“Θάλασσα” πιστών στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου για τον εορτασμό του πολιούχου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και προστάτη των ναυτιλομένων, Αγίου Νικολάου

Η Σύρος τίμησε μεγαλοπρεπώς τον «φύλακα άγγελό» της

«Ωκεανός» συναισθημάτων «πλημμύρισε» την Ερμούπολη κατά τη φετινή λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου στο ιστορικό κέντρο της πόλης με την παρουσία πλήθους κόσμου στις λειτουργικές και εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου Αγίου της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και προστάτη των ναυτικών.

Συγκινητική ήταν η αθρόα προσέλευση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών συλλόγων και σωματείων, εκπαιδευτικών, μαθητών και πιστών στον περικαλή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β' με τη συμμετοχή Εφημερίων του νησιού.

Μεταξύ των παρισταμένων προεξείχαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, οι Βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και ο εορτάζων Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε όλους όσοι τιμούν δια της συμμετοχής τους στις εκδηλώσεις τον επώνυμο της νίκης του λαού, Άγιο Νικόλαο, παραδίδοντας τη σκυτάλη των παραδόσεων στη νέα γενιά.

Αναφέρθηκε επίσης στις ημέρες χαρές που πρόσφατα έζησε το νησί με τη μεταβίβαση του Ναυπηγείου Νεωρίου στην «ΟΝΕΧ» και την επαναλειτουργία του, υπογραμμίζοντας ότι, η Σύρος μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτές οι ευτυχείς εξελίξεις είναι αποτέλεσμα συνέργειας όλων των δυνάμεων που λειτούργησαν, κυριευμένες από αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ένδοξη ιστορία του τόπου και τις μνήμες των πατέρων μας.

Βράβευση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β´ τίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως, το χρυσό Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής και δράσης για τη διεκδίκηση, διατήρηση και προστασία του εργασιακού δικαιώματος. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο Μάρκο Βουτσίνο, όσο και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου για τους κόπους και τους μόχθους τους, την αγάπη και το σεβασμό τους προς την εκκλησία, αλλά και την καλή συνεργασία τους με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου. «Στο πρόσωπό σας, τιμούμε σήμερα το έμψυχο δυναμικό όλων των σωματείων που αγωνίζονται καθημερινά για το καλό του τόπου και την υποστήριξη των δικαίων του ανθρώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σύρου και ευχήθηκε το νησί μας να μην ξαναζήσει ημέρες φτώχειας, δυστυχίας και απελπισίας, αλλά πάντα να βιώνει ημέρες χαράς και ευημερίας.

Παραλαμβάνοντας το μετάλλιο, ο κ. Βουτσίνος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των εργαζομένων προς τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο –πνευματικό πατέρα, πυλώνα ασφαλείας και προστασίας για το ποίμνιό του, θρησκευτικό ηγέτη που δεν εφησυχάζει στα εύκολα και δεν κρύβεται στα δύσκολα- για το συνεχές και έμπρακτο ενδιαφέρον του προς αυτούς και τις οικογένειές τους.

Όπως τόνισε, η τιμή αυτή αποτελεί αναγνώριση των αγώνων που καταβάλλουν διαχρονικά οι Κυκλαδίτες εργαζόμενοι. Υπενθύμισε δε, ότι η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, το 1879. «Εμείς από τη θέση ευθύνης που έχουμε στο Εργατικό Κέντρο, έλαχε να είμαστε αποδέκτες αυτής της ύψιστης τιμής, μιας τιμής που ανήκει σε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, έχυσαν το αίμα τους, ρίσκαραν τη σωματική τους ακεραιότητα, πάλεψαν με θεριά διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα σε αξιοπρεπή δουλειά και ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουτσίνος, απευθύνοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές που αποτελούν για τους ίδιους έμπνευση και τους ανοίγουν τον δρόμο.

«Ο Άγιος Νικόλαος δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησί μας»

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία της αγίας εικόνος και του ιερού αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, φερομένων επί των ώμων Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Η πομπή πλαισιώθηκε από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, άγημα της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Προσκόπους και μαθητές, ενώ στο λιμάνι απέδιδαν τιμές το πολεμικό πλοίο «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» , σκάφη των Αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου, του Λιμενικού Σώματος, του ΝΕΩΡΙΟΥ και ιδιωτών.

Στην Πλατεία Μιαούλη αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των Ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' απηύθυνε τις ευχές του σε όλους τους Ναυτικούς και τους κατοίκους της Σύρου.

«Με ευλάβεια και τιμή συνοδεύουμε την εικόνα του Αγίου Νικολάου, ο οποίος δεν άφησε ποτέ την πόλη μας και το νησί μας. Κάθε φορά που τον παρακάλεσε η μάνα, η σύζυγος και το παιδί του ναυτικού να εξέλθει στη θάλασσα και να περπατήσει στα μαινόμενα και φουρτουνιασμένα κύματα, εκείνος θα τρέξει στις γέφυρες και τις μηχανές των πλοίων και θα κοιτάξει πιο πέρα από ό,τι τα ανθρώπινα μάτια, στον ορίζοντα των ελπίδων, των οραμάτων και των ονείρων, που ο κάθε άνθρωπος έχει για τη ζωή του», σημείωσε ο Μητροπολίτης Σύρου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί σύμμαχό μας στο ταξίδι τόσο της θάλασσας, όσο και της ζωής, δίνοντας στο λαό μας δύναμη για να καταφέρει να βγει νικητής από κάθε δυσκολία και «φουρτούνα».

Μεγάλη εορτή για τη Σύρο

Εόρτιο άγγελμα προς το λαό της Σύρου απηύθυνε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας. Όπως τόνισε, λίγες μορφές της χριστιανοσύνης έχουν αποκτήσει την παγκόσμια αναγνώριση και την οικουμενική εμβέλεια που έχει αποκτήσει ο «φύλακας άγγελος» της Σύρου, Άγιος Νικόλαος, στο πρόσωπο του οποίου συμπυκνώνονται και εκφράζονται οι αρετές της πραότητας, της ταπεινής αγάπης, της εγκράτειας, φιλανθρωπίας, της δικαιοσύνης, και της ειρήνης. Αρετές που ενστερνίστηκαν οι πρόγονοί μας και πρώτοι οικιστές της Ερμούπολης, της νέας πόλης που γεννήθηκε μέσα στις φλόγες της Επανάστασης και θεμελιώθηκε στον πόνο της προσφυγιάς. Τον Άγιο Νικόλαο επέλεξαν να προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και τον τόπο όπου ζούσαν και δραστηριοποιούνταν, αφιερώνοντάς του τον τρίτο κατά σειρά ναό της νέας πόλης, μετά τον ναό της Μεταμορφώσεως και της Κοιμήσεως με την ελπίδα το φωτεινό παράδειγμα της ζωής του να είναι παράδειγμα για όλους μας.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων ναυτικών

Στη συνέχεια, η λιτανεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Κανάρη, "συνοδευόμενη" διά θαλάσσης από τα δεκάδες πλοιάρια, που με κάθε τρόπο απέδιδαν τιμές στον προστάτη τους Άγιο. Προ της προτομής του Ναυάρχου Κανάρη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων στη θάλασσα, μετά το πέρας της οποίας ο ίδιος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, Γιώργος Μηλιός έριψαν στεφάνια στη θάλασσα, στη μνήμη των ναυτικών που χάθηκαν, ταξιδεύοντας στα πελάγη και τους ωκεανούς της οικουμένης, ενώ τα ελλιμενισμένα πλοία απέδιδαν τιμές με ελιγμούς και συριγμούς.

Ο Μητροπολίτης Σύρου ευχήθηκε στο πολεμικό πλοίο «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» να ταξιδεύει σε ειρηνικές θάλασσες και να φυλάει την πατρίδα μας με άλλα πλοία του πολεμικού ναυτικού, στους αλιείς να έχουν γαλήνιες θάλασσες και τα δίχτυα τους να είναι πάντα γεμάτα με ψάρια, στα σκάφη λιμενικού σώματος και του ναυτικού ομίλου να έχουν πάντα επιτυχίες στις δραστηριότητές τους αλλά στους ιδιοκτήτες σκαφών να είναι καλοτάξιδοι.

Επανελθούσης της λιτανείας στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη λαμπρότητα των εορταστικών Εκδηλώσεων και ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, τον συνεφημέριό του, Πρεσβ. Λουκά Βασάλο, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες και τους διακονητές του Ναού.

Μετά το πέρας των Εκδηλώσεων, οι κύριες του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ναού παρέθεσαν σε όλους παραδοσιακή δοχή.

Ποιήματα που έγιναν Τραγούδια με τους Στ. Κορκολή και Σ. Μανουσάκη

Οι λειτουργικές τελετές και πνευματικές εκδηλώσεις για την ενιαύσιο μνήμη του Πολιούχου Σύρου-Ερμούπολης Αγίου Νικολάου, ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη μουσική Εκδήλωση στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό της Ερμούπολης, παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ και πλήθους πιστών και φιλόμουσων που κατέκλυσαν τον Ναό.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου και η Ανδρική Χορωδία Αγίου Νικολάου, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Ιωάννη Αργυρίου, η οποία απέδωσε Εκκλησιαστικούς ύμνους.

Το μουσικό Μέρος της Εκδήλωσης είχε τίτλο «Ποιήματα που έγιναν τραγούδια», ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή σε διασκευή-μεταγραφή Στέφανου Κορκολή και απόδοση από τον ίδιο τον συνθέτη και τη Σοφία Μανουσάκη, με ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Νίκου Καββαδία, ΚΠ Καβάφη, Νίκου Γκάτσου, Νότη Περγιάλη και Γ. Εμιρζά, που μελοποίησαν οι Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Χατζιδάκις και Στέφανος Κορκολής.

«Οι σκέψεις και τα αισθήματα, που κλείνουν μέσα τους οι συνθέσεις των μεγάλων μουσουργών μπορούν να μας αποσπάσουν από την απομόνωση του προσωπικού μας κόσμου και να διακόψουν την κούρασή μας από την καθημερινότητα και την αποξένωσή μας από τον παλμό της ζωής», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος. Υποστήριξε μάλιστα πως, η τέχνη σε όλες τις μορφές της, είναι σε θέση να ζωντανέψει τις ικανότητές μας, να μας αποδείξει πως οι δυνάμεις του ανθρώπου είναι ανεξάντλητες. «Η μουσική ξυπνά τη φαντασία μας, πλαταίνει τους ορίζοντές μας, τονώνει τα αισθήματά μας και μας κάνει να θέλουμε να κάνουμε κάτι ωραίο, κάτι μεγάλο, μας ωθεί να ριχτούμε με ενθουσιασμό στην καθημερινή μας εργασία που μπορεί πριν λίγο να μας φαινόταν αβάσταχτα κοπιαστική. Η μουσική μας τονώνει και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, η ελληνική μουσική, στα κλασικά τουλάχιστον χρόνια, είχε αξία και σημασία μόνο εφόσον επιβεβαίωνε την εκπαιδευτική της δύναμη με τη συμβολή της στην άμεση επίδραση του λόγου επάνω στο πνεύμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει πλέον καθιερωθεί να συνδυάζεται η εορτή του πολιούχου της Σύρου, Αγίου Νικολάου με μια μουσική πνευματική εκδήλωση σαν επισφράγισμα των λαμπρών λειτουργικών και εορταστικών εκδηλώσεων όπως ακριβώς ταιριάζει στη μεγάλη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά και παράδοση της Ερμούπολης.

Ο κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε θερμά τον διακεκριμένο καλλιτέχνη Στέφανο Κορκολή και την εκλεκτή συνεργάτιδά του, Σοφία Μανουσάκη, οι οποίοι με αφορμή τη συμμετοχή τους στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προσφέρθηκαν με χαρά να συνεορτάσουν με τους Συριανούς τη μνήμη του Αγίου προστάτη τους, αποδίδοντας εμβληματικά ποιήματα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών που μελοποιήθηκαν με την έμπνευση σπουδαίων συνθετών.