Ηχηρό το μήνυμα της Ανάστασης στα νησιά των Κυκλάδων

Άδειοι ναοί, αισθητή η ανάσταση

Συνοδευόμενο από την ελπίδα για ένα αύριο απαλλαγμένο από το σκοτάδι που απρόσμενα σκέπασε τη γη, τη ζωή και τη σκέψη μας, παρατείνοντας τη θλίψη, την αγωνία και την αβεβαιότητα για τις επόμενες ημέρες, το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης μεταφέρθηκε στα σπίτια όλων των πιστών μέσα από την τηλεοπτική αναμετάδοση της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι ιερείς έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» κεκλεισμένων των θυρών και ένωσαν την προσευχή τους με την προσευχή όλων των Ελλήνων που σεβόμενοι τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, γιόρτασαν τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας με διαφορετικό τρόπο και προπαντός με αίσθημα ευθύνης.

Ο ιερός κλήρος, ακολουθώντας με σύνεση τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού -μια πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα- τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία σε άδειους ναούς, αλλά απευθυνόμενοι σε καρδιές γεμάτες αισιοδοξία και πίστη ότι ο Αναστημένος Χριστός, το φως το αληθινό, θα διαλύσει το σκοτάδι, στο οποίο η καθημερινότητά μας έχει βυθιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Με την ίδια συναισθηματική φόρτιση και ευλάβεια, κορυφώθηκε το Θείο Δράμα και στην οικογένεια των Κυκλάδων και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα τη Σύρο, όπου το Πάσχα εορτάζεται, κάθε χρόνο, με ξεχωριστή λαμπρότητα και κατάνυξη, αποτελώντας πόλο έλξης δεκάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των κεκοιμημένων

Χωρίς την παρουσία των τοπικών αρχών, των Προσκόπων, της Φιλαρμονικής και συγγενών, που το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής πλημμυρίζουν διαχρονικά το Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη, πραγματοποιήθηκε φέτος η περιφορά του Επιταφίου. Αμέσως μετά την τελετή της Αποκαθηλώσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, με τη συμμετοχή μόνο του Εφημερίου του Κοιμητηριακού Ναού π. Δωρόθεου Γάγγου και των Διακόνων, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκεί αναπαυμένων και έρανε με δαφνόφυλλα και λεμονόφυλλα όλους τους τάφους.

Μετά το πέρας της τελετής, απευθυνόμενος στους πιστούς, μέσω της τοπικής Τηλεόρασης, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ υπογράμμισε ότι τέλεσε το τρισάγιο ως εκπροσώπου του καθ’ ενός Ερμουπολίτη και Συριανού ξεχωριστά, συγγενής του οποίου αναπαύεται στο Κοιμητήριο και ευχήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής όλων των κεκοιμημένων.

«Παρακαλέσαμε τον Θεό της Αναστάσεως, της χαράς και της ελπίδας, εκείνους μεν να αναπαύει μετά Αγίων και Δικαίων, σε όλους δε εμάς τους ζώντες, τους περιλειπομένους να χαρίζει υγεία και δύναμη. Μακαρίσαμε τους μεγάλους και αοιδίμους ευεργέτες του νησιού μας, οι οποίοι τόσα έχουν προσφέρει και ευχαριστήσαμε τον Θεό γιατί τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους συνεχίζουν αυτή την παράδοση και παρακαταθήκη, στηρίζοντας τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του νησιού μας, καθώς και το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης. Μακαρίσαμε τους γονείς μας, τους συζύγους μας, δυστυχώς, τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας, τους διδασκάλους μας, όλους εκείνους που μας βοήθησαν στη ζωή, περνώντας από αυτόν τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο κ.κ. Δωρόθεος Β’.

Πρόσθεσε, μάλιστα πως, όλοι αυτοί οι άνθρωποι άφησαν πίσω τους τον κόπο τους, τον ιδρώτα τους, την κούρασή τους, την αγωνία τους για την οικογένεια, τον τόπο, τη δουλειά τους και το αύριο που σήμερα εμείς ζούμε με όλες τις δυσκολίες του, καθώς και ανεξίτηλα χνάρια, τα οποία οι εν ζωή οφείλουμε να βρίσκουμε και να ακολουθούμε.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε η Ανάσταση του Χριστού να διώξει όλες τις στεναχώριες, ώστε χαρούμενοι και με πολλά χρόνια ζωής, να συνεχίσουμε τον καθημερινό μας αγώνα φωτίζοντας τον δρόμο μας με το φως της Αναστάσεως.

Αλώβητα τα νησιά από τα προβλήματα των μεγαλουπόλεων

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ημέρα χαράς και ελπίδας, που γεμίζει τις καρδιές όλων με κουράγιο και δύναμη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε την Ιερή Ακολουθία της Πρώτης Ανάστασης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Ερμούπολη, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες και τα επιπλέον μέτρα προστασίας, δεν κατέστησαν δυνατή τη μετάβασή του στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Όπως τόνισε στον λόγο του, χάρη στα -ομολογουμένως επώδυνα και σκληρά μέτρα που δεν μας επέτρεψαν να επισκεφτούμε τους οικείους μας και να ανταλλάξουμε μαζί τους ευχές-, οι μικρές κοινωνίες των νησιών μας κατόρθωσαν να μείνουν αλώβητες από αυτά που ταλανίζουν τις μεγαλουπόλεις.

«Νομίζω ότι άξιζε τον κόπο η στεναχώρια και η προσαρμογή σε πρωτόγνωρα ίσως δεδομένα για τη ζωής μας. Η Εκκλησία μας, ο Κύριός μας και ο Θεός Πατέρας μας έπραξε και πράττει τα πάντα για εμάς. Άρα, η εικόνα Του, ο κάθε άνθρωπος, μια μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα έχει μεγαλύτερη αξία από όλα τα άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως όλες αυτές τις ημέρες, κατά τις οποίες οι θείες λειτουργίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, η ευλογία της προσευχής φτάνει προς κάθε σπίτι, σε όλους τους νέους, τους γέροντες, τα παιδιά, τους ασθενείς συνανθρώπους μας, στις οικογένειές τους και σε κάθε πιστό.

Το Άγιος Φως στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ο Μητροπολίτης Σύρου μετέφερε το φυλασσόμενο και αενάως τροφοδοτούμενο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος, Άγιο Φως στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και το παρέδωσε στον Διοικητή του, Μιχάλη Ζουλουφό, παρουσία του Διοικητικού Διευθυντή, Νικόλαου Τρίτζαλη, της προέδρου των εργαζομένων, Κατερίνας Καλογεράκη και του Τομεάρχη Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Απόστολου Ευκαρπίδη.

Παραδίδοντας το Άγιο Φως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε να αποτελέσει ελπίδα και στήριγμα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου και ιατήριο για τους νοσηλευόμενους σ’ αυτό, και προσέφερε σε όλους κόκκινα αυγά.

Η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ τόσο για την παραμυθητική αυτή πρωτοβουλία του, όσο και για τη συνεχή στήριξή του προς το Νοσηλευτικό αυτό Ίδρυμα, και του ευχήθηκαν για την Ανάσταση του Κυρίου.

«Το Αναστάσιμο Φως θα διώξει το σκοτάδι»

Η επίσημη Πασχαλινή Αγρυπνία και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Καθολικής Εκκλησίας τελέστηκε στον Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου. Στο κήρυγμά του, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου Σεβ. π. Νικόλαος Πρίντεζης υπογράμμισε πως, η ουρανόσταλτη είδηση της Αναστάσεως, εγγύηση και θεμέλιο της χριστιανικής πίστης μας, αποτελεί μια είδηση που φέτος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, να την ακούσουμε με ιδιαίτερη χαρά, καθώς αυτή μπορεί να διώξει κάθε φόβο, αμφιβολία και θλίψη.

«Ακολουθώντας το αναστάσιμο φως, θα οδηγηθούμε στο ξέφωτο της εν Χριστώ ζωής με τη σιγουριά ότι όλα θα γίνουν καλύτερα τόσο στην πνευματική μας ζωή όσο και στη φυσική μας. Φωτισμένοι από το φως του αναστημένου Χριστού μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να εργαζόμαστε και προπαντόν να προσευχόμαστε για να διαλυθεί αυτό το σκοτάδι. Μην περιοριστούμε στο να παρηγορούμε ο ένας τον άλλον, αλλά ας σταθούμε δίπλα στον Κύριο, ο οποίος με την Ανάστασή Του μας ξαναδίνει την ευτυχία που χάσαμε από δική μας υπαιτιότητα. Η ευτυχία που μας προσφέρει δεν είναι προσωρινή, αλλά αιώνια και παντοτινή γιατί είναι το δώρο της άπειρης αγάπης του Θεού για όλα τα παιδιά Του».

Ένα διαφορετικό Πάσχα

Οι πιστοί των νησιών βίωσαν, όπως όλοι, τις ημέρες του Πάσχα, ακούγοντας τον θείο λόγο από την τηλεόρασή και τηρώντας με κάθε δυνατό τρόπο τα έθιμα και τις παραδόσεις. Όσο και αν οι ναοί τέλεσαν τις λειτουργίες κενοί από πιστούς, δεν έλειψαν και οι πανηγυρισμοί με την καθιερωμένη ρίψη βεγγαλικών, τα οποία φώτισαν τις πόλεις και τα λιμάνια των νησιών, όπως στη Νάξο, τη Μήλο, την Πάρο και την Σύρο

Το εορταστικό κλίμα διατηρήθηκε και ανήμερα του Πάσχα, όπου παρά τις απαγορεύσεις, οι κυκλαδίτικες αυλές φιλοξένησαν την γνώριμη “τσίκνα” των ψητών, του οβελία και των πασχαλινών εδεσμάτων στα γιορτινά τραπέζια.

 

 

 

Ετικέτες: