"Για το Θεό κανείς δεν είναι χαμένος"

  • Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2019 - 11:52
  • /   Eνημέρωση: 14 Σεπ. 2019 - 21:05

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, ο Ιησούς προσπαθώντας να απαντήσει με το δικό Του τρόπο, στους Φαρισαίους, τους θρησκευόμενους επιφανείς, που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως θεματοφύλακες της θρησκείας, λέει τρεις παραβολές.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης Μαραγκός, οι Φαρισαίοι ενοχλούνταν, επειδή ο Ιησούς συνομιλούσε και δεχόταν τους τελώνες και τους αμαρτωλούς. Ωστόσο ο Ιησούς, μέσα από τις παραβολές του, προσπάθησε να μεταφέρει τη χαρά του Θεού Πατέρα, όταν ένας αμαρτωλός επιστρέφει στο δρόμο Του.

Οι τρεις παραβολές που χρησιμοποιεί ο Ιησούς, είναι αυτές του βοσκού, που αφήνει τα 99 του πρόβατα για να βρει και να επιστρέψει πίσω το 100ό, της νοικοκυράς που αγαλλιάζει, καθώς βρήκε τη δραχμή που έχασε και του πατέρα, που σφάζει το μόσχο το σιτευτό και χαίρεται, αφού γύρισε πίσω στο πατρικό του σπίτι ο άσωτος υιός του.

Και οι τρεις παραβολές, είναι δηλωτικές της χαράς για την επιστροφή, την επανένωση, την συγγνώμη, ενώ παράλληλα δίνουν και ένα μήνυμα προς τους ήδη πιστούς και ενάρετους, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλα ανταλλάγματα για αυτή τους τη στάση, αλλά να χαίρονται με τη χαρά του Θεού Πατέρα, για την επιστροφή όλων των παιδιών Του στο δρόμο Του.