρης την έξοδο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από τον Ναό και τη λιτάνευσή της στη Χώρα, κατά την οποία θα είχαν την ευκαιρία να περάσουν από και να λάβουν την ευλογία της.

Συνοδεία εμβατηρίων, η εικόνα κατέληξε στην κεντρική εξέδρα της παραλίας στην πλατεία Παντανάσσης και έπειτα πραγματοποιήθηκε η επάνοδος της Αγίας εικόνας εν πομπή στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.

Για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά και τις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη», παρέστη στην Τήνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χθεσινή «διπλή εορτή» του Ελληνισμού, της Θεομητορικής μετάστασης αλλά και την τιμή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδική αναφορά έκανες στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές, αλλά και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές που ρίχνονται με αυτοθυσία για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το περιβάλλον. Παράλληλα, τόνισε πως, «αυτές τις μέρες παίρνουμε δύναμη και βρίσκουμε καταφύγιο στην πίστη μας, για να ατενίσουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία, για μια Ελλάδα που επιτέλους γυρίζει σελίδα».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου και τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη επιβιβάστηκαν στην πυραυλάκατο Μυκόνιο, για να μεταβούν στο σημείο στο σημείο του τορπιλισμού της «Έλλης» όπου ρίφθησαν στεφάνια στη μνήμη των εννέα νεκρών του καταδρομικού.

Αθρόα συμμετοχή των φιλέορτων χριστιανών στην Πάρο

Με τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, χοροστατούντος του Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου, και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Λαοδικείας Θεοδωρήτου και Παροναξίας Καλλινίκου ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο νησί της Πάρου.

Πλήθος κατοίκων και τουριστών προσκύνησαν την εικόνα και άναψαν ένα κερί για τους οικείους τους. Πιστοί ακολούθησαν στην κεντρική αυλή της Εκατονταπυλιανής τη λιτάνευση του σώματος της Παναγίας, το οποίο εν συνεχεία τοποθετήθηκε στο κέντρο του ναού για προσκύνημα.

Στην ανεπανάληπτη αγάπη του κόσμου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία παρακαλούμε να μας προστατέψει, να μας απαλλάξει από τους κινδύνους, αλλά και να ενισχύσει την πίστη μας, ώστε να μην οδηγηθούμε στην απόγνωση και απελπισία, μίλησε ο Επίσκοπος Χρύσανθος.

Στο τέλος, ο κ. Καλλίνικος ευχαρίστησε θερμά τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς ενώ μίλησε με εγκάρδιες και πατρικές ευχές προς τον πιστό λαό που κατέκλυσε το νησί της Πάρου.

Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδωρήτου και συλλειτουργούντων του Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου και του οικείου ιεράρχη Παροναξίας Καλλινίκου, τελέστηκε χθες το πρωί, ανήμερα της μεγάλης εορτής, στον καθεδρικό ναό της Εκατονταπυλιανής.

Αμέσως μετά, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, η οποία μετέφερε θαυματουργή εικόνα της Εκατονταπυλιανής στο λιμάνι της Πάρου όπου τελέσθηκε δέηση. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Παροναξίας τόνισε μεταξύ άλλων πως «Ο εορτασμός της Παναγίας μας να δώσει δύναμη σε όλο τον κόσμο».

Μαζί με τις εκατοντάδες των πιστών συνευχήθηκαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γεώργιος Μουλκιώτης και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Είθε το παράδειγμα της Παναγίας Θεοτόκου να γεμίζει πίστη και ελπίδα τις καρδιές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καθώς αποδεικνύει ότι αυτό το υπέροχο ταξίδι της ζωής έχει ένα βαθύτερο νόημα» τόνισε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ, ευχήθηκε Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο.

Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στη Σύρο

Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ερμούπολη για να προσκυνήσει την εικόνα της και να λάβει την ευλογία και τη χάρη της.

Παραμονή της μέγιστης Θεομητορικής εορτής, τελέστηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Σύρου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας, κ. Παντελεήμονος, μετά το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της Ερμούπολης.

Την πομπή συνόδευσαν μέλη του Σώματος Προσκόπων, της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης – ανάμεσά τους και ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας- , εκπρόσωποι του στρατού και των σωματείων ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και φορέων.

Δεκάδες κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια κατά μήκος του ιστορικού κέντρου δέχονταν την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθ’ όλη τη διάρκεια της πάνδημης Λιτάνευσης.

Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, παίρνοντας αφορμή από μια προσευχή της Εκκλησίας προς την Παναγία: «Της ευσπλαχνίας σου την πύλην άνοιξον ημίν ευλογημένη Θεοτόκε», αναφέρθηκε στις άπειρες πόρτες που ο άνθρωπος συναντά στη ζωή του. Όπως τόνισε, οι θύρες αυτές άλλοτε είναι κλειστές και άλλοτε ανοιχτές. Κάποιες φορές δεν μας επιτρέπουν να τις διαβούμε, άλλες φορές κλείνουν μπροστά μας και ανοίγουν διάπλατα μπροστά σε άλλους. Ωστόσο, οι πόρτες αυτές δεν μας εξασφαλίζουν ούτε την ειρήνη της ψυχής μας, ούτε την ευτυχία και την εσωτερική πληρότητα, καθώς μόνο η πύλη της ευσπλαχνίας που μας ανοίγει η Παναγία μπορεί να μας εξασφαλίσει «άνεσιν δεσμών, άφεσιν παραπτωμάτων», να διώξει τις ενοχές και τις αγωνίες μας και να μας οδηγήσει στην πραγματική χαρά και ευδαιμονία.

«Γιατί η πύλη αυτή οδηγεί στον Χριστό, ο οποίος είπε: «εγώ ειμί η θύρα» και όποιος περνάει αυτήν την θύρα «εισελεύσεται και εξελεύσεται και νομήν ευρίση». Δηλαδή Θα χορτάσει την ψυχική του πείνα και δίψα. Γιατί, πολλές φορές, μέσα στα λίγα ή πολλά αγαθά μας, είμαστε πεινασμένοι και διψασμένοι ψυχικά και γι’ αυτό μονίμως ανικανοποίητοι».

Ως εκ τούτου, ο Μητροπολίτης Κορωνείας προέτρεψε τους πιστούς να μη σταματήσουν ποτέ να ζητούν από την Παναγία να τους ανοίξει διάπλατα την πύλη της ευσπλαχνίας Της, καθώς η ίδια πάντα θα τους ευλογεί και θα τους σκεπάζει με τη μόνιμα ανοιχτή αγκαλιά της, ώστε να μην φοβούνται τίποτα και κανέναν.

Σημειώνεται ότι, σήμερα το πρωί στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέστηκε ο Όρθρος και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας, κ. Παντελεήμονος.

Μύκονος

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, πλήθος κόσμου εκκλησιάστηκε χθες στο μοναστήρι της Παναγίας της Τουρλιανής στην Άνω Μερά. Κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες που αυτή την εποχή παραθερίζουν στο Κυκλαδίτικο νησί, κατέκλυσαν το μοναστήρι και παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας. Τη δημοτική αρχή στην Άνω Μερά εκπροσώπησε η δημοτική συμβούλους Τόνια Ανδρονίκου. Παρουσία του Δημάρχου Μυκόνου, τελέστηκε στη μητρόπολη η θεία λειτουργία για την γιορτή της Παναγίας. Στο μήνυμά του, ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς έστειλε ευχές για υγεία και αγάπη στους συμπολίτες του.