Οι Συριανοί τίμησαν την 84η Επέτειο από την εύρεση της εικόνα του Αγίου Δημητρίου

Η πίστη διατηρεί ζωντανό το θαύμα

  • Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020 - 06:14

Παρά τον σφοδρό άνεμο των προηγούμενων ημερών και τηρώντας τους κανόνες υγειονομικής προστασίας, κληρικοί και πιστοί γιόρτασαν την 84η Επέτειο από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Δημητρίου στη Σύρο.

Στον περικαλλή, αμιγώς βυζαντινού ρυθμού, Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην περιοχή «Άρμενα» της Ερμούπολης, όπου στις 25 Μαΐου 1936 ευρέθη με θαυμαστό τρόπο η αγία Εικόνα του, τελέστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, Εόρτιος Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

 

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τόνισε ιδιαιτέρως ότι κέντρο της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας αποτελεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα άλλα Μυστήρια και οι ιερές Ακολουθίες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους τρόπους και τα μέσα με τα οποία ο Θεός κάνει αισθητή την ευεργετική και σωτήρια την παρουσία Του στον κόσμο, όπως είναι τα τίμια Λείψανα των Αγίων και οι ιερές Εικόνες τους, πολλές από τις οποίες αποτελούν πηγές θαυμάτων και ιαμάτων και άλλες συνδέονται με θεοσημείες, όπως η εικόνα του Αγίου Δημητρίου, η οποία ευρέθη με θαυματουργικό τρόπο, ύστερα από κατ’ όναρ εμφανίσεις του Αγίου σε ευσεβή νέο της Ερμούπολης.

Υπογράμμισε, τέλος, τη σύνδεση του γεγονότος της Ευρέσεως με την κοινωνική και θρησκευτική ζωή των Ερμουπολιτών, οι οποίοι σε χρόνο ρεκόρ συνέδραμαν με χρήματα και με προσωπική ακόμα εργασία στην ανέγερση του καλαίσθητου Ναού του Αγίου Δημητρίου στον τόπο της Ευρέσεως της Εικόνος Του και κάλεσε τους σύγχρονους Ερμουπολίτες να γίνουν σκυταλοδρόμοι των τοπικών παραδόσεων.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, η Εικόνα του Αγίου Δημητρίου μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου το επόμενο πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Οι αξίες της πίστης και της αγάπης από γενιά σε γενιάΜάρτυρες του θαύματος, που συνέβη πριν 84 χρόνια στην Ερμούπολη, με την Εύρεση της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου χαρακτήρισε τους παρόντες Ερμουπολίτες ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , τους οποίους κάλεσε να μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές τις διαχρονικές αξίες της πίστεως, της δικαιοσύνης, της αγάπης προς το συνάνθρωπο και του σεβασμού προς το περιβάλλον.

Τέλος, ευχαρίστησε τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικονόμο Λουκά Βασσάλο και τους συνεργάτες τους για τον ευτρεπισμό της Πανηγύρεως, και τους Ιεροψάλτες και τα μέλη της πολυφωνικής χορωδίας του Ναού, για την καλλικέλαδη απόδοση των ύμνων.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, μαζί με το αντίδωρο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ διένειμε και εικόνες του Αγίου Δημητρίου, με το ιστορικό της Ευρέσεως.

Το «παρών» στις θρησκευτικές εκδηλώσεις έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συλλόγων, φορέων, καθώς και εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι, χθες το πρωί, κυριώνυμο ημέρα της Ευρέσεως τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου η Θεία Λειτουργία και την ώρα της Ευρέσεως, 11η πρωινή, η Παράκληση προς τον Άγιο Δημήτριο.