Η σημασία της εορτής των Θεοφανείων στα σημερινά Μηνύματα Πίστεως με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

Η ταπείνωση του Χριστού είναι το φως και η δόξα Του

  • Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2020 - 06:59

Η Εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα τη μεγάλη γιορτή της Βαπτίσεως του Χριστού. Ο Θεός φανερώθηκε μέσα στον κόσμο.

"Θεοφάνεια σημαίνει φανέρωσις. Φανέρωση της δόξας και της Τριαδικότητας του Θεού" επισημαίνει η κ. Αλεξάνδρα Φετουρή. 

Το απολυτίκιο λέει «σήμερον ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις». Αυτή την ημέρα λοιπόν, προσκυνούμε τον Χριστό που βαπτίζεται, τον επουράνιο Πατέρα που επεμβαίνει και λέει πως είναι ο Υιός του και το Άγιο Πνεύμα που κατέρχεται σαν περιστέρι να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Οι ουρανοί ήταν κλειστοί, όταν ο Αδάμ και η Εύα έφυγαν από τον παράδεισο. Οι άγγελοι όμως σήμερα ανοίγουν τους ουρανούς που βαπτίζεται ο Χριστός και κατέρχεται το θεϊκό φως, που σκεπάζει όλο τον κόσμο. Το φως αυτό έρχεται για να καλύψει τους «καθημένους εν σκότι», όπως έλεγε ο Ησαΐας.

Ο Χριστός έφερε το φως, ο ίδιος το κατέβασε με την ταπείνωση, την υπακοή στο θέλημα του πατέρα Του. Ταπεινώθηκε για να γεννηθεί. Γεννήθηκε μέσα σε στάβλο. Ταπεινώνεται και σήμερα, που πηγαίνει στον Ιορδάνη Ποταμό να βαπτιστεί. Εκεί βαπτίζονταν οι αμαρτωλοί. Τώρα, πηγαίνει ο ίδιος εκεί. Ο αναμάρτητος, ο άσπιλος. Πηγαίνει για να καθαριστεί. Βαπτίζεται από τον δούλο του. Ο πλάστης βαπτίζεται από το πλάσμα του.

Η ταπείνωση είναι η μεγαλύτερη αρετή, αυτή που σε εξυψώνει και σε κάνει ελεύθερο. Το νερό στο οποίο βαπτίζεται ο Χριστός σήμερα είναι πραγματικά ένα νερό απολυτρώσεως, που δίνει την ελευθερία στον άνθρωπο.