Η ενοριακή κοινότητα της Ευαγγελιστρίας Ερμουπόλεως υποδέχθηκε με χαρά το συντηρημένο εικόνισμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ευγνωμοσύνη προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

  • Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, 2020 - 06:10

Το κεντρικό βήμα του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη κοσμεί πλέον το συντηρημένο εικόνισμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που για περισσότερο από έναν χρόνο βρισκόταν στα χέρια των ειδικών συντηρητών του εργαστηρίου συντήρησης  έργων τέχνης και αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Μετά από την αποκατάσταση των φθορών και της αλλοίωσης που προκλήθηκαν από τον χρόνο και τις πολλαπλές ανθρώπινες επεμβάσεις, η ιερή εικόνα έλαβε ξανά τη θέση του για να την προσκυνήσουν αρκετές μελλοντικές γενιές ευλαβών πιστών της Παναγίας.

Την 25η Κυριακή του λειτουργικού έτους, ο εφημέριος π.Νίκος Ρούσσος και ο συλλειτουργών εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Υπαπαντής  Χώρας Νάξου π. Γεώργιος Παλαμάρης, υποδέχτηκαν το εκκλησίασμα που ανταποκρίθηκε στην ενοριακή πρόσκληση  και συμπροσευχήθηκαν για την υγεία όλων των ενοριτών  και ιδιαίτερα για την υγεία και την καλή πορεία των υπεύθυνων της συντήρησης.

Την συντήρηση του εικονίσματος επιμελήθηκαν οι συντηρητές εργαστηρίου συντήρησης  έργων τέχνης και αρχαιοτήτων της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Νικόλαος Βίττης, Παυλίνα Τσίκνα, Ρούλα Κουγιούφα και ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας, Γιάννης Σταϊκόπουλος.

Ο εφημέριος επικαλέστηκε  τη βοήθεια  της Παναγίας για όλη την ενορία με την  όμορφη προσευχή προς την Ευαγγελίστρια και ακολούθησαν οι δεήσεις των πιστών που διάβασαν με τη σειρά  τα μέλη μιας οικογένειας ενοριτών, ο Δημήτρης, η Λέττα και ο Μάριος Ρούσσος, η αδελφή Άννα Δούναβη και η Μαρία Βουτσίνου.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας, ο Λεονάρδος Παλαιολόγος, μέλος του ενοριακού συμβουλίου, έκανε εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης της εικόνας, όπως τις περιλαμβάνει το ειδικό δελτίο συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και με εγκάρδια λόγια ευχαρίστησε όλους όσοι με κάθε τρόπο συνέβαλαν στο έργο της συντήρησης..

Ο εφημέριος, με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου για τη δική του βοήθεια, την κυρία Σταυρούλα Τσεβά, ιστορικό τέχνης της Εφορίας αρχαιοτήτων Κυκλάδων για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της, τους συντηρητές της εικόνας ,καθώς και τον τμηματάρχη Συντήρησης, κ. Σταϊκόπουλο και ανανέωσε την πρόσκληση προς τους συντηρητές, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επισκεφθούν την ενορία για να παρουσιάσουν αναλυτικά τις εργασίες συντήρησης που έχουν πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον.