Η πίστη προϊόν πορείας

  • Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021 - 13:05

Για τη συνάντηση του Ιησού με τους μαθητές Του, μετά την Ανάστασή του, μιλά στο σημερινό επεισόδιο ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Όπως τονίζει ο π. Γιάννης, η δυσπιστία, η αδυναμία του ανθρώπου να πιστέψει σε πράγματα που δεν έχει βιώσει με τις αισθήσεις του είναι κατανοητή, γι' αυτό και ο Ιησούς αποκαλύπτει την ανθρώπινη πλευρά Του, ταυτόχρονα με τη θεϊκή του υπόσταση, αυτή του αναστημένου Υιού του Θεού, στους μαθητές.

Μιλώντας για αυτή την πτυχή της ανθρώπινης φύσης, ο π. Γιάννης αναφέρει:

«Τόσο εμάς, όσο και τους Αποστόλους, οι αστοχίες μας, ο πόνος που νιώθουμε, η δυστυχία, το κακό, η επίγνωση των λαθών μας και των προηγούμενων τραυματικών εμπειριών μας, ό,τι το καινούριο έρχεται να μας συναντήσει και που δεν μπορούμε να "αγγίξουμε", μας καθιστά καχύποπτους, διότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς φέρνει μαζί του. Ακόμη και αυτό το χαρμόσυνο γεγονός, της Ανάστασης του Ιησού, δυσκολεύει τους Αποστόλους να το δεχτούν και να το πιστέψουν ως αληθινό. [...] Ο Ιησούς σέβεται αυτή την επιφυλακτικότητά τους και τη δυσκολία τους να παραδεχτούν το γεγονός. [...] Η πίστη μας είναι προϊόν μίας πορείας, που αρχίζει με μία ανησυχία, μία αναζήτηση για κάτι που να γεμίζει τη ζωή, να της δίνει βάθος και πλάτος και όχι εφήμερες και ευκαιριακές απολαύσεις, που όταν τελειώσουν αφήνουν κενό πίσω τους. Από την άλλη, η χριστιανική πίστη δεν είναι μία απλά προσωπική εμπειρία, είναι μία βαθιά κοινωνική και κοινοτική εμπειρία. Έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αμοιβαίας ανταλλαγής και σύγκρισης εμπειριών και μαρτυριών».