«Ο Ιησούς πήρε πάνω του όλη την ανθρώπινη δυστυχία»

  • Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2020 - 11:28

Την Βάπτιση του Ιησού, από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, προκειμένου Εκείνος να ξεκινήσει έναν νέο τρόπο ζωής πια, αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ο Ιησούς, παρ' ότι ίσως και να μην ήταν απαραίτητο, πηγαίνει στον Ιορδάνη ποταμό και βρίσκει τον Ιωάννη, ο οποίος μάλιστα ξαφνιάζεται που Τον βλέπει, λέγοντάς Του, ότι “Κανονικά εγώ θα έπρεπε να βαφτιστώ από σένα κι όχι εσύ από μένα”.

Ωστόσο ο Ιησούς, όπως σημειώνει ο π. Γιάννης, ήθελε να ενταχθεί στο κομμάτι του λαού του Ισραήλ, που με άδολη καρδιά ανέμενε τον Σωτήρα και μέσα από αυτό το σύνολο να δείξει ότι είναι Σωτήρας ο ίδιος.

Έτσι, λοιπόν, ο Ιησούς λαμβάνει το βάπτισμα του Ιωάννη και αυτό σημαίνει την απαρχή της δράσης Του. Αφήνει δηλαδή πίσω του την προηγούμενη ζωή του και ξεκινά μία νέα.

«Όλα αυτά διαδραματίζονται, όχι σε ένα ιερό χώρο, όπως θα ήταν ο ο Ναός της Ιερουσαλήμ, ή ένα προσκύνημα, αλλά σε ένα περιβάλλον, όπου εκτυλίσσεται η καθημερινότητα του ανθρώπου. Και ο Ιορδάνης ήταν πηγή ζωής για όλη την περιοχή. Τα νερά του γονιμοποιούσαν τη γη και έδιναν δουλειά τροφή και πλούτο στους ανθρώπους. Το νερό στην προκειμένη περίπτωση, έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα, τη διάχυση της ζωής μέσα στον κόσμο.

Το πνεύμα που δόθηκε στον αγαπημένο Υιό, δεν είναι για να το κρατήσει μόνος του, αλλά για να το διαχύσει σε όλη την ανθρωπότητα. Για να βαφτίσει το παραπλανημένο πλάσμα και τον καθένα από μας, για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε σωστές εκτιμήσεις των πραγμάτων γύρω μας.

Ο Ιησούς με το βάπτισμά Του, άφησε πίσω του έναν τρόπο ζωής και ξεκινά έναν καινούριο τρόπο ζωής. Ο ίδιος ο Ιωάννης Τον περιγράφει σαν τον αμνό που πήρε πάνω Του τις αμαρτίες του κόσμου. Πήρε πάνω Του τον πληγωμένο άνθρωπο, από το κακό που κυριαρχεί στον κόσμο. Πήρε πάνω του όλη την ανθρώπινη δυστυχία», λέει ο π. Γιάννης.