Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

“Έχετε θάρρος. Εγώ είμαι, μη φοβάστε”

  • Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020 - 09:55

Σημείο αναφοράς στη σημερινή περικοπή από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο αποτελεί το περπάτημα του Ιησού πάνω στα ταραγμένα νερά της λίμνης και το πώς, με έναν λόγο του, τα γαληνεύει. Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης Μαραγκός, ο Ευαγγελιστής επικεντρώνεται και στον φόβο των μαθητών και ιδιαιτέρως του Πέτρου, που αμφιταλαντεύεται αν αυτός που βλέπει μπροστά του να περπατά πάνω στη λίμνη είναι πράγματι ο Ιησούς ή κάποιο φάντασμα. Κι επειδή θέλει να είναι σίγουρος ότι είναι ο Ιησούς του ζητά κάτι πομπώδες, να πάει να τον συναντήσει κι εκείνος, περπατώντας πάνω στα νερά.

"Ο Ιησούς μετά το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων απολαμβάνει την επιτυχία του μόνος πάνω σε ένα βουνό, μιλώντας με τον Πατέρα. Ο ευαγγελιστής Ματθαίος γράφει: “Τον καιρό εκείνο όταν το πλήθος χόρτασε αμέσως ο Ιησούς υποχρέωσε τους μαθητές του να μπουν στο πλοιάριο και να πάνε πριν από αυτόν στην αντίπερα όχθη, έως ότου εκείνος διώξει τον κόσμο.

Και όταν απέλυσε το πλήθος ανέβηκε μόνος του στο βουνό για να προσευχηθεί. Και όταν βράδιασε ήταν εκεί μόνος του. Το πλοιάριο απείχε αρκετά στάδια από την στεριά και κλονιζόταν από τα κύματα, επειδή ο άνεμος ήταν αντίθετος.

Κατά τα ξημερώματα ο Ιησούς τους πλησίασε περπατώντας πάνω στη θάλασσα. Οι μαθητές βλέποντάς τον να περπατά πάνω στη θάλασσα ταράχτηκαν κι έλεγαν “Είναι φάντασμα” κι από τον φόβο τους έβγαλαν μεγάλη φωνή.

Αλλά ο Ιησούς αμέσως τους μίλησε και τους είπε “Έχετε θάρρος, εγώ είμαι, μη φοβάστε”.