Νέος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου ο π. Ιωσήφ Πρίντεζης

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για το καλό των πιστών»

Τον Σεβασμιώτατο π. Νικόλαο Πρίντεζη θα διαδεχθεί στην κεφαλή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Πάρου – Άνδρου –Τήνου – Μυκόνου και της Καθολικής Επισκοπής Χίου – Λέσβου – Σάμου ο πανοσιολογιότατος π. Ιωσήφ Πρίντεζης του Εφημεριακού Κλήρου της Επισκοπής Σύρου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, αποδεχόμενος, σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο της Καθολικής Εκκλησίας, την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου Πρίντεζη, η οποία υποβλήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του έτους 2016, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, ονόμασε νέο Αρχιεπίσκοπο τον Συριανής καταγωγής π. Ιωσήφ Πρίντεζη.

Η εις Επίσκοπο χειροτονία και η ανάληψη των αρχιερατικών καθηκόντων του εκλεγμένου Αρχιεπισκόπου προβλέπεται να γίνουν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου  στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαρτίου  2021. Θα τηρηθούν απόλυτα τα μέτρα προστασίας της υγείας  που τότε θα έχει ορίσει η πολιτεία, καθώς και οι οδηγίες της Εκκλησίας.

“Ο γνωστός σε όλους μας νέος Ποιμενάρχης έρχεται με τα δικά του πλούσια πνευματικά και φυσικά χαρίσματα να συνεχίσει και να εμπλουτίσει τη ζωή της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό με χαρά τον υποδεχόμαστε και απευθυνόμαστε στον Κύριο επαναλαμβάνοντας Του: «Μείνε μαζί του Κύριε»!”, σημειώνει στο μήνυμά του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Σεβ. π. Νικόλαος.

Βιογραφικό

Ο Ιωσήφ Πρίντεζης γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 6 Φεβρουαρίου 1970. Είναι γιος του Αντωνίου και της Μαρίας. Έχει 4 αδέλφια, την Άννα, τον Νικόλαο, τον Ανάργυρο και τη Φλώρα.

Έζησε στον Βήσσα και στην Ποσειδωνία όπου έβγαλε το Δημοτικό Σχολείο. Φοίτησε στο Α’ Γυμνάσιο και στο Α’ Λύκειο Σύρου. Σε ηλικία 17 ετών έφυγε για σπουδές στην Ιερατική Σχολή του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1991 αποφοίτησε με έπαινο από το Κολλέγιο αφού παρέδωσε την διατριβή του στην Μαιευτική του Πλάτωνα και το 1995 απέκτησε τον Μεταπτυχιακό του τίτλο στην Θεολογία με ειδίκευση στο Κανονικό Δίκαιο. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και υπηρέτησε στις Ενορίες του Πάγου ως το 1999 και του Δανακού ως το 2016. Διορίστηκε από τον Επίσκοπο Σεβασμιότατο Φραγκίσκο Παπαμανώλη Γραμματέας της Επισκοπής Σύρου ως το 2006. Ασχολήθηκε με την Ποιμαντική της Νεολαίας, την Προετοιμασία μελλονύμφων και ήταν μέλος της Συνοδικής Επιτροπής για τη θεία Λατρεία.

Από το 1999 ως το 2004 υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, από το 2004 ως το 2016 στην Ενορία της Βάρης, από το 2014 ως το 2016 στην Ενορία του Βήσσα, και από το 2016 ως σήμερα στις ενορίες του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σεβαστιανού. 

Από το 1997 είναι δικαστής στο Δευτεροβάθμιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο της Ελλάδας, από το 2001 είναι ιεροδιδάσκαλος στα Δημόσια Σχολεία (έχοντας διδάξει στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο ΕΠΑΛ και στο Γενικό Λύκειο). Από το 2014 είναι μέλος της Συνοδικής Επιτροπής για την Οικογένεια και την Προστασία της Ζωής και από το 2019 είναι πρόεδρος της Συνοδικής επιτροπής για τη θεία Λατρεία.

Μακροχρόνια σχέση αγάπης με το ποίμνιο της Σύρου

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο νέος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στη νέα σελίδα που ανοίγει στην ποιμαντορική πορεία του αλλά και στην αγάπη που έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια από τους πιστούς της Σύρου.

«Ευχαριστώ το Θεό γι ‘ αυτό το δώρο που μου έκανε, ενώ δεν το περίμενα και δεν το αξίζω.

Είδε φαίνεται πόσο με έχουν αγαπήσει οι πιστοί στις Ενορίες που υπηρέτησα και πόσο τους αγάπησα κι εγώ και ήθελε να ζήσω τέτοιες εμπειρίες και πέρα από τα όρια του νησιού μας.

Είναι μεγάλη η τιμή προς το πρόσωπό μου από τον Άγιο Πατέρα, τον Πάπα Φραγκίσκο και εύχομαι με τη χάρη του Θεού να φανώ αντάξιος στο νέο μου ποιμαντικό έργο.

Με στενοχωρεί που φεύγω από το νησί μου, που αφήνω ένα κενό στην ποιμαντική της Εκκλησίας της Σύρου το οποίο θα καλεστούν να το σηκώσουν οι αδελφοί μου ιερείς. Με θλίψη αποχωρίζομαι τους αγαπημένους μου ενορίτες, συνεργάτες και φίλους. Προτίθεμαι να κάνω ότι μου είναι δυνατό για το καλό των πιστών που καλούμαι να υπηρετήσω από εδώ και πέρα. Νοιώθω και χαρά που θα υπηρετήσω στην Τήνο, στη Νάξο και στα άλλα νησιά που ήδη έχω γνωστούς. Ευχαριστώ όλους εσάς που είχατε την καλοσύνη να μου ευχηθείτε. Μακάρι ο Θεός να οδηγεί τα βήματά μας και να συμπληρώνει τις αδυναμίες μας.

Μήνυμα Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης

Τη μεγάλη του χαρά για το χαρμόσυνο νέο της εκλογής του Σεβαστού Πατέρα Ιωσήφ Πρίντεζη ως νέου Ποιμενάρχη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου – Πάρου – Άνδρου –Τήνου – Μυκόνου και της Καθολικής Επισκοπής Χίου – Λέσβου – Σάμου, εκφράζει με τη σειρά του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας.

«Ο πατέρας Ιωσήφ Πρίντεζης, με πλούσιες θεολογικές σπουδές και υπηρετώντας από το 1995 σε πολλές ενορίες του νησιού μας, ξεχωρίζει για τη σύνεση, την πραότητα, την ταπεινότητα και την ευγένειά του. Ο ενεργός και ουσιαστικός ρόλος του ως ιεροδιδάσκαλος, ως μέλος της Συνοδικής Επιτροπής για την Οικογένεια και την Προστασία της Ζωής και ως υπεύθυνος για την Ποιμαντική της Νεολαίας αποδεικνύει πόσο κοντά βρίσκεται στο ποίμνιό του, για να τον καθοδηγεί, να το συμβουλεύει και να το εμψυχώνει.

Τον συγχαίρουμε θερμά και του ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας υγεία και δύναμη, ψυχής, πνεύματος και σώματος, ώστε με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού να συνεχίσει να προσφέρει με την ίδια αφοσίωση έργο αγάπης και φιλανθρωπίας».