Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Η πίστη που εκδηλώνεται ως δωρεά αγάπης χαρακτηρίζει τη ζωή του Χριστιανού"

  • Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2019 - 10:52

Ο Ιησούς διαπαιδαγωγώντας τους μαθητές του, τους είχε πει ότι «αν κάποιος επτά φορές την ημέρα αμαρτήσει εναντίον σου και επτά φορές επιστρέψει σε εσένα λέγοντας μετανοώ, να τον συγχωρήσεις».

Στους αποστόλους όμως αυτό φάνηκε δυσβάσταχτο και εκτίμησε πως με την πίστη που έχουν, δεν φτάνει για να δεχτούν επτά φορές τη συγγνώμη.

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι συνέχεια αυτού του επεισοδίου, όπως μας το μεταφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

«Είπαν τότε οι Απόστολοι στον Κύριο «Δώσε μας και άλλη πίστη». Και ο Κύριος είπε «αν έχετε πίστη σαν τον σπόρο του σιναπιού θα μπορούσατε να πείτε σε αυτή τη μουριά ξεριζώσου και φυτέψου στη θάλασσα!” και αυτή θα σας υπάκουε. Αλλά ποιος από εσάς που έχει έναν δούλο ο οποίος οργώνει ή βόσκει τα ζώα θα του πει όταν αυτός γυρίσει από τον αγρό: “Έλα αμέσως στο τραπέζι να φας”;  Απεναντίας, δεν θα του πει: “Ετοίμασέ μου κάτι για να δειπνήσω, και βάλε μια ποδιά και υπηρέτησέ με ώσπου να φάω και να πιω, και κατόπιν μπορείς να φας και να πιεις εσύ”; Μήπως θα αισθανθεί ευγνωμοσύνη για τον δούλο επειδή έκανε όλα όσα έπρεπε; 10  Έτσι και εσείς, αφού κάνετε όλα όσα σας έχουν ανατεθεί, να λέτε: “Άχρηστοι δούλοι είμαστε. Κάναμε αυτό ό,τι οφείλαμε να κάνουμε».