"Πρόσκληση για μία μεταμόρφωση της καρδιάς"

  • Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2020 - 11:23

Ένα απόσπασμα από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, όπου ο Ιησούς απευθύνεται στους μαθητές του, μιλώντας για τους Νόμους, αλλά και για το πώς πραγματικά οφείλει να συμπεριφέρεται ο άνθρωπος, ως πλασμένος καθ' εικόνα και ομοίωση του Θεού, αντί να ακολουθεί "ξύλινους" νόμους, αναλύει σήμερα ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Όπως εξηγεί στην εισαγωγή του ο π. Γιάννης, «ο Ιησούς προσπαθεί να κάνει τους μαθητές Του να καταλάβουν, ότι η βασιλεία του Θεού που Εκείνος κυρήττει, δεν είναι ένας καινούριος θεσμός, με καινούριους νόμους στη θέση των παλιών, όπου ο άνθρωπος συνεχίζει ακόμη να είναι ένας υπάκουος εκτελεστής νόμων, αλλά μία νέα, εναλλακτική ζωή, ένας νέος, εναλλακτικός τρόπος να ζει κανείς, που μπορεί να παρομοιαστεί ως μία συμβίωση ενός ευσπλαχνικού Πατέρα και ενός παιδιού».

Επιπλέον, όπως λέει, «η Βασιλεία που κυρήττει δεν είναι εκείνη του μεγαλείου, ή της συσσώρευσης των αγαθών, ή της δύναμης, ή της εξουσίας, που με τον τρόπο της περιθωριοποιεί όσους δεν συμφωνούν μαζί τους, αλλά είναι μία αγκαλιά ανοιχτή, έτοιμη να ανοιχτεί και να παρηγορήσει εκείνους που δέχονται αυτό τον τρόπο ζωής».