Ένας ξεχωριστός Δεκαπενταύγουστος στην Τήνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Προσκύνημα στην Παναγία με ευλάβεια και μέτρα

Δεν πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες λιτανείες για την αποφυγή συνωστισμού και στην Πάρο

Υπό ιδιαίτερο καθεστώς πραγματοποιήθηκαν φέτος οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο νησί της Τήνου, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, ενώ οι λιγότεροι σε αριθμό προσκυνητές τήρησαν τις αποστάσεις και τα προβλεπόμενα μέτρα, φορώντας απαραιτήτως μάσκα.

Εικόνες διαφορετικές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκαν το πρωί του Σαββάτου στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και τον Πανίερο ναό της Μεγαλόχαρης, όπου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρουσία κυβερνητικών εκπροσώπων, βουλευτών του νησιωτικού νομού, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, καθώς και πιστών που θέλησαν να συμμετέχουν με υπευθυνότητα στον μεγάλο εορτασμό του καλοκαιριού.

Εντός του ναού δεν επετράπη να εισέλθει ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός πιστών για να τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατανυκτική εορτή φορούσαν μάσκες. Πιστοί που επέλεξαν να ασπαστούν την εικόνα της Παναγίας δεν απομάκρυναν τις μάσκες τους από το πρόσωπό τους, ενώ ιερείς φρόντιζαν για την απολύμανση του προστατευτικού της, κάθε φορά που πλησίαζε πολίτης.

Ιδιαίτερη συγκίνηση απλώθηκε στο νησί της Παναγίας το Σάββατο, καθώς αποτελεί το επίκεντρο του εορτασμού σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ παρομοίως, με ευλάβεια και χαρά τελέσθηκαν οι θρησκευτικές Λειτουργίες και σε άλλα νησιά, όπως βεβαίως και στον Ιερό ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλίνικου.

Εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας βρέθηκαν και στα δύο νησιά και ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης - εκπροσωπώντας την κυβέρνηση -, συμμετείχαν στον σπουδαίο εορτασμό στην Τήνο.

Σημειώνεται πως οι θρησκευτικές εκδηλώσεις της Τήνου καλύφθηκαν και προβλήθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο της ΕΡΤ2.

Η Παναγία τους ευλογεί όλους. Το Αιγαίο είναι θάλασσα ειρήνης

Ο κκ. Δωρόθεος Β΄ με συγκινητικά λόγια αναφέρθηκε στον διαφορετικό τρόπο που εορτάζεται φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου, μιλώντας για τα θεολογικά μηνύματα της συγκεκριμένης γιορτής, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για τα εθνικά θέματα της χώρας.

Ο ίδιος τόνισε πως η Παναγία ευλογεί όλους τους φιλοπάτριδες κυβερνήτες των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, “οι οποίοι με γενναιότητα υπεραμύνονται των ορίων της πατρώας γης”, συμπληρώνοντας μάλιστα πως το Κ/Δ “ΕΛΛΗ”, “στρέφει την πλώρη του καθώς ανεδύθη από τον βυθό της θάλασσας, στεφανωμένη και δοξασμένη και όχι πληγωμένη και ματωμένη” και προς τα σύνορα της χώρας στον χερσαίο χώρο (Θράκη), δίνοντας δύναμη με την ευλογία της Παναγίας σε όλους εκείνους του Αρχιερείς και τις Μητροπόλεις που βρίσκονται δίπλα στον ακριτικό κόσμο, για να ζουν αρμονικά με τους γείτονες.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου “έστρεψε” την αναφορά του στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες πάντοτε ήθελαν αυτή τη θάλασσα, να είναι θάλασσα αγάπης και ειρήνης, που θα συμφιλιώνει τους λαούς, μιλώντας για την ανάγκη ύπαρξης εποικοδομητικού διαλόγου για την επίλυση διαφορών.

Συγκινητικά υπήρξαν τα λόγια του ίδιου και για τη μητέρα όλων, την Παναγία, η οποία όπως τόνισε προστατεύει όλους τους νέους και τα παιδιά, τα οποία και χρειάζονται ένα καλύτερο μέλλον.

Παρακάτω και μετά τον εθνικό ύμνο, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο του καταδρομικού “ΕΛΛΗ” όπως επίσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, τον Αρχηγό του ΓΕΝ, Στυλιανό Πετράκη, αλλά και από τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον Δήμαρχο Τήνο, Γιάννη Σιώτο όπως τέλος και από την Έπαρχο Τήνου.

Κατόπιν αυτών, έγινε και ρίψη στεφάνων στο σημείο που βυθίστηκε το “ΕΛΛΗ”, τελέσθηκε το καθιερωμένο τρισάγιο ενώ τέλος, απέδωσαν τιμές τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού “ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ”, “ΛΕΣΒΟΣ” και “ΘΗΣΕΥΣ”, όπως επίσης, τα πλωτά του Λιμενικού ΠΛΣ-609 και ΠΛΣ-219, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών MIRAGE, άγημα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως στον εορτασμό συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος, όπως επίσης εκπρόσωποι του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Κυβερνήτης και Αξιωματικοί του Πολεμικού ΤΠΚ “ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ” που κατέπλευσε στο λιμάνι της Τήνου για να αποδώσει τιμές.

Η Παναγία προστατεύει το Πολεμικό Ναυτικό

Στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου και την 80η επέτειο από τον τορπισλισμό της “ΕΛΛΗΣ” στην Τήνο, συμμετείχε – όπως προαναφέρθηκε – ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μετά το πέρας της αποδόσεως τιμών, ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Από το λιμάνι της Τήνου ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα ήθελα να κάνω την ευχή, η Παναγία να προστατεύει, να οδηγεί και να φωτίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, στις δύσκολες στιγμές και πάντοτε. Να σκεπάζει με τη Χάρη της αυτόν εδώ τον τόπο και τις ελληνικές θάλασσες, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το Πολεμικό Ναυτικό μας που αγωνίζονται αυτή την ώρα για τα Εθνικά μας Δίκαια. Η Ελλάδα δεν λυγίζει. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι πιο δυνατή απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, με την σωφροσύνη, την αυτοσυγκράτηση, αλλά και την ακράδαντη αποφασιστικότητα αφού γνωρίζει ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της. Χρόνια πολλά”.

Το πρόσωπο της Παναγίας σκορπίζει ελπίδα ενάντια στον κορωνοϊό

Σημαντικά ήταν τα λόγια και του Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλίνικου, αναφορικά με τον φετινό εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, με τον ίδιο να απευθύνει μήνυμα αισιοδοξίας κι ελπίδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Μυριάδες είναι οι προσευχές που ανεβαίνουν σαν θυμίαμα τούτες τις μέρες στον ουρανό και φτάνουν μπροστά στη Μεγαλόχαρη είτε ως ευχαριστία για τη θερμή προστασία της, είτε ως παράκληση για βοήθεια και λύτρωση από τις δοκιμασίες αυτού του κόσμου. Για μια ακόμη χρονιά ο Ορθόδοξος λαός μας θα τιμήσει το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου μέσα από τη λατρεία της Εκκλησίας μας αλλά και μέσα από την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας, λέγοντας παρακάτω πως, “Ο φετινός εορτασμός όμως, πραγματοποιείται μέσα στη δυσάρεστη ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παρουσία του νέου κορωνοϊού στη ζωή μας καθώς μετά και την πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας, λόγω της τουριστικής περιόδου, επεβλήθη ξανά η λήψη επιπλέον μέτρων”.

Υπογραμμίζοντας την τήρηση αυτών των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και από την πλευρά της Εκκλησίας, αφού μάλιστα δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία, πρόσθεσε, πως, “Ιδιαίτερα λοιπόν τη φετινή χρονιά που η πατρίδα μας αλλά και ο κόσμος ολόκληρος δοκιμάζεται σκληρά από την θανατηφόρο ασθένεια, το πρόσωπο της Παναγίας ανατέλλει ως ήλιος, για να σκορπίσει το φως της ελπίδας και της παρηγοριάς στις ταλαιπωρημένες ψυχές των πιστών”.

Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις ευχές του, λέγοντας τα ακόλουθα: “Εύχομαι ολόψυχα σε όλους, τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, το “Πάσχα του καλοκαιριού” όπως ο πιστός λαός μας το ονομάζει, να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα και σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό και παγκόσμιο επίπεδο και η Παναγιά μας η Εκτατονταπυλιανή να πρεσβεύει στον Υιό και Θεό της να μας ελευθερώσει από την φοβερή δοκιμασία που έχει επιφέρει ο νέος κορωνοϊός παγκοσμίως και να σκεπάζει με τη Χάρη Της την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο.

Καλό και ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο”.