Με τήρηση των μέτρων, αλλά διάχυτη συγκίνηση και κατάνυξη εορτάστηκε το Πάσχα στους μεγαλοπρεπείς ναούς της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο

Πιο ηχηρό και επίκαιρο από ποτέ ήταν το φετινό Αναστάσιμο μήνυμα της προσδοκίας, της ελπίδας και της αλληλεγγύης που φώλιασε στις ψυχές όσων παρέστησαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με τάξη και ασφάλεια στους Ιερούς Ναούς για να γιορτάσουν τη νίκη της ζωής επί του θανάτου και να ευφρανθούν από το ζωοφόρο Άγιο Φως της Ανάστασης του Χριστού.

Αν και προσαρμοσμένος στα περιοριστικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, ο φετινός εορτασμός του Πάσχα δε θύμιζε σε τίποτα αυτόν του περασμένου έτους με τις κεκλεισμένες των θυρών Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και τους άδειους από κόσμο ναούς και δρόμους.

Μπορεί το «Χριστός Ανέστη» να ακούστηκε τρεις ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό να στερήσει τη χαρά, την ψυχική ανάταση και τη λαμπρότητα της στιγμής.

Το Πάσχα εορτάστηκε με τη δέουσα προσοχή, συγκίνηση και κατάνυξη και στο νησί της Σύρου. Καθ’ όλη την Εβδομάδα των Παθών, οι εκκλησίες λειτούργησαν με περιορισμένο αριθμό πιστών, που είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν εκ του σύνεγγυς το Θείο Δράμα και την κορύφωσή του.

Περιφορά των Επιταφίων στα προαύλια των ναών

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ τέλεσε τις Ακολουθίες των Βασιλικών Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, συμπαραστατούμενος από του Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικονόμο Λουκά Βασάλο.

Στη σύντομη ομιλία του, προ του πέρατος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να αναλογιστούν πόσο ευγνώμονες πρέπει να είναι ενώπιον της μεγάλης αυτής θυσίας του Ιησού Χριστού και να αναρωτηθούν πόσο ο καθένας στη ζωή του ενεργεί αντάξια αυτής της μεγάλης ευεργεσίας και προσφοράς. Τόνισε δε τη σημασία της ελεύσεως του Υιού του Θεού στον κόσμο, ο Οποίος ήρθε να εγκαινιάσει μια νέα εποχή, χωρίς διακρίσεις, φανατισμούς και ιδεοληψίες.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκεί αναπαυομένων, ενώ το απόγευμα προέστη της Ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως Ερμουπόλεως.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε μόνο στο προαύλιο των ναών, παρουσία διασκορπισμένων στο χώρο πιστών, που τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις και φορούσαν μάσκες. Σημειώνεται μάλιστα πως σε κάποιους ναούς είχαν τοποθετηθεί και καθίσματα στον εξωτερικό χώρο, δίνοντας την δυνατότητα στους πιστούς που δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτούς λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου αριθμού ατόμων να ακούσουν την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου από τα μεγάφωνα.

«Το φως θα νικήσει το σκοτάδι»

«Ανάστα ο Θεός» έψαλαν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, οι Χριστιανοί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, ο οποίος τους ευχήθηκε για το Άγιο Πάσχα. Το απόγευμα, ο κ.κ. Δωρόθεος Β’ παρέλαβε στον Αερολιμένα Σύρου το Άγιο Φως, το οποίο προσφέρθηκε αυτοβούλως και ανιδιοτελώς να μεταφέρει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων η Αεροπορική Εταιρία «SUPERIOR AIR», που εδρεύει στα Μέγαρα.

Στην υποδοχή του Αγίου Φωτός παρέστησαν οι Βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και πιστοί.

Το Άγιο Φως στη συνέχεια διαμοιράστηκε σε όλους τους ιερούς Ναούς της νήσου. Αξίζει να σημειωθεί, πως στη Σύρο ταξίδεψε σκάφος του Λιμενικού για να μεταφέρει το Άγιο Φως στην Τήνο με τον Λιμενάρχη κ. Βασίλειο Αποστολόπουλο, και ελικόπτερο με πτήση από τη Μύκονο για να το μεταφέρει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου, Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη της «SUPERIOR AIR», Ηλία Σοφιανού, καθώς και τους δύο κυβερνήτες που μετέφεραν το Άγιο Φως και ευχήθηκε η φλόγα του να δώσει ελπίδα σε όσους βρίσκονται στην κλίνη της ασθενείας και να στηρίξει τους ιατρούς και Νοσηλευτές στον αγώνα τους κατά της πανδημίας.

Λίγο αργότερα, το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης ήχησε δυνατά σε όλο το νησί, γεννώντας στην καρδιά μας την ελπίδα ότι η φετινή Ανάσταση θα σημάνει το τέλος της πανδημίας και θα διώξει τα σκοτάδια και όλες τις στεναχώριες που ταλαιπωρούν για περισσότερο από έναν χρόνο την πατρίδα μας.

Εσπερινός της Αγάπης

Οι φετινές λειτουργικές Εκδηλώσεις για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα ολοκληρώθηκαν ανήμερα της μεγάλης εορτής της Χριστιανοσύνης με την τέλεση του Εσπερινού της Αγάπης σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως.

Στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ υπογράμμισε ιδιαίτερα το ρόλο της αγάπης, ως ιδιαίτερου γνωρίσματος των Χριστιανών, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου στο «Ευαγγέλιο της Διαθήκης», η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να χαρακτηρίζει τους πιστούς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους, ως μαρτυρία συνειδήσεως και απόρροια της Αναστάσεως του Κυρίου, κατά το υμνογραφικό «συγχωρήσωμεν πάντας τη Αναστάσει και αλλήλους περιπτυξώμεθα», παράλληλα με τη μαρτυρία του αίματος, που ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος κατέθεσε στην Εκκλησία.

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου: «Η πασχαλινή χαρά να συνοδεύει όλη τη ζωή μας»

Με ιδιαίτερη ευλάβεια τελέστηκαν και από την Καθολική Επισκοπή Σύρου οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρου καθώς και η Αναστάσιμη θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολης, οι οποίες αναμεταδόθηκαν από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα της Επισκοπής.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, ο Καθολικός Επίσκοπος Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου εξέφρασε την επιθυμία του αυτό το Πάσχα να γίνει ένα θαύμα στη ζωή μας. «Όχι να λυθούν όλα τα ανθρώπινα προβλήματά μας, ούτε να γίνουν πραγματικότητα όλες οι μικρές ή μεγάλες προσδοκίες και ελπίδες μας. Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος δεν θα αλλάξει και θα είναι ακριβώς ο ίδιος και μετά από αυτές τις εορτές. Όμως επιθυμώ πραγματικά, πάρα πολύ, αυτό το Πάσχα να μας κάνει ικανούς να αποκτήσουμε ένα καινούργιο βλέμμα για τον εαυτό μας, για τις καταστάσεις που βιώνουμε, να αποκτήσουμε το βλέμμα εκείνου που συνάντησε στ’ αλήθεια τον Αναστημένο Χριστό στη ζωή του, που γεύθηκε τη χαρά της Σωτηρίας που μας δίνει».

Καταλήγοντας, ο Σεβ. π. Πέτρος ευχήθηκε η πασχαλινή χαρά να συνοδεύει όλες τις ημέρες της ζωής μας και να μας καθιστά ικανούς, φωτισμένοι από το αναστάσιμο φως, να είμαστε άγγελοι ειρήνης και ελπίδας στον κόσμο.

 

Ετικέτες: