Σφοδρή αντίδραση της Ιεράς Συνόδου στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των εκκλησιών

Ανοιχτοί οι ναοί ανήμερα των Θεοφανείων

Τη λειτουργία των εκκλησιών με τη συμμετοχή πιστών κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος, αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, βάσει των οποίων απαγορεύεται η προσέλευση κόσμου στους ιερούς ναούς για τη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των Υδάτων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε εκτάκτως χθες το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των Πιστών κατά την Εορτή των Θεοφανείων, μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί προληπτικής αυστηροποίησης των μέτρων εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης, αποφασίστηκε ομόφωνα πως η ίδια δεν συναινεί στα νέα μέτρα και εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικά με την Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό δίνει εντολή στους ιερούς ναούς να παραμείνουν ανοιχτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων, όπως ακριβώς είχε γίνει και στους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με το όριο των 25 πιστών για τους ενοριακούς ναούς και το όριο των 50 πιστών για τους μητροπολιτικούς ναούς, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α, υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Από την πλευρά της, η Ιερά Σύνοδος ζητά από την Πολιτεία να σεβαστεί την ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι κατά τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου, με μέριμνα των κατά τόπους Μητροπολιτών και των κληρικών τηρήθηκαν στο σύνολο των Ιερών Ναών όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Παράλληλα, αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση, θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.

Επιπλέον, κάνει έκκληση τόσο ως προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες σημειώνοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους».

Τέλος, ανανεώνει προγενέστερη απόφασή της ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο, τη θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου της, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρούπολης, κ. Αθηναγόρας.

Αναμμένο στην ψυχή μας το κερί της ελπίδας

Πριν από την ανακοίνωση των νέων κυβερνητικών μέτρων, ιερείς και πιστοί της Σύρου εόρτασαν μαζί την έλευση του νέου έτους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η Αρχιερατική Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Μάρκου Δαδάου, της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης Ανθής Χαλκιά και περιορισμένου αριθμού πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για την επέτειο των 200 ετών από την έκρηξη της Επανάστασης του 1821, ενώ στη σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στις πικρές εμπειρίες που άφησε πίσω του το απελθόν έτος 2020 και προέτρεψε τους πιστούς να κρατήσουν στην ψυχή τους αναμμένο το κερί της ελπίδας, υπογραμμίζοντας ότι όσο υπάρχει ελπίδα τίποτα δεν χάνεται.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ανέγνωσε την ευχή για το νέο έτος, μετά το πέρας της οποίας, αφού ευλόγησε την καθιερωμένη Αγιοβασιλόπιτα, για όλους τους κατοίκους όλων των νησιών, όπως είπε, κάλεσε όλους τους πιστούς να συμψάλουν τα Κάλαντα. Τέλος, ο Μητροπολίτης Σύρου Β’ διένειμε δώρα στα παιδιά που παρίσταντο, και στους εκκλησιασθέντες μαζί με το αντίδωρο και την Αγιοβασιλόπιτα και ευλογίες για την καινούρια χρονιά.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής προ των Φώτων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κεκλεισμένων των θυρών, με τη συμμετοχή των Εφημερίων του Ναού και των Διακόνων του. Η Λειτουργία αναμεταδιδόταν μέσω περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού στα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως και όχι μόνο.

Απευθυνόμενος προς πιστούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τους κάλεσε να ενωτισθούν τη φωνή του Τιμίου Προδρόμου μέσα στην έρημο της ζωής, στην οποία πληθαίνουν τα προβλήματα και εντείνονται τα συναισθήματα του θυμού και του φόβου, να τους υποδεικνύει τον Αμνό του Θεού, τον αίροντα τις αμαρτίες του κόσμου, τον Οποίο απέστειλε ο Θεός για να θυσιαστεί για τη σωτηρία του κόσμου.

Τόνισε, μάλιστα, ότι ο Θεός δεν δέχθηκε να θυσιάσει ο Αβραάμ τον υιό του Ισαάκ, για να υποδηλώσει ότι για τη σωτηρία του ανθρώπου δεν χρειάζονται ανθρωποθυσίες, αλλά η Θυσία του Ίδιου του Υιού του Θεού.

Προέτρεψε δε τους πιστούς να ενστερνιστούν τη μεγάλη δωρεά του Θεού, που διακηρύσσει ο Πρόδρομος, ώστε να ενισχυθούν και ανορθωθούν «χείρες ανειμέναι και γόνατα παραλελυμένα» των ανθρώπων και η έρημος της ζωής μας «ως κρίνον» «εξανθήσει» και «υλοχαρήσει», ως η έρημος του Ιορδάνη, και τους κάλεσε, εν όψει της Ανακοινώσεως της Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό των Θεοφανείων, να αντιμετωπίσουν τις προσωρινές δυσκολίες που επιφέρει η πανδημία στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας με υπομονή, πίστη και ελπίδα.

Τέλος, εμνήσθη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι, για λόγους υγείας και γήρατος, δεν λειτουργούν πλέον και τους ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση.

Ο πολιτισμός της φροντίδας ως δρόμος προς την ειρήνη

Το μήνυμα για την 54η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, την οποία η Καθολική Εκκλησία ανά τον κόσμο έχει καθιερώσει να τελείται την 1η Ιανουαρίου, έστειλε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, από τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στην Άνω Σύρο, τελώντας τη Δοξολογία για το Νέο Έτος και την Θεία Ευχαριστία στην οποία προΐστατο μαζί με τον εφημέριο π. Ιωσήφ Πρίντεζη. Επίσης παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, οποίος στο τέλος έδωσε και τις δικές του ευχές.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναγνώστηκαν αποσπάσματα της Αγίας Γραφής ενώ η χορωδία του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου εμπλούτισε μουσικά την ακολουθία αποδίδοντας ύμνους και άσματα στο Θεό λαμπρύνοντας την τελετή.

Ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος, ερμηνεύοντας τα αναγνώσματα του Θείου Λόγου και συνδέοντάς τα με το μήνυμα που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος για την 54η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, απευθύνθηκε στους πιστούς κατά την ομιλία του.

«Είναι οδυνηρό να διαπιστώνει κανείς ότι, παράλληλα με τις πολλές μαρτυρίες φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, δυστυχώς κερδίζουν νέα δυναμική διάφορες μορφές εθνικισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας, καθώς και πόλεμοι και συγκρούσεις που σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή. Αυτά και άλλα γεγονότα, που σηματοδότησαν την πορεία της ανθρωπότητας το περασμένο έτος, μας διδάσκουν τη σημασία της φροντίδας του συνανθρώπου και της πλάσης, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που να βασίζεται σε σχέσεις αδελφοσύνης. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα ως θέμα αυτού του μηνύματος τη φράση: Ο πολιτισμός της φροντίδας ως δρόμος προς την ειρήνη. Ένας πολιτισμός φροντίδας, ώστε να εξαλειφθεί η νοοτροπία της αδιαφορίας, της απόρριψης και της αντιπαράθεσης, η οποία είναι τόσο διαδεδομένη σήμερα».