Με προσευχές για τη σωτηρία από την πανδημία του κορωνοϊού ο φετινός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Καμίνια

«Η Παναγία να ευαγγελιστεί το χαρμόσυνο μήνυμα»

  • Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2020 - 06:13

«Κεκλεισμένων των θυρών» εορτάστηκε φέτος ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στα Καμίνια, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, ο οποίος στο λόγο του παρακάλεσε την Παναγία να διώξει το βαρύ σύννεφο της πανδημίας που τους τελευταίους μήνες ταλανίζει την πατρίδα μας και την ανθρωπότητα.

Όπως τόνισε, η Παναγία γεννήθηκε, φέρουσα και η ίδια το προπατορικό αμάρτημα, όπως κάθε άνθρωπος που έρχεται στον κόσμο αυτό. Δύο φράσεις του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, που της έφερε το μήνυμα ότι θα γίνει η μητέρα του Θεού, χαρακτηρίζουν ακριβώς τη μεγάλη αυτή θεομητορική εορτή: «Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις υψίστου επισκιάσει σοι». Οι πατέρες της Εκκλησίας μας ερμηνεύουν τα παραπάνω λόγια, σημειώνοντας πως, με τις παραπάνω φράσεις η Παναγία καθαρίστηκε από το προπατορικό αμάρτημα και εν συνεχεία, με έναν ανερμήνευτο για την ανθρώπινη λογική τρόπο, συνέλαβε στα μητρικά και παρθενικά σπλάχνα της τον μονογενή Υιό του Θεού, τον οποίο κυοφόρησε επί εννέα μήνες, γαλούχησε, έφερε στον κόσμο και ανέθρεψε.

Συνεπείς απέναντι στο Θεό και στο νόμο

«Η σημαντική αυτή εορτή μας βρίσκει σήμερα ταπεινά συγκινημένους στο μικρό ενοριακό παρεκκλήσιο του Κοιμητηριακού Ναού του Αγίου Γεωργίου της ιστορικής πόλεως του Ερμή, το οποίο ανοικοδόμησε ο αείμνηστος ιερομόναχος Κυπριανός Βαφίας, το όνομα του οποίου μνημονεύεται σε κάθε ιερουργία από τον εφημέριο π. Δωρόθεο Γάγγο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Δωρόθεος Β’, προσθέτοντας μεταξύ άλλων, ότι «ευαγγελισμός» σημαίνει το «χαρμόσυνο μήνυμα».

Ο Επίσκοπος, οι ιερείς και ο ιεροψάλτης τέλεσαν τη Θεία λειτουργία συνεπείς απέναντι στον Θεό, στο ιερό Θυσιαστήριο και τον νόμο, χωρίς την παρουσία ευσεβών πιστών, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Ο Μητροπολίτης Σύρου απευθυνόμενος στο ποίμνιο, μέσω της απευθείας μετάδοσης της λειτουργίας από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ζήτησε να παρακαλέσουμε όλοι την Παναγία να ευαγγελιστεί στον κόσμο μια νέα χαρά και ελπίδα, ότι η επιστήμη με τη βοήθεια του Θεού και τη γνώση της κατόρθωσε να εφεύρει το αντίδοτο, το εμβόλιο, το φάρμακο εκείνο που με την προσφορά του θα σταματήσουν να φεύγουν από τη ζωή συνάνθρωποί μας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι κάτοικοι της συνοικίας των Καμινίων άναψαν τα φώτα των σπιτιών τους την ώρα κατά την οποία κάθε χρόνο περιφέρεται η ιερά εικόνα της Παναγίας στο δρόμο και στα σοκάκια της γειτονιάς.